Het is weer een drukte van jewelste in het zuidelijkste puntje van Nederland. Zo’n 400 privéjets van over de hele wereld vliegen af en aan voor de grootse kunsttrots in Maastricht. Donderdag vond de exclusieve preview van de 29e editie van de TEFAF plaats voor ’s werelds society. De vele stands stonden vol met enthousiaste kunstliefhebbers op zoek naar investeringen. Of een leuk paaspresentje. Doet u mij maar zo’n Fabergé ei.
Foto: TEFAF
Ongeveer 70% van het wereldaanbod aan topkwaliteit oude meesters is jaarlijks te zien op de TEFAF. Dit zette de basis voor hun reputatie, en die is hoog. Uitsluitend gerenommeerde galeries en kunsthandelaren mogen hun waren uitstallen op de 10-daagse fair. Een team van zo’n 170 experts keurt de werken om verzekerd te zijn van de kwaliteit, conditie en echtheid van de geëxposeerde voorwerpen.
Foto: TEFAF
Naast deze connaisseurs de l’art is het Art Loss Register betrokken om roofkunst op de beurs uit te sluiten. De procedure neemt 3 dagen in beslag, voorafgaand aan de opening. Ondanks al deze voorzorgen werd er in 2005 een metalen bijl van koning Shulgi ontdekt wat uit een graf geroofd bleek te zijn. Dit hakwerktuig stamde uit de tijd van 2100 v. Chr. en was op illegale wijze Irak verlaten. Hij werd vervolgens teruggeschonken aan het Nationaal Museum van het land.
Foto: TEFAF
De beurs biedt 30.000 kunstwerken, wereldschatten en designstukken en is onderverdeeld in negen secties: oude kunst, moderne kunst, antiek, klassieke oudheden, manuscripten, werken op papier, design, TEFAF showcase (waarin nieuwe galeries de gelegenheid krijgen hun werk te tonen) en TEFAF businesspaviljoen. Het onderdeel TEFAF Paper (werken op papier) vormt een afgezonderd beursonderdeel op de bovenverdieping van het MECC.
Foto: TEFAF
TEFAF 2015 trok 75.000 verzamelaars en kunstkenners van over de hele wereld. Onder de bezoekers van de afgelopen jaren bevonden zich royalties, museumdirecteuren, captains of industry, (olie)sjeiks en celebrities. Zo zag men Michael Schumacher, Silvio Berlusconi, Brad Pitt, Angelina Jolie, Kanye West en Calvin Klein over de 31.000 m2 beursvloer paraderen.
Foto: TEFAF
Tijdens de besloten preview flaneerden levensgenieters gehuld in de meest exclusieve modehuizen langs de vele prachtige stands om hun verzamelingen te complementeren. Het hele beursgebouw is overladen met 130.000 bloemen en 515 chefs staan in de keuken om de gasten te voorzien van de mooiste hors-d’oeuvre’s en andere mondvermaakjes. 15.000 glazen champagne en oesters vinden hun weg naar de maag van menig kunstminnaar.
Foto: TEFAF
Het topstuk van deze editie wordt door niemand minder dan de Parijse kunsthandel Talabardon & Gautier aangeboden: de recent ontdekte The Unconscious Patient van Rembrandt van Rijn. Dit werk was op een veiling gekocht waar het was beschreven als de Continental School, Nineteenth Century. Na wetenschappelijk onderzoek en een reiniging bleek het te gaan om het schilderij uit 1624-25, geschilderd toen Rembrandt nog maar 18 of 19 jaar oud was. Hij bevat één van de vroegste handtekeningen van de Hollandse Meester.
The Unconscious Patient van Rembrandt van Rijn – Foto’s: Redactie Glamourland
Ook de Duitse kunsthandel Daxer & Marschall biedt een portret aan van de jonge Rembrandt, uit 1630. Op dit werk is de schilder afgebeeld toen hij zo’n 25 jaar oud was. Tot ruim 40 jaar geleden werd gedacht dat het portret door de meester zelf gemaakt was. Daarna gingen experts er vanuit dat één van Rembrandts leerlingen het heeft geschilderd in zijn atelier.
Foto: TEFAF
Met tegenzin verlieten wij van Glamourland het meest bourgondisch stukje op aarde. Voor 759 euro werd men per Mercedes weer netjes in Amsterdam thuisgebracht. Te cliché? Dan wordt je voor 3.750 euro per heli teruggevlogen of met een privéjet voor 5.400. Bon voyage!
De TEFAF is nog te bewonderen tot en met 20 maart.