Zo heurt het! Dé haring etiquette

Het is weer zover! We kunnen er niet meer omheen: de echte Hollandse Nieuwe is aan wal en brengt de nodige feestelijke haringparty’s met zich mee. Met verbazing kijken de buitenlanders toe hoe wij een grijze rauwe vis onze mond in laten glijden. En om dat charmant te doen is al een kunst op zich.

 

Hilton Haringparty - Martin van Os (14)

 

Het Etiquette Bureau was net als Glamourland aanwezig op Dé Haringparty 2016 in het Hilton te Amsterdam en we kunnen beamen: hij is heeeerlijk vet! De hoogste tijd voor enkele must-know weetjes over dit heerlijke visje en ‘hoe het heurt’ op de haringparty.

 

Hilton Haringparty - Martin van Os (18)

 

1. Haring mag Hollandse Nieuwe heten als hij minimaal 16 procent vet bevat en op de traditionele Hollandse manier gekaakt, gezouten en gefileerd is.

 

2. Het traditionele startschot van het haringseizoen begint met de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe. De opbrengst gaat naar een goed doel.

 

3. Vlaggetjesdag viert de komst van de Hollandse Nieuwe in de haven van Scheveningen.

 

4. Een goede haring: vrij blank vlees, een frisse, zilte geur, zilte romige smaak en een temperatuur van max 7°C.

 

5. Passende drankjes voor bij haring: droge sherry of koornwijn.

 

6. Hoe eet je een haring? Dit is zelfs ‘steden’afhankelijk. Zo pakt men in Rotterdam vaker de haring aan de staart vast waarna hij boven de mond wordt gehangen en er vanaf wordt gebeten. Terwijl men in Amsterdam de voorkeur geeft aan in stukjes gesneden haring die met een vork kan worden gegeten.

 

7. Hoe heurt ‘t op de Haringparty?
Dresscode: Tenue de ville (met voor de dames een mooie hoed of hoofdstuk). Het Haringvaatje wordt ook hier geveild voor het goede doel waarbij de serveersters rondlopen in kledingdracht. Het is het juiste moment om veel netwerken, zonder stijfheid maar mét de nodige gezelligheid.

 

8. Heb je daarna nog een belangrijke date of afspraak? Volg dan de volgende tips: was je handen grondig, eet peterselie (goed kauwen en daarna uitspugen), poets je tanden, en spreek bij voorkeur alleen met iemand af die ook haring heeft gegeten. Of neem een harinkje mee! ;-)

 

Haringparty Hilton 2016 - Martin van Os

 

Voor de haringliefhebbers en partygangers… geniet ervan!

 

Tekst: Anne-Marie van Leggelo – Het Etiquette Bureau
Foto’s: Martin van Os