Uit de kunst! Urban art in jouw woonkamer

Het jaarlijks terugkerend kunstfestival Cultura Nova in Heerlen had er dit jaar een opvallend nieuw initiatief bij. De organisatie van deze noviteit ligt in handen van gallery Perry Kish Fine Art. Tot en met 8 oktober aanstaande geeft de gallery podium aan het gloednieuwe en opvallende ‘Urban et Orbi’. Een exhibitie waar urban art de boventoon voert en door middel van acht kunstenaars de uitzinnige kunststijl in de Nederlandse woonkamer wilt gaan brengen. Wij van Glamourland zijn fan!

 

perry-kish-urban-et-orbi-4

perry-kish-urban-et-orbi-13

 

‘Urban en de wereld’
Het initiatief gaat gekleed in een opvallende naam die volledig aansluit bij wat de kunsthandelaar uiteindelijk met de expositie ambieert. Perry Kish: “De naam komt van de uitdrukking Urbi et Orbi, de beroemde zegen van de paus. De Latijnse benaming staat officieel voor ‘Rome en de wereld’ en wordt vertaald naar het onderwerp dat met Urban et Orbi centraal staat: urban en de wereld.” En dat is exact wat Perry met zijn expositie laat zien.

 

perry-kish-urban-et-orbi-1

perry-kish-urban-et-orbi-9

Perry Kish, kunstenares Loes van Delft en Marge Achong

 

Tijdens het zomerfestival maakte Urban et Orbi zijn debuut maar wel met het ambitieuze doel om het initiatief vaker terug te laten komen: “Urban et Orbi is niet opgericht als eenmalige exhibitie. Uiteindelijk moet het groeien naar een vast, internationaal podium voor de urban artist die interesse heeft om zijn werk op een kleiner formaat, oftewel een mural, te maken om de kunststijl van de straat naar de woonkamer te krijgen”, aldus Kish. Op deze manier biedt Urban et Orbi een platform voor de artiest en geeft dit het publiek de kans om in aanraking te komen met de kunststijl.

 

perry-kish-urban-et-orbi-12

perry-kish-urban-et-orbi-6

perry-kish-urban-et-orbi-5

Angelo Bombrini en Loes van Delft

 

Bekende namen
Tot en met 8 oktober aanstaande vindt men Urban et Orbi in twee prachtige panden van de Geleenstraat (nr. 45-49) in hartje Heerlen waar diverse participerende kunstenaars hun urban art voor publiek tentoonstellen. Met bekende namen als Loes van Delft, Eelco van den Berg, Harnell, Ox-Alien, Joachim, Bram Reijnders, JWT en Marieke Hulsegge heeft Perry een aantal grote artiesten om zich heen verzameld die met hun bijzondere kunstzinnige uitingen een ware aanwinst zijn. Ze vullen elkaar feilloos aan. Perry Kish: “Een initiatief met urban art als specifiek uitgangspunt komt in de huidige kunstwereld niet veel voor en is dan ook behoorlijk uniek.”

 

perry-kish-urban-et-orbi-7

Marieke Hulsegge

perry-kish-urban-et-orbi-10

Perry Kish, Angelo Bombrini en Vivian Krekels-Damoiseaux

Perry Kish Fine Art

Urban artist Joachim (midden)

 

Tot 8 oktober heb je nog de gelegenheid om het werk van de urban artists te aanschouwen en een kunstuiting te bemachtigen. Tijdens de finissage op de avond van 8 oktober (de feestelijke afsluiting) staat naast de aandacht voor de bijzondere kunststijl ook de Nederlandse Brandwonden Stichting centraal. Gedurende de avond zullen een aantal werken van de participerende kunstenaars geveild worden ten behoeve van de stichting. Urban meets charity.

 

Foto’s: Yves van den Hof