Restauratie Gone With the Wind-jurken kost 23.000 euro

Twee iconische jurken die Vivien Leigh droeg in Gone With the Wind zijn voor omgerekend 23.000 euro gerestaureerd. Het Harry Ransom Centre aan de Universiteit van Texas besteedde meer dan 180 uur aan de twee jurken, die momenteel onderdeel zijn van de V&A’s Hollywood Costume tentoonstelling. Beide jurken, een bordeauxrode baljurk en een groene jurk van fluweel, werden door Walter Plunkett voor Vivien Leigh’s rol van Scarlett O-Hara ontworpen.
Het Harry Ransom Centre verwierf de jurken in de jaren ’80 als onderdeel van het archief van David O Selznick, de producent van Gone With the Wind en andere films uit de jaren ’30 en ’40, ook wel de ‘Gouden Eeuw’ van Hollywood. Doordat de jurken vlak na de productie van de film ter promotie keer op keer werden gebruikt voor verschillende tentoonstellingen, waren ze in erg slechte staat en vermeed het Centre ze te exhiberen, met een uitzondering in 1984. In 2010 werd het restauratieproces in gang gezet met behulp van donaties van gulle gevers van over de hele wereld.

 

In 2014 organiseert het Harry Ransom Centre een Gone With the Wind-expositie, waarin de twee gerestaureerde jurken een hoofdrol zullen spelen. Twee andere jurken uit de film – een blauwe jurk en de trouwjurk met sluier – konden met de 23.000 euro die werd ingezameld niet worden hersteld. Daarvan zullen replica’s te zien zijn, zo meldt de Telegraph.

Bron: nu.nl