Beautytips: Slapen doe je zo!

Kan jij de slaap niet vatten in deze warme zomernachten? Één op de drie van de Noord-Europeanen heeft een slaapprobleem. Vooral vrouwen zouden hieraan lijden.

 

Glamourland slapen

 

In onze 24-uurs maatschappij wordt het voor velen steeds moeilijker om een goed slaappatroon aan te nemen. De hele dag kunnen er films worden gestreamd, op internet worden gesurfd en worden gechat. Allemaal niet zo best voor onze slaap. Je hebt waarschijnlijk al gemerkt dat wanneer je op slaap inkort, dit direct te zien is op jouw gezicht. Een vermoeide huid verliest zijn glans, wordt grauw en krijgt blauwe kringen. Gebrek aan slaap doet namelijk de bloedvaten verwijden die deze blauwe kringen veroorzaken.

 

Glamourland slapen

 

Niet voldoende slaap kan ook ervoor zorgen dat je meer gestrest bent en veel mensen om je heen kunnen dat spanningsveld waarnemen. Het maakt je boos, moe, verdrietig en laat je zeker ook ouder lijken. Als je ’s avonds laat nog drinkt en rookt is dat slecht nieuws voor jouw huid. Alcohol beïnvloedt de kwaliteit van de slaap, roken leidt tot vroegtijdige rimpels. Jawel, die goede oude ‘slaapmutsjes’ worden dan toch ook echt afgeraden.

 

Glamourland slapen

 

De huid en het hele lichaam gaan in de herstelmodus wanneer je slaapt. De huid vernieuwt zichzelf: nieuwe huidcellen groeien en vervangen de oudere cellen. Daarnaast is het de tijd waarin allerlei soorten hormonale veranderingen in het lichaam plaatsvinden, met inbegrip van de huid. Een gebrek aan slaap kan die processen verstoren. Maar natuurlijk is een goede nachtrust belangrijk voor het gehele lichaam, niet alleen de huid. Chronische slaapproblemen zijn gekoppeld aan een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes en depressies. Des te meer reden om jouw slaap goed op de rails te hebben.

 

Hoeveel slaap heb je nodig? Zeven tot negen uur nachtelijke beauty slaap doet de truc, zeggen de experts. Te veel uren slaap per dag is daarentegen ook weer niet goed. Met de drukke agenda’s van de meeste Glamourlanders hoeven we daar in ieder geval niet bang voor te zijn. Doornroosje eat your heart out!

 

Glamourland slapen

 

Tijd om een een aantal tips op een rij te zetten voor een ideale beauty- en gezondsheidsboost waar geen dokter tegenop kan.

1. Alles begint met de psyche: een gerust geweten en een leeg hoofd. Vermijd laat werken of gamen op een PC: het blauwe licht van de PC houdt je wakker (blijf minimaal 1 uur voor het slapengaan weg van jouw PC).

2.  Houd je aan een regelmatig slaappatroon. Sta op en ga naar bed op dezelfde tijden. Dat ritme is goed voor je huid. Vermijd werken in shifts.

3. Zorg dat je in een koele en frisse ruimte slaapt.

4. Vermijd teveel lawaai: bevrijd je van het gesnurk van je partner en slaap alleen. Beperk het lawaai door andere bronnen en slaap op een rustige plaats.

5. Werk aan ontspanningstechnieken zoals yoga, het beheersen van je ademhaling en mindfulness.

 

Glamourland yoga

 

6. Voordat je naar de slaappillen grijpt, is het beste jouw slaapprobleem te analyseren en de oorzaak van het slaapprobleem te kennen.

7. Wordt een rugslaper. Buikslapen drukt het gezicht in het kussen waardoor een chaos aan fijne lijntjes en rimpels ontstaat wanneer je opstaat.

8. Ban alcohol, energiedrank en koffie uit je leven (ach, in ieder geval ’s avonds laat of ’s nachts).

9. Luister naar muziek, lees of bekijk een ontspannend TV-programma (geen thrillers).

10. Schrijf je planning van de week op en dwing je niet alles te onthouden.

 

Glamourland slapen

 

11. Onderzoek of je een tijdelijk of chronisch slaaptekort hebt: Acute insomnie heb je als je 3 nachten in een week niet kan slapen en dit gedurende enkele weken. Contacteer dan een slaapspecialist die je begeleidt.

12. Gebruik een zacht kussensloop om het kussen. Een fijn geweven kussensloop is vriendelijker voor je huid.

13. Ga voor wit beddengoed. Kleurstoffen op het overtrek en de sloop kunnen irriteren op een gevoelige huid.

14. Start een positief bed ritueel. Zie die mooie en gezonde huid voor je wanneer je in slaap valt.

 

Glamourland slapen

 

Slaap lekker!

 

Foto’s: Tumblr