STOELENDANS

Vanavond zijn wij uitgenodigd door een van de grootste namen uit de Nederlandse mode “Addy van den Krommenacker”. Voor zijn nieuwe collecties heeft hij het Muziektheater aan het IJ afgehuurd.

Het is een heerlijke dinsdagavond in maart en bibberend en klappertandend lopen wij richting de rode lopers. Langs het enorme sponsorbord van modegigant Steps stralen we voor de fotografen.  Addy is een samenwerking aangegaan met Steps om zijn jurken voor iedere vrouw bereikbaar te maken.

 

Terwijl de inhoud van de glazen met bubbels links en rechts hun weg in de kelen van de mode minnende bezoekers vindt, worden de deuren van de theaterzaal geopend. Het feest kan beginnen! De zaal is door een ingenieus lichtplan verdeeld in vier delen. Elk deel heeft zijn eigen kleur en daar gaat het mis: de toegangskaarten geven kleuren en rijen aan die totaal niet bij elkaar horen. Gestreste PR-meisjes proberen dames en heren die op hoge poten aankomen rennen ervan te overtuigen dat alles wel goed komt. Mensen lopen verward door de zaal op zoek naar hun naam op een stoel. Ik zie BN-ers over een rij stoelen naar voren klauteren; het is een geweldig gezicht!

Na meer dan een half uur wordt de juiste kleur bij het juiste stoelvlak geplaatst waardoor de show, hetzij wat later, kan beginnen. We nemen een slokje water uit het flesje dat we vonden in onze goodiebag en gaan genieten.

Drie shows dansen aan onze ogen voorbij. Van de collectie van Steps gaan we net zo makkelijk door naar Addy’s Pret a Porter en natuurlijk de zwierige en glitterende couture van deze man. Niet minder dan 120 japonnen komen voorbij. Van kersenprints tot glanzend zijde, kraalwerk en zelfs een spijkerbroek; de gasten worden maar liefst vijftig minuten lang vermaakt om af te sluiten met een bulderende staande ovatie wanneer Addy zelf het podium opkomt.

 

Eindelijk kan men adem halen en alle hoog -of juist laag- gespannen verwachtingen met elkaar delen. We spreken alle BN’ers die steeds moeizamer en met dikkere tong gaan praten van de champagne.

Jette van der Meij draagt een ontwerp voor Steps en Sandra Reemer draagt couture. Beiden hebben al een mooie aanvulling op hun garderobe voorbij zien komen. Ruth Jacott wil het feest vroeg verlaten maar niet voor ze toegeeft eigenlijk geen voorkeur te hebben voor designer maar iets van elk in haar kast heeft. Musicalster Kim Lian van der Meij verklapt ons een geheimpje over de meeste dames die Addy dragen deze avond. Kim is namelijk in joggingpak gearriveerd en snel door topstylist Fred van Leer in een mooie Addy gehesen. Zo direct levert ze haar japonnetje weer in voor haar slobberpak. Ze zegt dat ze eigenlijk wel graag over het strand zou gaan wandelen in haar zwierige couturejapon.

 

 

Het was een heerlijk lange en hysterische, maar modieuze avond. Na het geheim van Kim Lian hoop ik wel dat de Nederlandse ontwerpers door hun uitleengedrag een hoop japonnen aan niet-BNers verkopen. Anderzijds is het een geruststelling: voortaan kun je naar ieder feest in je pyjama er is altijd wel een Fred die je om kan toveren tot een prinsesje voor een nacht.

Reporter: Allan Vos  @Twitter