New York City

New York City: de stad van dromen, de stad waar alles mogelijk is, de stad die nooit slaapt. Mocht je ooit de kans krijgen om hierheen te gaan, dan heeft Glamourland hier maar een woord voor: Doen!

In New York is ontiegelijk veel te zien en te doen. Niet alles hoeft bergen geld te kosten, vele dingen zijn gratis. Hier een lijstje met dingen te doen in de Big Apple!

Shoppen
Wat anders! Naast vele dure winkels op 5th avenue, kan men ook goedkoper shoppen in bijvoorbeeld China Town. Ook zijn er vele grote winkelcentra, waarvan Macy’s een van de bekendsten is. Century 21 staat erom bekend om budget te zijn en is ook zeker de moeite waard. Daarnaast is Bloomingdales ook een van de bekendere grote shopwinkels. Het voordeel van shoppen in New York? Doordat de euro meer waard is dan de dollar, scheelt het vaak met de prijs in Nederland!

Parken
Parken in New York zijn gratis te bezoeken, met als hoogtepunt natuurlijk Central Park! Dit enorme park in het midden van Manhattan is een rustige plek om rond te lopen of sporten te beoefenen. Een ander park wat zeker de moeite waard is, is de High Line. Dit park op een oude spoorlijn is een rustige plek midden in de stad. Naast de High Line en Central Park zijn er verschillende andere parken door de hele stad.

42 Street
Wie graag van wandelen houdt en meerdere dingen wil zien, moet zeker 42 street aflopen. Beginnend op Times Square, waarschijnlijk een van de bekenste Square’s op de wereld, loopt 42 street verder naar Bryant Park, wat aansluit op de New York Public Library. Deze Library is gratis te bezoeken. Als men de straat verder volgt, komt men aan bij Grand Central, een prachtig treinstation waar men vaak de meest kleurrijke figuren ziet. Vanaf 42 street is ook chrysler building te zien.

Kerken
Kerken in New York zijn vaak gratis te bezoeken en soms is het ook mogelijk een dienst of concert bij te wonen.

Musea
New York zit vol met musea, met als bekendsten het Guggenheim Museum, Metropolitan Museum of Art en Museum of Modern Art. Vele musea hebben tijden waar men zelf de donatie mag bepalen of zijn op bepaalde dagen gratis. Deze dagen en tijden zijn overal op het internet te vinden.

Ground Zero
Het indrukwekkende Ground Zero is ook gratis te bezoeken. Van te voren moet je een kaartje halen. Soms kan dit een tijdje duren, maar het is de moeite zeker waard. Ook is er een museum, maar hiervoor wordt wel een bijdrage gevraagd. Voor Ground Zero wordt een vrijwillige donatie gevraagd.

 

Staten Island Ferry & Brooklyn Bridge
Wie de Statue of Liberty wel wil zien maar geen geld wil uitgeven voor een boottrip naar Ellis Island en de Statue, is de Staten Island Ferry een goeie optie. Deze vaart langs de Statue en is gratis. Hij vertrekt ieder half uur, en eenmaal aangekomen op Staten Island kan men zo de volgende boot weer terug nemen. Vanaf de Ferry is het zo’n 5 minuten met de metro naar de Brooklyn Bridge. Hierover kan men lopen, of tot op de helft, of tot helemaal naar Brooklyn.

Vervoer
De bekende New York taxi zijn overal in de stad te vinden en makkelijk aan te houden. Goedkopere reisopties zijn de bus of de metro, en eventueel de trein. Ook is het mogelijk met een speciale bus rond alle bezienswaardigheden te rijden, namelijk met de Hop on Hop off bus. Wandelend is ook alles goed te doen in New York. Voor diegene die de stad van bovenaf willen zien: op het internet is informatie te vinden over Helikopter Tours.

Empire State Building / Top of the Rock
Wie New York van een hoger punt wil zien, kan het Empire State Building of de Top of the Rock bezoeken. Beide vragen ongeveer dezelfde bijdrage. De Top of the Rock is dichter bij Central Park en naast Rockefeller Center, waar op dit moment de grote kerstboom staat. Vanaf de Top of the Rock is het Empire State Building ook goed te zien. Het Empire State Building geeft ook uitzicht over heel New York.

 

Wijken
New York bestaat uit verschillende wijken: Manhattan, waar de meeste toeristische plekken te bezoeken zijn. In Manhattan zijn ook de hoge gebouwen. Zodra men in Queens of Brooklyn komt, is de sfeer heel anders. In Brooklyn is de Botanic Garden een aanrader, in the Bronx zit de grootste dierentuin van New York en het Yankee Stadion.

Kortom: er is genoeg te zien, te doen en te beleven in New York, en er is voor ieder iets wils. Ik zou nog uren kunnen doorgaan over wat er te zien en te bezoeken is, maar ik sluit af met een tip: boek je trip naar New York!