Powervrouw: Modeontwerpster Vivienne Westwood regeert

Van lerares naar de meest gevierde modeontwerpster van Groot-Brittannië met de aantrekkingskracht van een rockster. Hoe doet Vivienne Westwood dit?

 

Geboren in een middenklassegezin in Berkshire en gefascineerd door Swinging Londen, de punks en de rebellie van anarchisten en beatniks van het Engeland uit de jaren ’60, trok Vivienne naar Londen. Haar inspiratie haalde ze bij de voorbije eeuwen en legendarische figuren zoals Casanova en Queen Elisabeth. Schilders als Watteau, schrijvers als Shakespeare en Lord Byron plus high society zoals de Engelse koningin Elizabeth deden Vivienne Westwood zoeken naar een diepere zin in haar leven die ze vond in haar naaiatelier. Voor haar moet je als naaister net als in andere beroepen een grote discipline hebben om het te maken in het leven.

 

Westwood zette haar eerste stappen in de mode in 1970 met het starten van een kledingwinkeltje op King’s Road 430, die ze met haar al even beroemde toenmalige man Mc Laren openhield. Ze boden vooral provocatieve kledij aan de underground van Londen. Uit haar kleren sprak opstand en rebellie van de jeugd. Haar kledij stond gelijk met een zoektocht naar avontuur en een verkenning van onbekende gebieden. Ze ontwierp kledij voor rondtrekkende ridders en hedendaagse helden. Aristocratie was volgens Vivienne de goede voorganger van smaak. Beter dan veel hedendaagse Hollywoodsterren die smaak tekort komen. Een zweem naar het rijke verleden en verre oorden sprak uit Westwoods kleren. Ze maakte bepaalde items uit haar garderobe oneindig populair die een kwinkslag naar het verleden toonden: de crinoline jurk, het korset, de bondage suit met Schotse print en het bedrukte T-shirt.

 

Vivienne-Westwood

Foto: Vivienne Westwood

 

Nostalgie naar een mooi en glorierijk verleden kenmerken de mode die Westwood creëerde. Van de vervloekte piraten tot de Victoriaanse dames uit de boudoirs, allemaal dienden tot inspiratie voor het ontwerpen van de opmerkelijke kledingstukken die de naam Westwood dragen. Alle mogelijke invloeden uit vreemde culturen en uit het verleden kregen een plaats in de rijke ontwerpen. Hip, jeugdig en rebels zijn sleutelwoorden die de lijn van Vivienne Westwood karakteriseren. In de collecties vindt iedereen wel zijn of haar gading want bij de ontwerpster vind je zowel de harde en dynamische kledij van de middeleeuwse ridders terug, tot aan de fijne en vrouwelijke vormen in de losse drapages en het korset.

 

Vivienne Westwood Glamourland ballet

Het Engels Nationaal Ballet in Vivienne Westwood

 

Vivienne Westwood is de eerste ontwerpster geweest die het onverwachte sexy aspect van de retro-look op het voorplan bracht. Wie laat zich niet verleiden door lange kousen onder een korte Schotse rok, of door bonte stukken stof die losjes over het lichaam gedrapeerd worden, dan wel door een nauw korset die ons eventjes doen dromen van vervlogen tijden?

 

Westwoods eigenzinnige stijl kan je makkelijk herkennen aan de fijne stoffen, de bijzondere snit en de kleurrijke prints. Gaande van de opvallende kleuren rood en oranje gemengd met jeans, tot de eigenzinnige afboordingen en kanten afwerkingen; Vivienne Westwood staat steeds garant voort een eigenzinnige en herkenbare collectie die zowel jong als oud aanspreekt.

 

Haar stijl wordt vaak bestempeld als punk nostalgic, maar toch doet deze stempel een beetje afbreuk aan de veelzijdigheid waarvoor het merk Westwood staat. De ontwerpster verzamelt vele invloeden en inspiratiebronnen tot een nieuw geheel en drukt zo haar eigen stempel op de hedendaagse mode. Als er al een stempel aan moet kleven past ‘hedendaagse romantiek met een duidelijk Engels karakter’ het best bij de collectie.

 

Wie heeft Vivienne Westwood gekleed en maakten zowel ontwerpster als drager onsterfelijk? Recent droeg Pharell Williams nog de bruine Buffalo Hat. Vroeger was er topmodel Nadja Auermann in een korte pofrok in Schotse ruit gedragen in 1994, of Linda Evangelista in de Disney-achtige Watteau jurk in 1996. Niet moeilijk te verklaren dat topmodellen gratis wilden werken voor Vivienne die een ijzersterke reputatie had in de internationale modescene.

 

We sluiten af met een bescheiden citaat van een vrouw die het gemaakt heeft in de modewereld door volharding en eigenzinnigheid: ” I’m just a fashion designer, but I want to offer my knowledge and my view of life to others. I meant that there are many ways of looking at reality: we have to make people aware of ecological and social issues and of their right to freedom of expression; we must think about human suffering.”