Must-see! Drie van ’s werelds beste street artists in Nederland

Drie van ‘s werelds grootste street artists zijn naar Nederland gehaald en bij elkaar gebracht in één show. Galerie Vroom &Varossieau Urban Contemporary Art heeft het onmogelijke mogelijk gemaakt en de legendarische iconen SEEN, RISK en PRO176 samengebracht. De indrukwekkende exhibitie ICONS loopt tot en met 31 juli 2017 in de Vroom &Varossieau galerie op de Willemsparkweg in Amsterdam.  Een ware must-see!

 

Vroom_Varossieau_Glamourland_Henk_Schiffmacher_met_zijn_vrouw_Louise

Henk Schiffmacher en zijn vrouw Louise op de VIP-opening van ICONS

 

Van de treinstations van New York, de straten van LA en de buitenwijken van Parijs hadden SEEN, RISK en PRO176 allen hetzelfde doel: de beste te zijn in wat ze doen. Met een carrière van samen meer dan 40 jaar en wereldwijde, uitverkochte tentoonstellingen staan SEEN, RISK en PRO176 aan de top van de Urban Art wereld. Zij hebben street art gevormd tot wat het vandaag is. Juist, van pioniers van de graffitibeweging tot aan ware iconen.

 

Vroom_Varossieau_Glamourland_Dounia_Rijkschroeff_Karim_Rekik_Evert_Santegoeds

Links RTL 4-presentatrice Dounia Rijkschroeff en profvoetballer Karim Rekik, rechts Evert Santegoeds

 

‘ICONS’
Het woord ‘Icon’, Icoon in het Nederlands, komt van het oude Griekse woord ‘Eikon’ wat onder andere afbeelding van betekent. Als men in de kunstgeschiedenis over iconen spreekt, dan bedoelt men vaak kleine religieuze afbeeldingen, geschilderd op hout. Iconen zijn representaties van een groter geheel, zoals de Eiffeltoren van Parijs. Ook superhelden, een favoriet onderwerp van SEEN en PRO176, worden gerepresenteerd door hun iconische symbolen, denk aan Batman’s vleermuis, Captain America’s ronde schild in de kleuren van de VS en Superman’s grote rode S-vorm. Bovendien zijn SEEN, RISK en PRO176 door hun lange, succesvolle en indrukwekkende carrières in de kunst met recht iconen van de street art en graffiti cultuur geworden.

 

Vroom_Varossieau_Glamourland_RISK, PRO176, SEEN

Links werk van RISK, midden van PRO176, rechts Lady Death van SEEN

 

De kunstenaars
SEEN, geboren als Richard Mirando (New York, 1961) is een levende graffiti-legende met de bijnaam ‘The Godfather of Graffiti’. SEEN begon in de vroege jaren zeventig al met het creëren van graffitikunst op metrotreinen in New York. Hij staat vooral bekend om zijn kleurrijke, spectaculaire letters en werken met perfecte versies van cartoons en superhelden zoals Wonder Woman, de Hulk en de smurfen. Het werk van SEEN is tentoongesteld in galeries over de hele wereld, samen met kunstenaars als Keith Haring, Jean-Michel Basquiat, Dondi en Blade.

 

Vroom_Varossieau_Glamourland_SEEN

Lady Death 2 van SEEN

 

RISK, geboren als Kelly Graval (Louisiana, 1963) staat bekend als één van de pioniers van de West Coast/Los Angeles street art en is mede verantwoordelijk voor de overgang van graffiti tot een serieuze kunstvorm. Met een carrière van langer dan 30 jaar heeft hij de geschiedenisboeken veroverd als wereldbekende graffitilegende. RISK heeft een grote liefde voor Aerosol-kunst maar zijn indrukwekkende oeuvre bestaat uit vele soorten, van acrylverf tot neon, en zijn allemaal met veel oog voor detail uitgevoerd.

