EYE-opener

Van 5 tot 11 april vind het openingsfestival in het EYE Filminstituut plaats. Vorige week woensdag werd het nieuwe filminstituut geopend door niemand minder dan koningin Beatrix.

Het filmmuseum is verhuisd van het Vondelpark waar het sinds 1971 gevestigd was, naar de noordoever van het IJ tegenover Amsterdam Centraal. Vanaf het Amsterdam Centraal is het grote witte imposante gebouw eigenlijk onmisbaar. Afgelopen woensdag 4 april was de officiële opening. Samen met directeur Sandra den Hamer opende hare majesteit om 21.00 het EYE instituut door op een rode knop te drukken. Hierna volgde er een mooie lichtshow en vloeide de MOËT champagne rijkelijk.

Naast koningin Beatrix waren er ook vele andere bekende gasten uit de film- en cultuurwereld aanwezig. Georgina Verbaan, Barry Atsma, Isa Hoes, Monique van der Ven, Halina Reijn, Michiel van Erp, Jeroen Krabbé, Erwin Olaf, Susan Visser, Lauren Verster, Robert de Hoog en Ellen ten Damme liepen allemaal voorbij op de rode loper. Daarnaast waren er gastoptredens van acteur/zanger Daniël Boissevan, Babette van Veen, Frank Lammers en Hadewych Minis.

Veel van de gasten waren enthousiast over het nieuwe gebouw. Het EYE filminstituut beschikt over vier filmzalen, een restaurant, fotocollectie met meer dan 700.000 foto’s, museumshop en de tentoonstellingsruimte van ruim 1200m2.  Nieuw is het educatieve karakter van het filminstituut. In de Panoramazaal worden bezoekers omringd door filmfragmenten, door middel van bedieningspanelen kunnen zij door de EYE-collectie bladeren. Vanaf 12 april is EYE geopend voor bezoekers.  Openingstijden: zo t/m do: 10.00 – 22.00 vrij & za: 10.00 – 23.00

 

Reporter: Lisa

Twitter: @Lisav_GL

Afbeeldingen: eyefilm.nl/ Lisa Vermeij