PAN 2013

Wij van Glamourland houden wel van meesterwerkjes om ons heen. Maar waar kan men dit moois verkrijgen? Juist, op PAN! Wij bezochten de 27e editie van PAN Amsterdam, de welbekende jaarlijkse kunstbeurs voor society Nederland.

 

Glamourland

Foto: PAN

 

De opening van deze kunstbeurs begon al bruisend. Levensgenieters gehuld in de meest exclusieve kledij paradeerden langs de vele prachtige stands om hun verzamelingen te complementeren. Zo konden ze naar huis met een gigantische thermometer van Koning Willem III, een belangrijk doek van Karel Appel, oude tapijten, portretten van onze Bea en Willem Alexander en gigantische edelstenen. Ook de 18-eeuwse fopkan mocht niet ontbreken, toen der tijd de gangmaker bij uitstek. De vraag was hoe uit de kan gedronken moet worden zonder de wijn over de kleding te morsen.

 

Glamourland

Foto: Aronson Antiquairs

 

In totaal werden er  dit jaar op PAN 15.000 kunstvoorwerpen te koop aangeboden, met prijzen variërend van €450,- tot €1.000.000,-. De vele stands stonden vol met enthousiaste kunstliefhebbers op zoek naar kerstcadeaus of inversteringen. Er waren diverse primeurs, zoals de onthulling van de veelbesproken ‘Automobile – Land Rover by Studio Job’. Halverwege de vorige eeuw werd de Land Rover Defender voor het eerst onthuld op de autobears in de RAI Amsterdam en nu, 65 jaar later, werd dit kunstwerk onthuld; de Defender en alles waar zij voor staat.

 

Glamourland

Foto: PAN

 

Elk object van PAN wordt vooraf door onafhankelijke experts gekeurd op kwaliteit, echtheid en conditie. Wanneer een object niet aan de strenge criteria voldoet wordt deze direct van de beurs verwijderd. Dit zorgt voor zekerheid en vertrouwen.

 

Glamourland

Foto: PAN

 

De beurs werd dit jaar bezocht door ruim 26.000 kunstliefhebbers. Naast vele BN’ers kwam er ook onverwacht koninklijk bezoek. Onze geliefde oud-koningin Beatrix bezocht onaangekondigd de beurs op de vooravond van de opening. Ze kwam de standhouders hoogstpersoonlijk de hand schudden en een praatje maken.

 

PAN begon al optimistisch maar men sloot ook met een optimistisch gevoel af. De belangstelling in de kunstverkoop steeg en sommige standhouders meenden in 10 jaar al niet zo’n goede beurs gehad te hebben. Tweederde van de handelaren en galeries op de beurs zegt beter te hebben verkocht dan vorig jaar. Niets crisis zeggen wij!

 

Glamourland

Foto: PAN

 

Wij van Glamourland hebben volop genoten van PAN Amsterdam 2013. Volgend jaar valt de beurs op 23 tot en met 30 november. Een aanrader eerste klas.