Tip! Vincent van Gogh maakt nieuwe entrée

Hoera, je wekelijkse agendapunten zijn bijna afgewerkt! Wij van Glamourland vinden dat je wel toe bent aan wat ontspanning. Dit weekend heb je geluk:  Met 125.000 zonnebloemen viert het Van Gogh Museum de opening van het nieuwe entreegebouw. Dit alles op de kortste snelweg van Nederland, het Museumplein.

 

Glamourland van Gogh

Vincent van Gogh

 

Het nieuwe entreegebouw van het Van Gogh Museum gaat op 5 september open voor publiek. Wij van Glamourland bewonderden een exclusieve preview van de entrée en spraken directeur Axel Rüger.

“De bouw van onze nieuwe hoofdentree aan het Museumplein is voorspoedig verlopen. De oplevering valt geheel binnen de strakke planning van anderhalf jaar en het gestelde budget. Het glazen entreegebouw is voorzien van technische hoogstaande glasconstructies, installaties, moderne vloeren en wanden. Er is een nieuw ruim en licht ontvangstgebied met garderobes en een geheel vernieuwde museumwinkel met ruim 500 nieuwe producten. De nieuwe toegang, betere logistiek en dit grotere ontvangstgebied stellen ons in staat om meer bezoekers gastvrijer te ontvangen. Bovendien sluit het museum ook goed aan bij het veranderde Museumplein waarbij alle omliggende culturele instellingen hun entree aan de kant van het Museumplein hebben. Het transparante gebouw met state of the art glasconstructies is een verrijking van het Van Gogh Museum én het Museumplein.”

 

Glamourland van Gogh entrée

Foto: Hans van Heeswijk architecten, Luuk Kramer fotografie

 

Met de overkapping van de voorheen lege vijver aan de kant van het Museumplein, is het museum 800 m² rijker. Bezoekers komen via een imposante glazen trap, modern verlichte roltrap of glazen panoramalift binnen in het ontvangstgebied met ruimte voor 2.200 jassen, 1.700 tassen, 1.450 audiotours en een vernieuwde museumwinkel. In de museumwinkel worden 500 nieuwe producten verkocht, waarvoor is samengewerkt met internationale A-merken zoals Jaeger LeCoultre, Gassan Diamonds, SMAAK en het Franse Pommery en een aantal Dutch designers die zich hebben laten inspireren door Van Gogh, waaronder Hester van Eeghen, Tord Boontje, Edward van Vliet en Studio Droog®.

 

Glamourland van Gogh hal entrée

Foto: Hans van Heeswijk architecten, Luuk Kramer fotografie

 

Fancy facts:
– De bekende architect Gerrit Rietveld ontwierp het hoofdgebouw van het Van Gogh Museum. Hij koos voor een modern design die lang mee kon gaan. Maar even na de oplevering moesten alle ramen van een hele verdieping worden dichtgemaakt want de beste man had het geheel zo ontworpen dat er nauwelijks schilderijen konden worden opgehangen. Ai!

– Toen het Van Gogh Museum werd uitgebreid schonk een Japans verzekeringsbedrijf 38 miljoen gulden om een bijgebouw te maken. Dit schijnt de grootste kunstgift ooit, in Nederland te zijn.

– De vijver naast het bijgebouw is oorspronkelijk ontworpen om de bezoekers rust te geven voordat ze het museum binnen gingen. Zo konden ze met een open blik de schilderijen bekijken. Deze vijver werd echter een gigantisch irritatiepunt voor het museum in verband met alle wildgroei door het Nederlandse kikkerklimaat. Hierdoor stond hij lang leeg. De nieuwe entrée is nu gemaakt op de plaats van de vijver. Deze is als een glazen doos die zich voegt in het oorspronkelijke ontwerp.

– De nieuwe entrée is helemaal 2015. Een aantal maanden voor het project waren er nog niet zulke grote glazen platen beschikbaar en was het nog niet mogelijk om zulke wanden volledig doorzichtig te krijgen, zonder groene waas (glas genaamd ‘Long Island’, en dan bedoelen we ditmaal niet de cocktail).

 

 

Glamourland Van Gogh entrée

Foto: Hans van Heeswijk architecten, Ronald Tilleman fotografie

 

Op 5 en 6 september staat op het Museumplein een gigantisch labyrint van 125.000 zonnebloemen. Dit aantal staat voor de herdenking van de sterfdag van Van Gogh, 125 jaar geleden. Het labyrint is het hele weekend gratis toegankelijk van 9 tot 17 uur. Onderdeel van het zonnebloemenlabyrint zijn drie Van Gogh inspiratiekamers, waar bezoekers onder meer kunnen genieten van optredens van singer-songwriters. Op zondag worden vanaf 16.00 uur de zonnebloemen uitgereikt aan het publiek. Veel plezier!