Orlando Bloom voor kinderen in Oekraïne

Dacht je het al flink warm te hebben vanmiddag? Alle Orlando Bloom fans krijgen nu spontaan nog eens klotsende oksels en een zwetende buste. Één van ’s werelds mooiste mannen – en tevens UNICEF-ambassadeur – Orlando Bloom reisde naar conflictgebieden in het oosten van Oekraïne om aandacht te vragen voor het belang van onderwijs in humanitaire noodsituaties. What a man, what a man.

 

Orlando Bloom Glamourland

 

De bekende acteur bezocht door granaten getroffen klaslokalen op slechts drie kilometer van de frontlinie. Sinds het begin van het conflict ruim twee jaar geleden zijn ruim 230.000 kinderen hun huis ontvlucht. Ongeveer 580.000 kinderen hebben dringend hulp nodig. Een op de vijf scholen en kleuterscholen in de regio is beschadigd of verwoest.

 

Orlando Bloom vertelt: “Ik ontmoette de 11-jarige Liana, zij hield zich twee weken lang schuil in de kelder van haar school. In de vrieskou, zonder licht of warmte, terwijl de klaslokalen boven haar werden verwoest door beschietingen. Na vele angstaanjagende ervaringen, is terug naar school gaan het enige wat deze kinderen willen. Onderwijs biedt hen veiligheid, een dagelijkse routine en toekomstperspectief.”

 

Orlando Bloom Glamourland

 

Nieuw onderzoek toont aan dat bijna een kwart van alle kinderen in de schoolleeftijd wereldwijd, woont in een land dat getroffen is door crisis. Uit het rapport Education Cannot Wait van het Overseas Development Institute in opdracht van UNICEF en partners, blijkt dat bijna één op de zes kinderen in de leeftijd van 3 tot 18 jaar (75 miljoen kinderen in totaal) dringend behoefte heeft aan onderwijs. Dat terwijl slechts twee procent van de humanitaire hulp bestemd is voor onderwijs.

 

Op de eerste humanitaire wereldtop, op 23 en 24 mei in Istanbul, wordt een nieuw fonds gelanceerd. Dit ‘Education Cannot Wait’ fonds heeft als doel toegang tot onderwijs mogelijk te maken voor elk kind dat opgroeit in een door conflict getroffen land. Het streven is om bijna 4 miljard dollar in te zamelen zodat 13,6 miljoen kinderen binnen vijf jaar onderwijs krijgen. In 2030 moeten 17 miljoen kinderen zijn bereikt. Wauw!

 

Orlando Bloom Glamourland

 

Onderwijs verandert het leven van kinderen in noodituaties”, zegt Josephine Bourne, hoofd onderwijs van UNICEF internationaal. “Naar school gaan beschermt kinderen tegen misbruik, zoals mensenhandel en rekrutering door gewapende groepen. Daarnaast is onderwijs een belangrijke investering in de toekomst van deze kinderen en hun omgeving. Het wordt tijd dat onderwijs prioriteit krijgt bij de internationale gemeenschap. Net als water, voedsel en onderdak is onderwijs een essentieel onderdeel van de humanitaire hulpverlening.”

 

UNICEF heeft, naast de renovatie van 57 scholen in Oost-Oekraïne en de toezending van vele schoolbenodigdheden, bijna 280.000 kinderen bereikt met voorlichting over de risico’s van onontplofte munitie, waar de omgeving bij de frontlinie mee bezaaid ligt. Voor te veel kinderen in het oosten van Oekraïne kan een simpele wandeling naar school het einde van hun leven betekenen of anders zorgen voor ernstige verwondingen,” vertelt Giovanna Barberis, direct UNICEF Oekraïne. “Sinds het begin van de crisis zijn meer dan 55.000 niet-ontplofte landmijnen, granaten en andere munitie, verwijderd. Dit is slechts het topje van de ijsberg. Ons doel is dat kinderen veilig naar school kunnen, studeren en spelen.”

 

Orlando Bloom Glamourland

 

Orlando Bloom sprak in Oost-Oekraïne met scholieren die hulp krijgen van door UNICEF ondersteunde psychologen om hun pijnlijke ervaringen te verwerken. “Onderwijs zorgt ervoor dat kinderen in Oost-Oekraïne bouwstenen krijgen om hun leven opnieuw op te bouwen in een veilige omgeving”, zegt Bloom. “Ieder kind in een noodsituatie verdient een eerlijke kans op een mooie toekomst.

 

Foto’s & video: Unicef