Wijnfeiten: Wat is de duurste en hoeveel bubbels telt een fles Champagne?

Ondanks dat het eeuwenoude gezegde ‘in vino veritas’ op absolute waarheid berust, moet ook gezegd worden dat met wijn de grootste nonsens komt. Niets is meer tenenkrommend dan een disgenoot die zich na enkele glazen druivenweelde ontpopt als pseudo-sommelier en je tot vervelens toe bombardeert met zelf verzonnen wijn etiquette. Welnu, laten wij uw hart verwarmen met een sterk staaltje anti-snobisme.

 

Glamourland-George

Foto: Tumblr

 

Witte wijn bij vis, rode wijn bij vlees
Nee, gewoon nee. De kleur van wijn bepaalt niet per definitie de smaaktonen. Die worden samengesteld door het wijnhuis, de rijping, de druif, de aromatische esters en de aanwezigheid van tannines. Bestel eens een cru uit de Beaujolais of een Pinot noir uit de Elzas bij uw zalm en u zult versteld staan van de utopische symbiose.

 

Kurk is een must bij een goede wijn
Kurk was ooit een nuttige uitvinding, omdat het zuurstof doorlaat. Iets wat voor de smaak van de wijn essentieel is. Helaas is een nadelige bijkomstigheid dat kurken afbreken en in je wijn brokkelen en dan sta je mooi in je hemd met je peperdure fles. Daar hebben de wijnliefhebbers iets op gevonden: synthetische kurken en schroefdoppen. Wie bij schroefdoppen direct aan budgetwijn denkt heeft het mis en is een onvervalste snob. Ook schroefdoppen voldoen tegenwoordig aan de mogelijkheid zuurstof door te laten en zijn derhalve een prima middel om de fles te sluiten.

 

Wijnkelder

Foto: Tumblr

 

Dan is er nog de kwestie ‘ kurk in de wijn’ , ofwel een walgelijke smaak in je zorgvuldig bewaarde fles. Dit is het resultaat van schimmels die in contact zijn gekomen met de schoonmaakproducten die in wijnhuizen worden gebruikt. Dan ontstaat het fenomeen TCA, oftewel 2,4,6-trichloranisole. Dat is een soort wijn- SOA en hoogst besmettelijk voor de wijnen die zich naast de geïnfecteerde fles bevinden. Helaas helpt geen anti-biotica kuurtje tegen deze aandoening. U kunt de fles het best in de gootsteen kwijt.

 

Rode wijn op kamertemperatuur, witte wijn gekoeld
Nee, gewoon nee. Wijn bewaar je en serveer je op bepaalde temperaturen omdat dit de smaaktonen in de specifieke wijn beïnvloed. De reden dat dit fabeltje ooit de wereld in is gekomen, berust wel op een beetje waarheid. Koelen van wijn brengt de zure smaken meer naar boven, iets wat zich voornamelijk in witte wijn bevind. Denk aan fruitige aroma’s zoals appel of bessen.

 

Wanneer men rode wijn koelt gebeurt hetzelfde en komen de fruiten naar boven, maar met deze smaken ook de tannines en laten deze nu net nogal bitter smaken. Welke wijn u koud zet, hangt dus af van de samenstelling van uw wijn. Uw handelaar kan u daar prima advies in geven.

 

GL

Foto: Tumblr

 

Wijn bewaar je op een koele, donkere plek
Niet per se. Belangrijk is dat de bewaarplek geen grote temperatuurschommelingen kent. Elke keer als de temperatuur stijgt wordt de smaak een beetje zwakker en elke keer als de temperatuur daalt, wordt de wijn een beetje zuurder.

 

Houd ook rekening met zuurstof. Wanneer zuurstof reageert met alcohol, ontstaat de chemische reactie CH3-COOH, oftewel: azijnzuur. Dit kan de oorzaak zijn waarom uw zorgvuldig gekoesterde Bordeaux ineens naar balsamico-azijn smaakt.

 

En om uw vervelende wijnsnobs nog even een trap na te geven, volgen hieronder wat (on)zinnige wijnfeitjes:

– Er gaan 49 miljoen bubbels in een fles Champagne.

– Er gaan gemiddeld 600 druiven in één fles wijn. In plaats van 2 ons groente of fruit, kunt u dus ook gewoon een fles wijn gebruiken.

– In een traditioneel wijnvat, ook wel Barrique genoemd gaat 225 liter wijn, waar maar liefst 180.000 druiven voor gesneuveld zijn.

– ’s Werelds duurste wijn is de premier wijn van Chateau Lafite-Rothschild uit Pauillac, Frankrijk. Een verzameling van 300 flessen werd onlangs verkocht op een veiling voor $ 540.000 (Rs. 2.65 crore).

– Er bestaat zoiets als een wijn fobie. Deze ziekte staat bekend als oenophobia. Dit is een echte ziekte, maar het komt niet erg vaak voor en de oorzaak is onbekend. Wij hoeven u niet te duiden waarom deze fobie met het woord ‘oen’ begint.

 

Santé!