Wist jij het al? Dit is de geschiedenis van denim

Welke Glamourlander heeft ‘m niet in zijn of haar kast, de denim? Waarom zijn we met zijn allen zo gek op deze jeans? Wij van Glamourland doken de geschiedenisboeken in en kijken terug op de rijke geschiedenis van denim.

 

Glamourland jeans Calvin Klein

Foto: Calvin Klein

 

De geschiedenis voert ons helemaal terug naar de zeildoeken van Columbus en de trekwagens uit het Wilde Westen. Denim is één van de oudste soorten stof en ontleent zijn naam aan Serge de Nimes, de stad in Zuid-Frankrijk. In de Amerikaanse mills aan de oostkust van de Verenigde Staten stond de grootste denimfabriek in Massachussetts. Ook president George Washington was benieuwd naar deze nieuwe uitvinding en bracht destijds een bezoek aan de fabriek.

 

Glamourland Armani jeans

Foto: Armani

 

Er bestonden al vesten en broeken in 1859, maar de overall werd door Levi Strauss groot gemaakt. Strauss was een Beierse immigrant die in 1853 Amerikaans staatsburger werd en de denim van de oostkust naar San Francisco bracht en het uniform van het Wilde Westen maakte. Denim en jeans waren naast Levi Strauss nu ook onlosmakelijk verbonden met de Gold Rush. Strauss zorgde niet alleen voor de productie van de denim op grote schaal, maar hij ontwikkelde ook de koperen knopen als sluiting voor de jeans. Ware klassiekers.

 

Glamourland Liu Jo jeans

Foto: Liu Jo

 

In de jaren 1920 was de denim vooral de kledij van de Amerikaanse werkman, terwijl dit in de jaren 1940 de kledij van de Amerikaanse soldaat na zijn dienst werd. Het Amerikaanse leger bracht de denim mee naar Europa en kort daarop volgde de hele wereld. Comfort, karakter en modebewustzijn zorgden voor het succes van de denim en de jeans werden sinds de jaren ’50 echt een massaproduct. Deze stormloop heeft zijn weerga nooit meer gezien. Denim werd overal gedragen door de jeugd behalve in bed en in de kerk.

 

Glamourland Calvin Klein jeans Justin Bieber

Foto’s: Calvin Klein

 

Na al die jaren blijft denim nog steeds niet vervelen. Nuances in kleur, vorm en afwerking zorgen voor meer cachet van de denim, die nu veel meer voor ons betekent dan zijn oorsprong als een stevige stof voor transport. Wij van Glamourland trekken snel onze skinny denim aan en dromen verder van het Wilde Westen. Yiiiihaaaa!