Dit zijn de wereldwijde interieurtrends die we in 2022 kunnen verwachten

De interesse in interieurdesign is tijdens de pandemie flink aangewakkerd en zal naar verwachting ook in 2022 groeien. Uit dataonderzoek van de digitale tijdschriftenabonnement app Readly blijkt dat het afgelopen jaar het aantal lezers in de magazinecategorie ‘interieur & architectuur’ met 35,6% is gestegen. Veel Nederlanders zijn op zoek naar inspiratie om kamers opnieuw in te richten ter verbetering van de functionaliteit, stijl en het comfort. De Australische interieurdesigner Jane Thomson onthult de wereldwijde interieurtrends die we dit jaar kunnen verwachten.

“Harmonieuze leefruimtes zorgen voor harmonieuze relaties”, vertelt interieurexpert Jane Thomson. “De pandemie heeft ervoor gezorgd dat we onze huizen door een nieuwe bril zijn gaan bekijken. Mijn klanten zijn zich zoveel meer bewust van de invloed van hun omgeving op hun stemmingen, mentale gezondheid en zelfs op hun relaties.”

Thomson merkt op dat de aankomende designtrends van 2022 nostalgisch en huiselijk zijn: “Warm wit, bijna crème te noemen, ging jaren geleden uit de mode maar maakt nu een comeback! Denk aan kleuren zoals de oude Dulux van de jaren 90 ‘Antique White U.S.A.’ en ‘Dulux Natural White’.” Andere ontwikkelingen zijn producten met natuurlijke afwerkingen zoals steen, hout en rotan, ronde meubels, fittingen en accessoires, en een warm kleurenpalet zoals botergeel gecombineerd met bruin, baksteenrood en aubergine.

Kamers worden opnieuw ingericht om multifunctioneler te worden en de ruimte en het comfort in huis te maximaliseren. Slaapkamers dienen ook als kantoor of speelruimte en garages zijn veranderd in sportscholen of werkkamers. “COVID heeft ons gedwongen licht te laten schijnen in de donkere, vergeten ruimtes in onze woningen”, zegt Jane. “De vergeten logeerkamer wordt niet langer gebruikt als dumpplaats voor ongewenste items maar krijgt nieuw leven ingeblazen.”

De 6 meest stijlvolle interieurtrends van 2022 zijn volgens Jane:

Rondingen: producten met zachte rondingen zullen overal te zien zijn en dit zal waarschijnlijk nog wel een tijdje zo blijven. Van meubels tot badkamertegels en verlichting, de ronding is rustig voor de ogen en roept gevoelens op van sereniteit.

Natuurlijke producten zullen in 2022 nog groter zijn. Denk aan letterlijke ‘stronk hout’ bijzettafels, verlichting, stenen salontafels, houten eetkamerstoelen en met hout beklede muren.

Heroïsche fittingen: zoals massieve ronde handgrepen in kleuren die contrasteren met het gekozen hout. Met andere woorden, een duidelijke persoonlijkheid geven aan anders saai houtwerk.

Rotan: Rotan is geweldig voor het creëren van sfeer en het absorberen van geluid. Het kan op vele manieren worden gebruikt, waaronder op stoelen, keukenkasten, buffetten en bedden of als wandbekleding en lambrisering.

Stenen meubels: Steen is in opkomst en zal niet meer verdwijnen, bijvoorbeeld in de vorm van eet-, bijzet- of salontafels, gecombineerd met messing en houten accenten.

Personalisatie & eclecticisme: dit is een trend waar de meeste interieurontwerpers dol op zijn, zegt Thomson. Designliefhebbers hielden enige tijd vast aan de manier om hun kamers vrij sober in te richten zodat ze het huis later makkelijker kunnen verkopen. In 2022 wordt dit losgelaten. Personaliseer je kamers zodat deze echt bij jezelf passen! Het is zo belangrijk om van jouw huis een eigen heiligdom te maken. Wees moedig en wees jezelf, het is tenslotte jouw thuis.