Wauw-effect: 5 tuintips van de bekroonde tuindesigner Chris Beardshaw

Nu de zomer en nieuwe versoepelingen van start zijn kunnen we weer meer familie en vrienden verwelkomen in onze huizen en achtertuinen. Maar hoe creëer je een ‘wauw-effect’ in de tuin? De veelvuldig bekroonde BBC-tuindesigner Chris Beardshaw geeft tips over onder andere bloemen, licht en decoratie:

1. Bloeiende planten voor kleurpracht

Een eenvoudige manier met bijna direct effect is door gebruik te maken van wat in de tijd van het jaar beschikbaar is als een ‘eenjarige plant’. Ze geven kleur aan jouw tuin door hun vaak grote bloemen. Deze planten groeien snel waardoor ze veel compost of tuingrond nodig hebben, net als een royale hoeveelheid water. Liefhebbers van de zonnige plekken zijn onder meer de heerlijk geurende Nicotiana’s, de kleurrijke Zuid-Amerikaanse Dahlia’s en de dromerige, madeliefachtige Cosmos. Als je wat meer schaduw hebt zijn witte Pelargoniums, Begonia’s en hangende Bacopa’s een paar soorten om te overwegen. Het vrijwel directe effect stelt je in staat om te spelen met kleurschema’s die bij jouw huis of stijl passen, van koel blauw, roze en wit tot een ware regenboog met paars, rood en oranje.

2. Vormgeven met potten en plantenbakken

Waar de ruimte beperkt is of de grond niet gunstig, is het gebruik van plantenbakken een ideale manier om het geheel te verfraaien. Van aardewerken potten tot houten platenbakken, rieten manden en keramiek – als het compost bevat en drainagegaten heeft dan kun je erin planten! Stijl deze op eenzelfde manier als een interieur, dus kies een reeks aan maten, kleuren en stijlen voor een verfijnde en verzorgde uitstraling. Zet potten en plantenbakken bij elkaar voor een harmonieus effect of gebruik ze als een strakke afscheiding rond de zijkanten van terrassen, balkons en paden.

3. Kies voor geuren

Vaak over het hoofd gezien maar erg succesvol; geurige beplanting is essentieel voor het creëren van sfeer en karakter. Er zijn veel planten om uit te kiezen maar geschikte kandidaten zijn onder meer reukerwten, rozen, jasmijn en aromatische kruiden – allemaal perfect voor de zonnige omstandigheden op terrassen en balkons. Een van de belangrijkste aspecten is om de geuren niet te veel te combineren, dus als je een gebied met rozen plant, laat deze dan eerst bloeien voordat je overgaat op een latere zomergeur van bijvoorbeeld de sterjasmijn. Te veel planten met verschillende geuren kunnen overweldigend zijn.

4. Comfortzones creëren

Hoezeer we ook hopen dat de zomer mooi weer zal opleveren, er is geen twijfel mogelijk dat de avonden soms kil kunnen zijn waardoor dat extra beetje comfort erg welkom kan zijn. Aangename stoelen, kussens en plaids – tegenwoordig ook veelal geweven van gerecyclede materialen – zorgen voor gezelligheid en gemak. Vuurkorven brengen niet alleen leven en karakter in jouw tuin maar ook warmte. Daarnaast kun je een knusse leeshoek maken om overdag in te ontspannen.

5. Verlichting met sfeer

De laatste jaren is er een enorme vooruitgang geboekt in de kwaliteit en variëteit op het gebied van tuinlampen op zonne-energie. Het is gemakkelijker dan ooit om sfeer te realiseren en de avonden in de tuin te verlengen. Zoek naar slingers van vintagestijl gloeilampen om onder bomen en langs muren of pergola’s te hangen. Snoeren kerstverlichting kunnen rond boomstammen en andere rechtopstaande elementen worden gewikkeld en er zijn ook netten die over heggen en vorm-gesnoeide struiken of bomen kunnen worden gedrapeerd. Daarnaast zijn er tegenwoordige ook stijlvolle kaarsen op zonne-energie die op tafels of in hangende lantaarns kunnen worden gezet.

Readly signaleerde dat in Nederland de leestijd in de categorie tuinieren met bijna 50% is gestegen. De meest gezochte tuintermen binnen de 5000 titels zijn:

1. Heggenschaar

2. Bloembak

3. Tuinschermen

4. Onkruid verwijderen

5. Wilde knoflook

6. Vijver ideeën

7. Kleine tuin

8. Pepermunt

9. Lavendel

10. Aardappels telen

Fotografie foto Chris Beardshaw: John Campbell