Rolling Stones 50

Vandaag, precies vijftig (!) jaar geleden, traden de Rolling Stones voor het eerst op in de Marquee Jazz Club in Londen. Mick Jagger als zanger, Brian Jones en Keith Richards als gitaristen, Ian Stewart op de piano en Dick Taylor als basgitarist. Wie de drummer die avond was, weet eigenlijk niemand meer precies. Volgens Keith Richards was het zijn vriend Mick Avory. Wie had kunnen bedenken dat de jonge, langharige “youngsters” die daar op het podium stonden, de grootste rockers ever zouden worden en vijfitg jaar na dato nog steeds vrouwenharten sneller zouden doen slaan?

 

Om die memorabele avond te kunnen spelen, moest de band zelfs geld lenen van Mick Jaggers vader. In een tijd waarin Rock en Roll muziek alleen voor het plebs was en in sommige kringen zelfs verboden werd, stond de familie van Mick natuurlijk niet te trappelen van enthousiasme om geld te lenen. Uiteindelijk heeft deze kleine lening er wel voor gezorgd dat de heren doorbraken. Zonder de goedgeefse vader van Mick zouden wij de Rolling Stones misschien helemaal niet kennen. Vijf hoeraatjes voor de oude Jagger. ;-)

 

 

Inmiddels heeft de band in de afgelopen jaren verschillende wisselingen van samenstelling meegemaakt en bestaat de band op dit moment uit Mick en Keith – oudgedienden – Ron Wood en Charlie Watts. Er wordt zelfs gesproken over een echte comeback. Er zijn nog geen concrete plannen, maar wel is inmiddels bekend dat de heren weer gezamenlijk aan het repeteren zijn. Wie weet gaan de eeuwig jonge zestigers dan toch het podium weer op.

 

Ter ere van het jubileum hebben de heren een boek uitgegeven dat vanaf vandaag verkrijgbaar is, en hebben zij een fototentoonstelling in Londen geopend. De tentoonstelling is een verzameling van bijzondere foto’s die in de afgelopen vijf decennia van de band zijn gemaakt. Sommige foto’s zijn nooit eerder vertoond. Als je de tentoonstelling niet kunt gaan zien, alle foto’s zijn ook in het boek opgenomen. Op naar de plaatselijke boekwinkel!

 

Reporter: Marylou

Twitter: Marylou_h