Sigarenhuis Hajenius beëdigd ambassadeur

Jawel! Afgelopen dinsdag was het zover. De gerenommeerde sigarenboutique Hajenius introduceerde hun eerste ambassadeur en verschonk de sigarenlocker van wijlen prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld. Socialite en media-ondernemer François-Léon Van der Velden was de sigaar en nam de locker vol trots in ontvangst.

 

François-Léon Van der Velden, Ernst Wilmering (directeur Hajenius) en Hans Sijmons (Hajenius)

François-Léon Van der Velden en Ernst Wilmering en Hans Sijmons van Hajenius. – Foto: Martin van Os

 

‘Een overblijfsel uit het verleden, maar in zijn traditie nog springlevend: de lockers. Het is een bewaarplek van persoonlijk rookgenot van prominente Nederlanders’, aldus Hajenius.

 

Met haar humidorlockers brengt het huis een interessante en invloedrijke groep sigarenliefhebbers bijeen. Bekende leden van het high society rookcomité zijn Cor van Zadelhoff, Herman den Blijker, Guus Hiddink, Theo Heuft, Jack van Gelder, Robert Kranenborg, Matthijs van Heijningen, George Banken, Hans Wiegel, Jan des Bouvrie en Joop Braakhekke. Niemand minder dan wijlen Bernhard, Prins der Nederlanden, Prins van Lippe-Biesterfeld was de eerste houder van de humidor die Van der Velden verkreeg. Hiermee treedt de ambassadeur toe tot het geliefde genootschap.

 

Hajenius beëdiging François-Léon Van der Velden locker

Foto: Martin van Os

 

Het Huis Hajenius is een van de meest befaamde sigarenhuizen van Europa. Zijn geschiedenis gaat terug tot 1826. In dat jaar verruilde de 19-jarige Pantaleon Gerhard Coenraad Hajenius het vestingstadje Doesburg voor Amsterdam. Met als droom het openen van een sigarenmagazijn waar louter en alleen het allerbeste over de toonbank gaat. De jonge Hajenius bleek een heuse entrepreneur. Hij vond al snel welgestelde clientèle en was gevestigd op steenworp afstand van de tabaksbeurs en zo’n 30 sigarenfabriekjes. Hier liet hij zijn eigen Hajenius sigaren maken door de beste makers, met de meest verfijnde tabakken. Notabelen wisten hem te vinden, evenals industriëlen en zelfs koningshuizen. Zijn sigaren vonden toen al aftrek tot ver over de landsgrenzen.

 

GL

Foto: Hajenius

 

Sinds 1914 bevindt het sigarenhuis zich in één van de mooiste panden aan het Rokin. Dinsdag werd er dan ook naarstig gerookt en gebubbeld tussen het Art Déco interieur met Italiaans marmer, kunstige ornamenten en kolossale kroonluchters die nog uit de tijd stammen dat gas Amsterdam verlichtte. Van der Velden’s motto: ‘Wie zijn leven vult met champagne heeft een bruisend bestaan.’ “En daar past een sigaar op zijn tijd ook goed bij”, aldus de ambassadeur. Het ontbrak tijdens de feestelijke rendez-vous naast sigaren dan ook niet aan champagne (als het Moët dan Moët het), Vino Túyyo was verantwoordelijk voor de wijnen, Hennessy XO voor de cognac. En er was kaviaar, veel kaviaar van ome Akef, van u raadt het al Persian Caviar!

 

Dat de lockers slechts sporadisch vrijkomen is een feit. Toch is de volgende gegadigde reeds bekend. In september zal deze ster met internationale allure ons land bezoeken. Dan mogen we jullie meer vertellen. Nieuwsgierig? I’ll be back!

 

Bekijk hier een selectie van de foto’s:

Hajenius beëdiging François-Léon Van der Velden locker (14)

Theo Heuft en partner

Vincent de Croock (De L'Europe), Menno Born (Dior), Melissa Vandamme (Dior), FL, Joshua (Dior), Tim van de Kimmenade

Jan des Bouvrie

Erieke Kuitert en François-Léon Van der Velden 1

Cedric-Fabian en Mirjam Dandan

François-Léon Van der Velden en Ernst Wilmering (manager Hajenius) 2

Hans Sijmons en François-Léon Van der Velden

Hajenius beëdiging François-Léon Van der Velden locker (69)

Hajenius beëdiging François-Léon Van der Velden locker (55)

Estelle Bogaard, Sonia Festetics de Tolna en Carina Olthof

Erieke Kuitert en François-Léon Van der Velden 2

Kunstenaar Frank E Hollywood en actrice Miryanna van Reeden

Rob Labadie (Momentum Capital) en Menno Born (directeur Christian Dior)

Ernst Wilmering (directeur Hajenius), François-Léon Van der Velden, Theo Heuft

Hans de Wit (Vino Túyyo), Chris van Luxemburg (Pakkend), Burçin Kokmeijer (Bonne Clé), Ernst Wilmering (Hajenius), François,-Léon, Hossein Akef (Persian Caviar), Ron van Doesburg (Vino Túyyo), Hans Sijmons

Roeslan Danoekoesoemo (Global Sponsorship manager Heineken), Anne-Marie van Leggelo (eigenaresse Etiquettebureau), Patrick Verhulst

Rogier Smit en Sonia Festetics de Tolna

François-Léon Van der Velden, Marlot Cruiming, Jan Peter Cruiming, Christine Kroonenberg

Sam de Wit en Burçin Kokmeijer

Erieke Kuitert en dr. Jim Wikler

Burçin Kokmeijer

François-Léon Van der Velden en Netty van der Veer

Foto’s: Martin van Os