Niet alleen de duivel draagt Prada

Wij van Glamourland zijn gek op labels, helemaal als het om een Italiaans modehuis gaat. Prada kent het geheim van onze look: “Wat je draagt is hoe je je toont aan de wereld, vooral vandaag nu contacten zo vluchtig zijn. Mode is directe taal.” Miuccia Prada’s onthullingen over mode kun je maar beter onthouden. Zo zei ze: “Iets anders durven dragen vraagt om een inspanning.”

 

Ben je een fan van het beroemde Italiaanse merk? In dat geval ben je niet alleen! Volgens Vogue zijn er verschillende redenen om van Prada te houden: “Prada biedt intellectualisme in design en deelt het verlangen om Prada te dragen in een kunstzinnige maar vooral aantrekkelijke manier.”

 

Glamourland Miucci Prada

Foto: Eau so you

 

Het creatieve brein achter het exclusieve merk is Miuccia Prada. De Italiaanse nam het over van haar moeder, die het overnam van haar opa en oprichter Mario Prada. De steenrijke kleindochter staat bekend om haar kunstzinnige kracht en haar duurzame effect op mode. “Prada is een monument. Ze leidt iedereen,” zei Karl Ruttenstein van Bloomingdale in 2004. Miuccia leek al vanaf het begin van haar carrière over de magische toets te beschikken. Haar lot lag in de modewereld. Als erfgename van het modeimperium Fratelli Prada maakte ze het merk en het label nog groter. Prada heeft in de modewereld een ontzettend rijke geschiedenis van meer dan een eeuw. Het was én is een vooraanstaand merk in luxueuze lederwaren en accessoires.

 

Glamourland Prada

 

Met de hulp van haar broers, groeide Miuccia uit tot een modemogul met internationale flair. Zij wordt zelf gezien als het hart en ziel van het bedrijf. Miuccia Prada werd na de oorlog in 1949 in Milaan geboren en wordt wereldwijd geprezen als designer.
Zelf is ze kritisch over haar werk. Zo zei ze: “Mijn moeder kon één van mijn jurken nemen en zeggen dat mijn grootvader dit nooit zou verkopen!” Ze is dan ook een modeontwerpster die elk item onder de loep neemt. In 1979 voegde ze een collectie schoenen toe aan haar lijn van handtassen. Even later vergrootte ze haar moderijk door het opstarten van het jeugdiger merk Miu Miu in 1992 dat vernoemd werd naar haar bijnaam.  Menig internationaal superster zweert bij een paar Miu Miu muiltjes.

 

Glamourland Miu Miu

Foto: Miu Miu

 

Ze krijgt veel krediet in de modewereld door haar status als echte moderebel. Rebels was ze al als klein meisje toen ze haar moeder om roze schoenen en roze jurken vroeg in plaats van het traditionele bruin dat haar moeder verkoos. Wat velen niet weten is dat Mevrouw Prada ook een doctoraat behaalde in politieke wetenschappen en tot de communistische vleugel in de politiek behoorde. Ze geloofde steevast in vrouwenrechten en wilde vrouwen wereldwijd bevrijden. In 1977 werd haar eigen lot bezegeld en werd ze zelf zakenvrouw.  Wij van Glamourland hebben ons verbaasd over de nettowaarde van het Italiaanse mode popje inmiddels, een flinke 10.4 biljoen Amerikaanse pegels.

 

Glamourland Miucci Prada

Foto: Miuccia

 

Haar liefde voor mode is vrij dubbelzinnig. Zo zei ze over mode: “Bekijk het zo. Mode is niet echt belangrijk. Het is wat dwaas en frivool. Het is beperkt tot rokjes en een paar zakken.”

 

Miuccia Prada trouwde op Valentijnsdag in 1987 met haar mentor Patrizio Bertelli die over een grote kennis van lederwaren beschikte en handig werd in zijn rol als CEO van Prada. Beide karakters vulden elkaar aan. Zijn energie en haar zachtheid vormden een ideale basis voor succes in het zakendoen en in hun huwelijk. Zij werd omschreven als hemel en hij als aarde. Alles wat ze op de markt brachten, werd een succes. Denk maar aan de zwarte rugzak van nylon. Prada staat sinds jaar en dag voor klasse, traditie en vernieuwing. En laten we wel wezen, wie wil er niet zo’n prachtige tijdloze Prada tas toevoegen aan de privécollectie?

 

Glamourland Prada

Foto: Prada

 

Wij van Glamourland zijn het met de mode critici van de wereld eens, alles wat Miuccia Prada aanraakt verandert in goud. Haar modeshow in Milaan voor F/W 2015 was weer een unieke ervaring voor de verzamelde pers. Prada’s nieuwste collectie staat in het teken van gender. Prada zegt zelf: “Gender is a context and context is often gendered.” Met haar F/W 2015 show wil ze haar analyse van de verhouding tussen mannen en vrouwen verderzetten. De invloed van de een op de ander is volgens haar asymmetrisch, niet vanzelfsprekend en diepzinnig. Bekijk de show hier en oordeel zelf!

 

Vergeet niet de Amsterdamse PC door te wandelen, sinds 2014 is ‘The House Of Prada’ gevestigd in onze eigen hoofdstad.  Maar ach,  wij van Glamourland zouden ook geen moeite hebben met een midweekje Milaan…