De welvarende Sneekweek 2014

Oh vrinden, wat was het weer een féést. Waar het nuchtere Fryslân normaal niet zo met haar pracht en praal te koop loopt, gaat het er tijdens de Sneekweek wel anders aan toe. Of je nou uit de Randstad, Limburg of nog veel verder uit de buurt komt: als je er niet bij was, heb je toch echt wat gemist. Watersport werd als nooit te voren gezegevierd en naast de vele jachten en wedstrijden was er, uiteraard, weer veel heerlijkheid present. Wij houden ervan.

 

Glamourland Sneekweek

Foto: Eize Hoekstra

 

Dat bij zo’n feestelijke week geen subtiele opening hoort, had de organisatie maar al te goed begrepen. Door middel van een flyboardshow, indrukwekkend vuurwerk en de traditionele vlootschouw ging alweer de 79e editie van de Sneekweek van start. Rond de Waterpoort zagen de toeschouwers hoe Commissaris van de Koning John Jorritsma de verschillende deelnemende klassen vanaf het Friese Statenjacht groette met een kanonschot en de hand aan de pet. De pret kon beginnen.

 

Glamourland Sneekermeer

Foto: Organisatie Sneekweek

 

Onder de categorie wist-je-dat: de Sneekweek ’s werelds grootste zeilevenement op een binnenwater is? Jawel, waar een klein land wederom groot in kan zijn! Het evenement kent jaarlijks zo’n 1300 deelnemers en het programma bestaat uit zes intensieve dagen. De Sneekweek is ooit ontstaan vanuit de beroemde Hardzeildag. Deze dag wordt al vanaf 1814 jaarlijks op een woensdag in augustus georganiseerd: alles wat sindsdien in Sneek over een zeil beschikte, ging naar het meer toe om deze dag te vieren. Dan weten we dat ook weer.

 

Glamourland Starteiland

Foto: Redactie Glamourland

 

Na de indrukwekkende opening op vrijdag begon op de zaterdag dan toch het echte werk: de zeilwedstrijden! Terwijl het er op het water vrij serieus aan toe ging, kwam het feestgedruis de opvolgende dagen uiteraard niet tot een einde. Niet geheel gek, als je  zandsculpturen in Hollywoodstijl kunt aanschouwen en rondvluchten kunt maken in heli’s. He-li-maal prima, dat zeggen we jullie.

 

Op de (‘roze’) maandag wordt er tegenwoordig aandacht gegeven aan de homo-emancipatie, op initiatief van onze RTL-presentatrice Manon Thomas. Ook werd er op maandag -en dinsdag, hoera- de jaarlijkse groet door een F16 gebracht aan de vele Sneekweekzeilers: het toestel kantelde de vleugels een aantal keren en vloog twee rondjes boven de zeilers. Daarnaast is de woensdag nog steeds de old-school Hardzeildag, waarop onder andere de Friesland – Holland race plaatsvindt waarin de Friezen het tegen de Hollanders opnemen. Spanning pur sang!

 

Bij een evenement als de Sneekweek hoort uiteraard ook de nodige portie mode. Dat je niet in je kloffie je jacht bestijgt, moge namelijk duidelijk zijn. Gelukkig is er één modehuis die naadloos lijkt aan te sluiten bij het niveau van de Sneekweek: we hebben het natuurlijk over Gaastra. Het merk beschikt over een zekere allure en past bij de gedachtegang ‘sportief op niveau’. En tja, laat dat nou net een van onze favoriete gedachtegangen zijn. Gaastra is al sinds 1992 trouw sponsor van de Sneekweek en heeft wederom de band met het zeilevenement verlengd. Marc Blees, de directeur van Gaastra, tekende opnieuw een contract voor 3 jaren met de Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS).

 

Glamourland Gaastra boutique

Foto: Gaastra

 

Eén van de redenen voor de bijzonder sterke connectie van Gaastra met dit evenement is dat de geschiedenis van Gaastra in 1897 in deze stad is begonnen. Dit schept een band zou men denken en niets is minder waar. Traditiegetrouw had Gaastra ook voor de editie van 2014 een exclusieve polo ontworpen. A real wannahave en wij van Glamourland zijn fan.

 

Glamourland Gaastra Polo Erieke Francois

François-Léon Van der Velden & Erieke Kuitert – Foto: Betsy Westerhuis

 

De nodige ‘zeesterren’ waren deze week ook aangespoeld en op het droge:  Beau Schneider (Goede Tijden, Slechte Tijden), Berget Lewis, Lutz Jacobi en Peter R. de Vries gaven acte de présence. Echter hebben we wel een traantje moeten wegpinken toen we hoorden dat onze prinses Beatrix en haar Groene Draeck (het mag duidelijk zijn dat wij hier duiden op haar jacht) dit jaar niet aanwezig waren.

 

Glamourland Piet Paulusma

Foto: Ronald Geertsma

 

Hoe kan het ook anders, wij van Glamourland waren van de partij en de Sneekweek 2014 ging prompt de boeken in met een nieuw record. De eerste vier dagen bezochten ruim 200 duizend personen het festijn, volgend jaar worden er nóg meer bezoekers verwacht. Het jaar 2015 is voor de Sneekweek dan ook een bijzonder jaar: er wordt namelijk een dubbel lustrum gevierd. Dus noteren jullie dat alvast, net als ons, in jullie te drukke agenda.

 

Het was ons het weekje wel. Zo dronken we bij menig jachtverzamelaar en sigarenboer de nodige theetjes in hun schuitje. Waarna we genoten van welvarende waterratten. Parelvissers in overvloed maar van veel kwallen geen last.