Vele kunstliefhebbers, investeerders, musea en enthousiastelingen op zoek naar een leuk paaspresentje verzamelen zich in het zuidelijke puntje van ons land: het is weer tijd voor de jaarlijkse TEFAF te Maastricht. De meest toonaangevende kunstbeurs ter wereld vindt voor de dertigste keer plaats in ons kikkerlandje. Wij van Glamourland waren aanwezig tijdens de exclusieve preview voor ’s werelds society, waar honderden privéjets voor af en aan vlogen.
TEFAF Patrice Trigano – Foto: Harry Heuts
De entrée voor de hoofdingang was omringd met luxe bolides, privéchauffeurs met poetsdoeken, zenuwachtige assistenten en gespierde beveiligers. Ongeveer 70% van het wereldaanbod aan topkwaliteit oude meesters is jaarlijks te zien op de TEFAF en daar kan menig multimiljonair niet omheen. De 275 deelnemers, afkomstig uit de hele wereld en zonder uitzondering de beste in hun veld, tonen werken uit meer dan 7.000 jaar kunst- en cultuurgeschiedenis. De prominente plek van de TEFAF Maastricht blijkt ook uit het feit dat vele handelaren hun meest bijzondere werken speciaal voor deze beurs bewaren en tal van aangeboden werken op de TEFAF voor het eerst sinds lange tijd op de markt komen.
Foto: Harry Heuts
Na het passeren van de strenge beveiliging worden we verwelkomd door de welbekende bloemenzee, achtergrond van vele TEFAF-selfies. Al snel krijgen we een glas champagne in de handen gedrukt en beginnen we aan de schattentocht. Het aanbod is ook dit jaar weer overweldigend. Zo treffen we een houten beeld uit 1551 van een naakte Julius Caesar (geprijsd 1,5 miljoen), een tiara van de oudtante van prinses Diana, bezet met 800 diamanten, en een collier van Cartier met een vraagprijs van een kleine 5 miljoen euro.
De tiara, te zien bij Hancocks
Levensgenieters gehuld in de meest exclusieve modehuizen flaneren langs de vele prachtige stands om hun verzamelingen te complementeren. De beurs is dit jaar versierd met 145.000 bloemen en gedurende de preview vinden maar liefst 122.500 hors-d’oeuvre’s hun weg naar de maag van menig kunstminnaar.
Onder de bezoekers van de afgelopen jaren bevonden zich royalties, museumdirecteuren, captains of industry, (olie)sjeiks en celebrities. Zo zag men, al dan niet vermond, Michael Schumacher, Silvio Berlusconi, Brad Pitt, Angelina Jolie, Kanye West en Calvin Klein over de 30.000 m2 beursvloer paraderen.
Galerie Thomas, Gregg Baker en The Major Gallery
Een stukje verderop treffen we een eeuwenoud poppenhuis met zeventiende-eeuwse zilveren miniaturen voor een vraagprijs van 1,75 miljoen euro. Een plaatje maar helaas, deze blijkt al verkocht. Dan misschien maar de tweedelige atlas van Nederland uit 1649 voor een kleine 117.000 euro? Of gaan we toch voor een klassiek meesterwerk van de heren Van Gogh, Rembrandt of Mondriaan? We zien menigeen twijfelen tussen de vele kunstschatten.
Vincent van Gogh in gallery Albricht
Het poppenhuis
Om 21:00 uur klinkt het gevreesde signaal dat de beurs voor die dag gaat sluiten. Met tegenzin verlaten we het walhalla der schone kunsten. De vele bolides, heli’s en privéjets keren huiswaarts of richting een ander avontuur. Met of zonder schat, de preview was weer uit de kunst!