Ondergronds goud

Het ondergrondse goud, beter bekend als truffels, zijn bijzonder exclusieve paddenstoelen. Zeg dat nu niet tegen een liefhebber, want de persoon in kwestie zal het je niet in dank afnemen dat je zijn onbetaalbare truffeltjes doodgewone paddenstoelen noemt.

 

In feite zijn ze dat echter wel, de truffel is namelijk een zwam. Het grote verschil tussen de paddenstoel en de truffel is dat de doorsnee paddenstoel boven de grond zichtbaar is. De truffel ontwikkelt zich diep onder de grond. Doordat de truffel niet al te veel ruimte heeft onder de grond, blijft hij klein, maar ontwikkelt hij wel die geconcentreerde paddenstoelensmaak. Deze smaak (en de daarbij behorende geur) zijn dan ook kenmerkend voor de truffel.

 

Glamourland truffel

Foto: Tumblr

 

Gek genoeg was vroeger in Frankrijk de truffel helemaal niet exclusief. Zoals wij aardappels en bloembollen aten in moeilijke winters, aten de Fransen truffels. Tja, het verschil moet er zijn.

 

Tegenwoordig worden de meeste truffels gevonden in Italië. Met name in de bossen van Toscane komen ze veel voor. Omdat sommige truffels wel 1,5 meter diep zitten, heb je bij het truffel zoeken niet alleen veel geluk, maar ook een stevige schep en een paar kaplaarzen nodig. Niet sexy, maar het resultaat mag er zijn als je ’s avonds je truffelsoep van zelf gevonden truffels op tafel zet.

 

Als je dat te veel werk lijkt, zorg dan voor een goed varken (inderdaad, hier staat “varken”) of een handige hond. Zowel varkens als honden kunnen getraind worden op het opspeuren van truffels. Bij de Italiaanse en Franse wet is het zelfs verplicht om truffels met één van deze dieren te zoeken. Vermoedelijk zag de overheid niets meer in het wildzoeken. Zonder speurhond (of speurvark) wordt het truffel zoeken namelijk al snel een typisch soort survivalen waarbij complete hectares grond moeten worden omgespit. Prettig voor de plaatselijke hovenier, iets minder leuk als het je eigen tuintje betreft.

 

Er zijn truffels in allerhande kleuren, maar de bekendste zijn de zwarte en de witte. Beide zijn truffels, maar de witte truffel heeft andere looks dan zijn zwarte broertje. De witte is namelijk glad en heeft in de verte iets weg van een aardappeltje. De zwarte truffel is robuuster om te zien. Truffels zijn het best rondom januari. Dan zijn zij namelijk op hun rijpst. De prijs van de witte truffel kan oplopen tot € 5.000,00 per kilo. Niet gek voor een hoopje ondergrondse schimmel. ;-)