Nederlanders en hun stulpje: op en top geluk

Oost west, thuis best: dat blijkt maar weer, beste vrinden!  Nederlanders zouden namelijk zeer gelukkig in hun stulpje zijn: dit blijkt uit een grootschalige enquête van het altijd stijlvolle VT-wonen, ter ere van haar 50-jarig bestaan. Zo’n 525 Nederlanders werden ondervraagd over hun woongeluk, woongedrag èn woonergernissen. Enkele cijfers: maar liefst 94 procent van de ondervraagden zou niet willen ruilen met het huis van een buur of vriend. Daarnaast geeft de helft aan zelfs trots te te zijn op de inrichting en ruim de helft ziet zijn of haar huis als een afspiegeling van de persoonlijkheid…

We zijn het meest trots op de plek waar we over het algemeen onze champi’s nuttigen: de woonkamer! Deze plek wordt op afstand gevolgd door de keuken, badkamer en de slaapkamer. Vrouwen komen, hoé verrassend, vaker op het idee om iets aan het huis te doen èn willen vaker nieuw meubilair dan mannen. Suprise, suprise..

 

Ook is uit het onderzoek een top 3 ‘woonergernissen’ gerold, met voor ieder waarschijnlijk een herkenbaar punt. Numero 1: schilderwerk dat nodig gedaan moet worden. Want ja, van zo’n afgebladderd muurtje wordt immers geen mens blij. Op de voet wordt dit punt gevolgd door rondslingerend speelgoed, waar we één ding over kunnen zeggen: het kroost, we all love them, maar soms.. Tot slot ergeren veel van de ondervraagden zich aan te weinig opbergruimte. Tja, meer ruimte zouden we allen wel willen: the bigger, the better!

 

Glamourland

Foto: Corinthia Hotel

 

Vrouwen ergeren zich daarnaast in sterkere mate dan mannen aan troep op de trap, vlekken op de bank of het tapijt, slingerend speelgoed en rommel van haar partner of kinderen.

 

Het woongeluk van Nederlanders zit hem in de kleine dingen, bescheiden dat we zijn! Zoals thuiskomen na een vakantie en beseffen dat je een héérlijk huis hebt. Een derde van de Nederlanders ervaart klein woongeluk door het slapen met de ramen open en wakker worden van de zon en de fluitende vogels. Datzelfde aantal vindt verse bloemen in een grote vaas op tafel ‘klein woongeluk’.”

 

De helft van de Nederlanders let bij andere mensen altijd op de inrichting van hun huis. Vrouwen -wederom- meer dan mannen. Als het gaat om de inrichting van de buren, geeft ongeveer één op de tien Nederlanders aan daar erg benieuwd naar te zijn. Gluren bij de buren, doen we dat stiekem allen niet? Vrouwen zijn daar vaker benieuwd naar en geven vaker toe dat zij graag ‘gluren bij de buren’ dan mannen. Één op de tien vindt het huis van de buren zelfs leuker ingericht dan zijn/haar eigen huis. Al is het gras echt niet altijd groener aan de overkant..

 

Als het gaat om het huis van bekende Nederlanders, zouden we het allerliefste bij Máxima en Willem-Alexander willen binnen kijken. Wij van Glamourland zijn het hier helemaal mee eens: zou de inrichting net zo’n koninklijk plaatje zijn als het koppel zelf? Linda de Mol en Marco en Leontine Borsato staan op respectievelijk de tweede en derde plek, gevolgd door Wendy van Dijk. Ach, hoe mooi de huizen van anderen ook mogen zijn: zoals het klokje thuis tikt, tikt het verdorie nergens.