Reizen in stijl: zo kan jij moeiteloos voor New Yorker door

The New York Fashion Week is weer in volle gang en zoals gewoonlijk het feestje van het jaar. Niet gek ook, in zo’n stad als New York. Mocht je deze week of de komende tijd een tripje op de planning hebben staan, zul je vast merken dat je -overdonderd door al dat moois- een beetje buiten de kudde valt. Maar hé, wij staan voor je klaar tijdens zulke barre tijden. Speciaal voor jou hebben we, geheel nonchalant, wat overlevingstips uit onze Prada mouw geschud. Zodat je nóóit, maar dan ook nooit meer, zult worden opgeslokt door alle heisa die New York met zich mee brengt. Niet alle New Yorkers zijn hetzelfde, maar ze lijken tóch dezelfde gewoontes te vertonen in bepaalde situaties. Luister en huiver!

 

Om te beginnen met de tip der tips: verhoog je tempo! New Yorkers zijn van nature gehaast – maar dan ook echt áltijd. Probeer niemand te verhinderen door jezelf als Speedy Gonzales voort te bewegen. Interessant feitje: Richard Wiseman (2006) rekende uit hoeveel secondes het duurde voor inwoners van verschillende steden om een bepaalde afstand te lopen. New York kreeg plekje numero 8 op de wereldranglijst, en was de enige stad uit Amerika die een plaats bij de eerste 32 steden behaalde. Duuus. Je weet nog wat we zeiden over snelheid?

 

Met al dat snelle gewandel in New York is het dus héél belangrijk om mensen niet voor de voeten te lopen. Tegelijkertijd whatsappen en lopen ziet er sowieso stom uit, maar in New York breek je op die manier één van de belangrijkste gedragscodes. Onthoud dus goed: heb je meer dan een seconde nodig om op je mobiel te kijken, doe dat ergens aan de kant.

Tip 2 is zeker niet minder belangrijk: koop meteen een Time Out New York Magazine. Maar dan ook echt méteen! Dit zal je écht helpen om je avonturen in New York zo soepel mogelijk te laten verlopen, dus graai er meteen een weg bij de eerste beste kiosk. Het zal je voornamelijk helpen om geheimen van de stad te ontdekken die de meeste toeristen (nog) niet kennen. Denk: dagen waarop musea hun deuren gratis openen! Restaurantrecensies! De opening van een nieuwe kunstgalerij! Je zal deze informatie net zo hard nodig hebben als de juiste technologie om jezelf door de stad te navigeren.

 

Dus, even over die technologie: download bijvoorbeeld wat apps. Zo legt ‘hopstop’ bijvoorbeeld in begrijpelijke taal uit hoe je die juiste metro pakt. Cabsense NYC is ook een handige tool, mocht je een taxi in plaats van de metro willen pakken. Deze app zal je vertellen in welke straat je moet zijn om zo snel mogelijk een taxi te pakken te kunnen krijgen. Snel last van verdwalen in grote steden? New York City Compass helpt je uit de brand. Deze app zal je vertellen waar je je in The Big Apple bevindt. En dan, als lunchtijd arriveert, en je weer zoekend door de straten loopt als de hulpeloze toerist die je bent: download dan absoluut Tweat.it. Dit pareltje zal je vertellen waar coole foodtrucks zich bevinden, en je op de hoogte stellen van dayspecials en kortingen. Hoera!

 

De beste manier om jezelf door de ongekende menigte te banen, is om oortjes te dragen en de mensen te negeren die je benaderen. Als toerist word je vaak als een grandioos slachtoffer gezien voor bijvoorbeeld berovingen: terwijl jij die ene aardige meneer aandacht geeft, haalt de ander de portemonnee uit je zak. Daarom: negeren die handel. Loop desnoods het dichtstbijzijnde gebouw in, mocht de persoon echt vasthoudend zijn. Doe anders vóóral alsof je geen Engels spreekt. Een paar laatste tips om deze grimmige figuren te herkennen als een pro:

 

– Schud geen handen met vreemden – ze zullen waarschijnlijk niet loslaten tot je ze geld geeft;

– Geef géén geld aan mensen die beweren geld op te halen voor basketbaljacks voor kinderen;

– Pas op voor mensen die je op zullen laten draaien voor de kosten van hun bril wanneer je tegen ze aanloopt. Ze zullen verkondigden dat je ze 50 dollar moet geven om de schade te vergoeden: jij bent immers onhandig geweest.

 

Tadá, it’s a wrap! Als je nu nog niet moeiteloos voor New Yorker door kan, weten wij het ook niet meer. Oja, laatste advies: koop gewoon véél nieuwe dingen. Als je met wat tasjes rond je arm over Fifth Avenue loopt, kan je zo voor Carrie Bradshaw door. The city that never sleeps, we’re coming for you! ;-)