Onderzoek: Veel Nederlanders nieuwe hobby

Bijna 1 op de 5 Nederlanders heeft afgelopen jaar een nieuwe hobby gekregen. Zo hebben we ons massaal een weg door de pandemie gepot, geplant, gewied en gezaaid. Ook de belangstelling in koken en doe-het-zelven is aanzienlijk gegroeid. De belangrijkste bronnen voor nieuwe hobby’s blijken digitale zoektochten, familie en vrienden en social media. Dit toont een onderzoek van analyse-instituut YouGov en de app Readly aan.

Groene vingers

De interesse in tuinieren is flink gestegen tijdens de pandemie. Volgens het YouGov-onderzoek heeft 1 op de 5 Nederlanders (19%) meer aandacht gekregen voor het beproeven van zijn groene vingers. Waarbij bijna twee derde (61%) planten of bloemen heeft gepot, 44% groenten en kruiden plantte en meer dan een derde (39%) de landschapsarchitectuur onder handen heeft genomen. De grootste stijging deed zich voor in de leeftijdsgroep van 40 tot 49 jaar.

Aan de kook

Bijna een derde van de Nederlanders (29%) heeft afgelopen jaar zijn bak- of kookkunsten naar een hoger niveau gebracht. Readly zag wereldwijd een grote toename in de belangstelling voor de kookcategorieën. Vooral de 18 tot 29 jarigen versterkten hun vaardigheden in de keuken (39%). Er wordt in ons land veel gezocht naar de termen ‘koolhydraatarm’, ‘keto’ en ‘snel afvallen’’, desondanks worden de zoete bak- en dessert recepten het meeste opgeslagen.

Doe het zelf

Met het uitstellen van onze reisplannen werden we al snel een land vol doe-het-zelvers. Het was een van de meest gezochte genres van het afgelopen jaar, samen met interieurdesign. Uit het onderzoek bleek dat bijna een kwart van de Nederlanders (22%) meer interesse kreeg in het (ver)bouwen of repareren zonder de directe hulp van professionals. Met name de 30 tot 39 jarigen maakten van klussen hun nieuwe hobby (39%). Van thuiskantoor tot balkon en van opbergruimtes tot sfeermakers.

De meest gezochte klustermen in de Readly app zijn:

  1. Houten vloeren
  2. Modern rustiek
  3. Keukens
  4. Verf
  5. Meubelplaat
  6. Ramen
  7. Victoriaans antiek
  8. Houtwerk
  9. Baden
  10. Vloertegels

“Leestrends in onderwerpen als woningrenovatie en doe-het-zelf hebben het afgelopen jaar recordniveaus bereikt. Dit toont aan hoe de pandemie de tijd en aandacht heeft verlegd naar de woning, waarbij we hebben geprobeerd een comfortabele en veilige plek te creëren. De tijdschriften zijn een grote bron van kennis en inspiratie geweest voor verschillende doe-het-zelf-projecten. Het is interessant om te zien wat de volgende leestrends zullen zijn, als we verder uit de lockdown komen,” vertelt Madelein Hiensch, Partnership Manager Nederland bij Readly.