AFW S/S 2015: SIS by Spijkers en Spijkers

Neem een handjevol exotische prints, humoristische opdrukken en smaakvolle combinaties – et voilà, daar denk je zomaar aan de gezusters Spijker. Dat hun show zo ongeveer vaste prik is tijdens de Amsterdam Fashion Week, is je vast niet ontgaan. Dit al is natuurlijk niet zonder reden: de collecties van de tweelingzussen liggen Neerlands modevolk al jaren aan het hart. Op de zaterdagavond van onze all time favoriete week presenteerden Truus en Riet dan ook vol trots hun nieuwe SIS collectie in de Gashouder. En hoe!

 

AMSTERDAM FASHION WEEK SS15

Foto: Team Peter Stigter

 

Geïnspireerd door Josephine Baker heet de Spring/Summer collectie voor 2015 ‘I shall dance all my life’. Dit lijkt misschien een simpele (doch heerlijke, ha!) quote, maar de uitspraak herbergt een verhaal. Zo was Josephine Baker de eerste Afro-Amerikaanse vrouw die wereldberoemd werd als entertainer. Haar ‘Danse Sauvage’, uitgevoerd in haar welbekende bananenrokje, bracht haar internationale bekendheid. Dat bijvoorbeeld het kleurenpallet van de collectie hier grotendeels op gebaseerd is, is niet bijster moeilijk te signaleren. Geen radijsjes, maar bananen vandaag!

 

A

Foto: Team Peter Stigter

 

De Gashouder zat propjevol geïnteresseerden, en we geven ze groot gelijk. Het ontwerpersduo deed hun naam namelijk weer eer aan: zo zagen we een heldere grafische belijning, een uitzonderlijk kleurenpallet en gestileerde prints. En ach, zo kunnen we nog wel even doorgaan. Wat we voornamelijk konden waarderen was het exotische sausje dat over elke look leek te zijn gegooid: we wilden bijna onze koffer pakken, hem volproppen met de nieuwe collectie en een enkeltje Saint-Tropez er tegenaan gooien. Waarom ook niet, eigenlijk ;-).

 

AMSTERDAM FASHION WEEK SS15

Foto: Team Peter Stigter

 

Ook de jurken werden in een tamelijk knap sausje gegooid: zo liepen de modellen in colour-block en luipaard varianten. Sluike doorknoop rokken werden open gedragen, waardoor ze casual oogden. Josephine Baker, de inspiratie voor de show, werd in haar Parijse shows regelmatig beleid door haar huisdier cheetah, die standaard met een diamanten halsband om liep. Het verhaal rondom dit spraakmakende huisdier is als inspiratiebron voor de humoristische prints gebruikt. Humor in een collectie, fijn!

 

AMSTERDAM FASHION WEEK SS15

Foto: Team Peter Stigter

 

De show werd afgesloten met zacht goud en silk-lurex mantels, dat als erg fijn materiaal oogde. De modellen liepen vervolgens nog één keer hun rondje en Truus en Riet zwaaiden als afsluiting bescheiden naar het publiek. Trouwens, over dat publiek gesproken: niet de minste modeliefhebbers waren aanwezig. Zo zat Fred van Leer trouw front row en liep Nicolette Kluijver met haar prachtige babybump rond. Gelijk hebben ze: wát een collectie. Sinds de oprichting heeft het merk al een herkenbare en geliefde stijl, en dat gevoel lijkt alleen maar sterker te worden.

 

AMSTERDAM FASHION WEEK SS15

Foto: Team Peter Stigter

 

Wij van Glamourland sluiten graag af met een uiterst fijn nieuwtje: Spijkers en Spijkers gaat een nieuwe samenwerking met Specsavers aan! Voor de onwetenden: in 2010 lanceerden de dames in samenwerking met de opticienketen hun eerste brillencollectie van eigen bodem. Dit werd -uiteraard- een internationaal succes wat sindsdien keer op keer opvallende monturen heeft voortgebracht. Dit najaar krijgt die samenwerking dus een vervolg. Drie hoeraatjes! De collectie wordt in september gelanceerd, en om heel eerlijk te zijn: wij kunnen niet wachten. Voor nu? Gaan we gewoon op vakantie, inclusief deze collectie. Au revoir!