The Social Network

In een tijdperk van facebook, twitter, instagram

, pinterest, google+ en ga zo maar door, een tijdperk waarin iedereen elkaar kent; bestaan echte vrienden nog wel? En zo ja, waar zijn zij dan aan te herkennen? In hoeverre is het normaal een privéleven zo op het web te gooien? Een digitale foto is niet zo gemakkelijk van het internet te verwijderen. Wat nou wel en niet klakkeloos op het internet te gooien?

Voor deze vragen en meer volgen een aantal tips & trics:

– Zorg er in ieder geval voor dat je je intieme delen buiten schot houdt, dus geen nipplegates op je facebook wall posten. Denk erom dat informatie en/of foto’s die belanden op het internet, er nog jaren op zullen blijven staan. Dus mocht je nou nudistische trekjes hebben, geen probleem, maar niet op je facebook!

– Gebruik social media the right way! Hoe dat in zijn werk gaat? Bedenk wat je wil bereiken met je social media account. Is het voornamelijk om zakelijke contacten op te doen? Familiekiekjes te delen? En nee, die twee dingen gaan dus niet samen! Je zit toch ook niet te wachten op een bikini foto van de hoogbejaarde moeder van je secretaresse?

– Van de 1.000 vrienden op facebook ken je er hooguit 200, waarvan misschien 20 echt goed. Koester die vriendschappen! Goede vrienden staan je bij in goede én in slechte tijden. Fake desnoods een depressie, je zal zien, echte vrienden blijven hangen.

– Zorg er altijd voor dat je bereikbaar bent op een social media account, echt waar, de opa’s en oma’s in Nederland slaan massaal aan het tweeten, dus ook jij kan niet achterblijven! Beschouw je social media account als een handig hulpje om contacten te leggen, het is immers altijd makkelijker bevriend te worden met iemand op facebook dan meteen nummers uit te wisselen.

Voor zover de tips & trics, maar wat nu als men doorslaat in social media? Want zeg nou eerlijk, wie heeft er niet weleens lopen snuffelen op het profiel van je partner’s voormalige geliefde? Dat hoeft geen probleem te zijn, vóór het tijdperk van het internet werden oude foto’s ter hand genomen. Wanneer gaat social media nou te ver? Daar is een heel simpel antwoord op te geven: als je niet meer functioneert in je dagelijkse bezigheden, als je al je normen en waarden aan de kant zet, omdat je zo geobsedeerd bent door de kans dat je een nieuw bericht kan hebben ontvangen, dan gaat het te ver.

Alle smartphones en social media ten spijt, er gaat niets boven wat prietpraat vergezeld door een heerlijk geurend kopje koffie, opstaan in de bus wanneer er een ouder persoon binnenkomt, als u geholpen wordt aan de kassa je aandacht erbij houden en bovenal; laat anderen niet meegenieten van je wilde avonturen de nacht ervoor. Echt, sommige dingen wil men niet weten…

Reporter: Nikè Diegelmann

Twitter: Nike_GL