R.I.P. Fabiola, koningin die haar titel met klasse droeg

Dona Fabiola, Fernanda, Maria de las Victorias, Antonia, Adelaida de Mora y Aragon, beter bekend als Koningin Fabiola van België, is vrijdag op 86-jarige leeftijd overleden.

 

De koningin schreef talloze sprookjes, waaronder de beroemde Indische Waterlelies, welke als eerbetoon aan de koningin in het attractiepark te Kaatsheuvel prijken.

 

Fabiola stond bekend om haar liefde voor kinderen en goed gevoel voor humor.  Zelf kreeg zij nooit kinderen, een groot gemis. Toch wist zij dat gemis aan eigen nakomelingen om te buigen in een collectieve liefde voor alle kinderen. De Belgische koningin steunde diverse medisch-sociale projecten voor kinderen en via de “Nationale Stichting Koningin Fabiola voor de Geestelijke Gezondheid” financierde ze het onderzoek naar de preventie en behandeling van mentale en socioculturele achterstand bij kinderen aan. Tal van tehuizen voor gehandicapte kinderen dragen haar naam. In het koninklijk paleis richtte ze ook een sociaal secretariaat op, dat hulpvragen onderzoekt en beantwoordt.

 

En zoals in elk sprookje waren er ook minder leuke tijden.  In  mei 2009  had een anonieme brievenschrijver gedreigd om Fabiola tijdens het defilé “met een kruisboog” te vermoorden. Koningin Fabiola reageerde vol kinderlijke humor door tijdens het nationaal defilé een appel te tonen, een knipoog naar Wilhelm Tell.

 

Ze was een eeuwig meisje, een moeder van alle kinderen en tot leven gewekt sprookje.  Een vrouw die de titel ‘koningin’ met enorme klasse en waardigheid droeg. Wij proosten op deze prachtige vrouw. Enchanté  lieve Fabiola, U was Fabuleus!