Primeur! Glamourland met Régis Camus aan Champagne ontbijt

Gezelligheid kent geen tijd zeggen ze

, en daarom had Régis Camus waarschijnlijk zijn drukke agenda aan de kant geschoven voor een exclusief interview met Glamourland Magazine. Na het geweldige Piper-Heidsieck Champagnediner in toprestaurant LUTE met grote collega magazines aan tafel, hadden wij als enige de eer om de volgende ochtend Régis Camus, de ‘Sparkling Winemaker of the Year’, te spreken. Ontbijt met koffie, thee of Jus d’Orange? Nee, natuurlijk met de bruisende bubbels van Piper-Heidsieck!

 

Glamourland Glamourland

Foto’s: Redactie Glamourland & Piper-Heidsieck

 

Sinds 1785 maakt Piper-Heidsieck de mooiste Champagnes en sinds de ‘Sparkling Winemaker of the Year’ award 16 jaar geleden in het leven is geroepen is deze al 10 keer aan Piper-Heidsieck uitgereikt. Onze tafelgenoot Régis Camus is verantwoordelijk voor maar liefst 7 van deze awards. Zo mooi, bevlogen, betrokken en bruisend kunnen vertellen over je vak is al een kunst op zich. Tijdens het Champagnediner kregen we al veel informatie over de verschillende soorten Champagne, in combinatie met het voortreffelijke eten. Maar deze ochtend maakte het compleet.

 

Wij wilden natuurlijk wel weten hoe je nu toch ‘Sparkling Winemaker of the Year’ kunt worden. Voor het geval we een carrière-switch willen maken bijvoorbeeld, wij van Glamourland weten tenslotte ook wel wat van bubbels. Régis Camus vertelde ons dat de competitie een proces van 6 tot 9 maanden is. International Wine Challenge London verzamelt 20.000 wijnen waaronder uiteraard een onderdeel ‘Sparkling Wines’. Deze worden allemaal blind geproefd en de goed bevonden wijnen krijgen een Bronzen, Zilveren of Gouden medaille. De sparkling wines met de Gouden medailles worden allen nogmaals geproefd. Degene met de meeste winnende categorieën binnen het onderdeel ‘Sparkling Wine’ krijgt de award ‘Sparkling Winemaker of the Year’. Régis Camus geeft aan dat het geen wedstrijd is maar een beloning en daarom zijn de awards een kroon op zijn perfecte reputatie.

 

Glamourland

Foto: Piper-Heidsieck

 

Over kronen gesproken. Vlak na de oprichting in 1785 werd Piper-Heidsieck al direct de officiële hofleverancier van 14 koninklijke en keizerlijke hoven. Klasse zoekt klasse en we weten nu dus wat de royals ‘opentrekken’ als ze op de bank ploffen na een dag linten knippen en zwaaien. Deze eer is misschien wel voor Piper-Heidsieck de reden geweest om de ‘Rare Vintages’ Champagnelijn in het leven te roepen. Een imponerende en indrukwekkende Champagne die minimaal 7 jaar moet rijpen. Het is de overtreffende trap in de lijn van de Piper-Heidsieck Champagnes. In de afgelopen 30 jaar zijn er alleen ‘Cuveés de prestige’ verkrijgbaar van de jaren 1979, 1988, 1998 en 2002. Zo speciaal en bijzonder zijn ze dus. De ‘Rare Vintages’ flessen hebben ook een hele mooie decoratie. Het is een gouden decoratie die je eraf kunt halen en dan als kroontje kunt dragen. Régis Camus wist ons te vertellen dat in Japan het zelfs zo ver gaat dat de dames letterlijk om het kroontje met elkaar op de vuist gaan. We bergen de onze dan maar meteen veilig op om ellende te voorkomen.

 

Met die gedachte moeten we weer denken aan het feit dat Piper-Heidsieck hofleverancier is van vele royals. Hoe gaat het daar dan met het verdelen van de Piper-Heidsieck kroon? Op Villa Eikenhorst van ons koningskoppel zal onze koning vast zeggen; ‘Daar waar de man woont draagt hij de kroon’.

 

Glamourland Glamourland

Foto: Piper-Heidsieck

 

Piper-Heidsieck is een Champagne met een mooie historie en Régis Camus wist het ons net zo bruisend te vertellen als de Champagne in het glas. Wij wilden wel eens weten wat volgens hem nu het verschil is tussen Piper-Heidsieck en bijvoorbeeld Moët & Chandon. Régis Camus vertelde dat Piper-Heidsieck een kleiner Champagnehuis is met minder volume dan Moët & Chandon. Hij begreep onze ‘uitdagende’ vraag en vulde zijn antwoord direct aan met; “maar dat was vast uw vraag niet”.

