Toppers 2013: 1001 liedjes in een nacht

Als in Marrakech een huishoudbeurs georganiseerd zou worden, zou het er ongeveer zo uit zien als de Arena afgelopen weekend. 1001 vriendinnenclubjes, 1001 heteropaartjes en 1001 nichten, in totaal zo’n 65.000 man kwamen van alle uithoeken van het land. Het was duidelijk, de Toppers hielden er hun jaarlijks bescheiden feestje.

 

Waar een feestje is, is Glamourland. Het thema van 2013, 1001 nacht was volledig aanwezig bij het publiek en het decor, maar misten we wel in de muziek. De diva’s kwamen tergend langzaam op een vliegend tapijt de Arena binnen gevlogen. Echte diva’s laten op zich wachten, zullen we maar zeggen.

 

Eenmaal binnen zat de sfeer er gelijk goed in met de eerste Hollandse medley, gevolgd door Euphoria, het winnende songfestivalnummer van vorig jaar. We hadden graag wat oosterse arrangementen in de hits terug willen horen, maar kennelijk vond men gewoon al gek genoeg. Ernst Daniel Smid betrad het podium om de bekende meezingaria’s ten gehore te brengen. Jan Smit behoorde nog steeds tot de echte vrienden van Geer en betrad om dat te uiten voor vijf minuten het podium. Dat je met een jas vol franjes, zonder franje, heerlijk oubollige nummers kunt zingen bewezen Grand and Forsyth. Er werden niet alleen hits uit het stenen tijdperk gezongen, maar ook medley met dancehits van de afgelopen jaren.

 

Een enorm applaus zweelde aan, toen Najib Amhali het podium betrad om zijn Amsterdamse medley te zingen. Najib was in tegenstelling tot alle andere artiesten wel in Arabisch kostuum gehesen en mocht qua kleding kennelijk wel concurreren met de drie Toppers. In de pauze was het tijd voor de nodige lalalalalalalalalalala’s om het voor de b-artiesten gemakkelijk te houden. De reservebank werd ingezet voor hen die niet naar het toilet gingen. Na de eerste artiest, welke we niet bij naam zullen noemen, zijn we toch maar het toilet ingevlucht.

 

Na de pauze werden er in snel tempo tientallen oude krakers ingezet. Heel de Arena ging uit haar panty tijdens de discomedley. Een ander hoogtepunt was ook de Hazesmedly, die via ‘geef mij nu je angst’ naadloos overliep in een Guus Meeuwismedley. Volendam was weer goed vertegenwoordigd, met naast Jan nog 3 andere J’s. Gerard zette vervolgens hoog in met het nummer Eloise van Barry Ryan en raakte ook de hoogste noot goed. Waarschijnlijk had hij een op afstand bestuurbare ballenknijper op zak, welke door de geluidsman werd bediend. Alle drie de heren waren trouwens goed bij stem.

 

Hoeveel originele leden er van Tavares op het podium stonden, weten we niet, maar het was een feest om te horen en te zien. Heerlijk als je na bijna 40 jaar nog steeds op kunt treden met je grote hits en er kennelijk nog steeds geen genoeg van kunt krijgen. De uitsmijter kwam van de Vengaboys. Omdat we de grote meute voor wilden zijn hebben we voor het eindsignaal de Vengatrein richting huis genomen. De muziek dreunde nog lang na in ons hoofd, we sloten onze ogen en zakten heerlijk onderuit in de blauw-gele lange limo. Het was weer gezellig René, Gerard en Jeroen, volgend jaar bij ons!