Polo: de essentials

Polo is een echte glamorous sport. Maar heb je nog geen idee hoe Polo nu eigenlijk werkt? Om je op weg te helpen hebben we hier een korte Polo “101” en vatten we de spelregels voor je samen.

 

In totaal zijn er per wedstrijd 2 teams. In ieder team zitten 4 spelers. Ieder team speelt vanaf zijn eigen wedstrijdhelft en probeert de bal in het doel van het andere team te slaan. Dit doel wordt aangegeven door twee palen op het veld.

 

Als je denkt dat dit een simpel spel is, dan moeten we je teleurstellen. Een kleine bal vanaf een paard van ongeveer 1.70 m hoog in een doeltje dat zo’n 500 meter verderop staat mikken, is nog niet zo eenvoudig. Daarbij is het niet de bedoeling dat je je medespelers voor het hoofd slaat, een paard kreupel mept of de scheidsrechter (die geheel in stijl ook op een paard rijdt) een blauw oog bezorgt. Er komt dus ook behoorlijk wat swung bij kijken.

 

Een overtreding wordt – lekker internationaal – een “foul” genoemd. Als er een foul wordt begaan, dan mag de tegenpartij een vrije slag nemen. Afhankelijk van de ernst van de overtreding wordt de bal verder of dichterbij het doel gelegd.

 

Leuk detail is dat de paarden tijdens de match iedere 7 (!) minuten gewisseld worden. De wedstrijden zijn namelijk voor de paarden zo zwaar, dat zonder de wissel de paarden na de match zouden instorten.

 

De Polo spelers mogen tegen elkaar aanrijden en duwen om er voor te zorgen dat de ander de bal niet krijgt. Het is echter verboden om de tegenstander tussen twee paarden te sandwichen of om je ellebogen te gebruiken. Zoals je begrijpt zijn er dan nog plenty mogelijkheden om het je tegenstander moeilijk te maken.

 

Binnenkort begint het polo-seizoen weer en ook wij van Glamourland zullen hierbij weer volop aanwezig zijn. We houden jullie op de hoogte!