Régis Camus vertelde dat het verschil vooral ligt in het feit dat Moët & Chandon onder een groot concern valt en grotere bekendheid heeft. Verschil heeft daardoor ook te maken met een ander, en wellicht, selectiever marketingbeleid van Piper-Heidsieck per land en evenement. Hij geeft ook aan dat er onderling met alle Champagnehuizen erg veel respect naar elkaar toe is en dat het vriendschappen zijn. Één familie die zelfs 1 keer per jaar bij elkaar komt en van elkaars mooie Champagnes geniet. Kijk dat is nou precies waar Glamourlanders van houden!

 

Glamourland

Foto: Piper-Heidsieck

 

Respect voor een mooi merk als Piper-Heidsieck dat na zo’n lange historie nog steeds trendsettend is. Jean Paul Gaultier ontwierp een rode lakleren fles, de Spaanse ontwerper Jaime Hayon ontwikkelde unieke materialen voor Piper-Heidsieck. Wat te denken van ons eigen beroemde duo Viktor & Rolf die de Rosé Sauvage Brut letterlijk op z’n kop hebben gezet. De laatste samenwerking met schoenontwerper Christian Louboutin geeft ook weer aan hoe gewild en hip Piper-Heidsieck is en over een volgende exclusieve samenwerking wordt ook al weer nagedacht. Op onze vraag waar Piper-Heidsieck nog meer mee geassocieerd wilt worden, had Régis Camus een kort en bondig antwoord; “de luxe wereld.” Dit verklaart dan ook de primeur voor het exclusieve interview dat wij van Glamourland met hem mochten hebben.

 

Glamourland GlamourlandGlamourland

Foto’s: Piper-Heidsieck

V.l.n.r. Jean Paul Gaultier, Viktor & Rolf, Christian Louboutin

 

Wij zijn natuurlijk ook nieuwsgierig hoe de passie voor wijnen is ontstaan en natuurlijk ook hoeveel een ‘Sparkling Winemaker of the Year’ nu eigenlijk zelf drinkt. Régis Camus vertelde dat hij op z’n 15e jaar voor het eerst wijn dronk en eigenlijk al vroeg wist dat hij iets met wijn of spijs wilde gaan doen. Later is hij de studie wijnbouwkunde gaan doen en na specialisaties doorgegaan in de Champagnes. Hij geeft ook aan dat hij meer proeft dan echt drinkt want het is natuurlijk zijn beroep en hij moet zich concentreren. Dus meteen de tip van het jaar voor onze Glamourlanders; noem het voortaan ‘proeven’ in plaats van ‘drinken’.

Als Régis Camus even niet aan het werk is en geniet van een glas bubbels dan gaat zijn voorkeur uiteraard uit naar Piper-Heidsieck omdat hij dat als zijn kindje ziet. Daarnaast kan hij ook erg genieten van andere Champagnehuizen vanwege de goede smaak en het eerder genoemde wederzijdse respect.

 

Glamourland

Foto: Piper-Heidsieck

 

 

Het Champagnediner was al fantastisch en op deze ochtend hingen we weer aan de lippen van de zevenvoudige ‘Sparkling Winemaker of the Year’ Régis Camus. Wat een inspirerende man. Hij wist ons nog een inside verhaal te vertellen. Piper-Heidsieck is dé Champagne van vele beroemdheden. Marilyn Monroe ging elke avond naar bed met een paar druppels Chanel No.5 op haar pols en ze werd wakker met een glas Piper-Heidsieck in haar hand. ‘Diamonds are a girls best friend’ zong ze. Je hebt smaak of niet, dus vandaar stond Piper-Heidsieck ook in haar vriendenlijstje.

 

Glamourland

 

We sloten af met het heffen van het glas en een toast. Régis Camus zei erbij dat het eerste glas Champagne van de dag altijd het beste smaakt. Hij vulde er wel meteen bij aan dat het probleem is dat hij dit meerdere keren per dag moet zeggen. Nou lieve Glamourlanders, deze combinatie van zinnen vinden wij nou een mooie voor op een tegeltje!

 

Het was een inspirerend gesprek met Regis Camus. Piper-Heidsieck Champagne is charmant, elegant, toegankelijk met een verleidelijke smaak. Precies de kenmerken van Glamourland en vandaar de ontzettend leuke klik en de eer dat Régis Camus juist ons wilde ontmoeten voor dit exclusieve interview.

 

‘À votre santé’!