 

Vroom_Varossieau_Glamourland_Icons_4

Werk van Risk

 

PRO176, geboren als Rudy Dougbe (Parijs, 1976) begon in de jaren 90 met graffiti in de straten van Parijs. Zijn werk is kleurrijk en imaginatief dankzij de inspiratie die hij uit beeldromans en stripboeken van Jack Kirby haalt. PRO176 was één van de originele leden van de ‘Ultra Boys International’, een street art crew die naar een nieuwe vorm van graffiti zocht. Hun inspiratie haalden ze uit stripboeken, alfabetisch constructivisme en zelfs het kubisme. Vernieuwend en vooruitstrevend als de Ultra Boys waren, werd hun werk vaak ‘Graffiti Avant-Garde’ genoemd. PRO176 ontmoette SEEN in 2009 waarna de twee kunstenaars een aantal keren samenwerkten. SEEN was als een mentor voor PRO en leerde hem op doek te werken met acrylverf. Dankzij deze nieuwe technieken kregen PRO176’s werken de gepolijste en strakke look waar zijn werk nu bekend om staat.

 

Vroom_Varossieau_Glamourland_kunstenaar_PRO176

Street artist PRO176

 

Visies en dynamiek
Ondanks dat er grote verschillen zijn tussen de kunstenaars, kennen hun levens en kunst veel overeenkomsten. RISK: “Ik denk dat de verwantschap tussen mijn werk en het werk van PRO176 en SEEN is dat de traditionele graffitikunst onze eerste inspiratiebron was in het begin van onze carrière.” Hij gelooft dat ze alle drie de kunst ook gebruiken als een vorm van therapie omdat ze niet de makkelijkste start in het leven hebben gehad. PRO176 ziet zichzelf als een ‘spirituele zoon’ van zowel SEEN als RISK. “Ik ben van een andere generatie en kom uit een ander continent maar ik groeide op met een echte graffitiverslaving en was dus al jaren bekend met het werk van SEEN en RISK.” De belangrijkste les die hij van SEEN heeft geleerd: “Iedereen kan een talent hebben maar hard werken en jezelf blijven ontwikkelen maakt het verschil tussen goed en buitengewoon.”

 

Buitengewoon is deze exhibitie zeker, in vele opzichten. Tot en met 31 juli aanstaande is hij te bewonderen in Vroom &Varossieau aan de Willemsparkweg 134 in Amsterdam. Wij zijn fan!

 

Bekijk hier meer beelden van de VIP-opening:

Vroom_Varossieau_Glamourland_Isabelle_Vroom_ Karen_Brink_Olivier_Varossieau

Zij maakten het mogelijk! Vroom &Varossieau eigenaren Isabelle Vroom, Karen Brink, Olivier Varossieau

Vroom_Varossieau_Glamourland_Nina_Storms_en_Winston_Gerschtanowitz

Nina Storms en Winston Gerschtanowitz

Vroom_Varossieau_Glamourland_Sam_de_Wit

Sam de Wit (Re-Play)

Vroom_Varossieau_Glamourland_Christine_Kroonenberg_Julia_Barbery_Clinics (1)

Vastgoedkoningin Christine Kroonenberg en dokter Julia Barbery (Barbery Clinics Laren)

Vroom_Varossieau_Glamourland_Claudia_Koopman_Mark_Teurlings_Doris_Vroom

Claudia Koopman (hoofdredacteur Villa d’Arte), advocaat Mark Teurlings en Doris Vroom

Henk Schiffmacher

Tattookeizer Henk Schiffmacher is dol op een goede plaat

Vroom_Varossieau_Glamourland_Rens_van_Dam_Vincent_van_Dijk

Rens van Dam en trendwatcher Vincent van Dijk

Vroom_Varossieau_Glamourland_Thom_Goderie_Lucien_Beijerinck

Thom Goderie (o.a. Queens of the Jungle) en rechts sterrenkapper Lucien Beijerinck

Vroom_Varossieau_Glamourland_Wodka_by_Akef

Vroom_Varossieau_Glamourland_Roy_van_Buuren_Marc_Kooiman

Een grijnzende Roy van Buuren (Art Ambassadors) en een kusje van Marc Kooiman (Miinto Nederland)

Vroom_Varossieau_Glamourland_Arienne de Boer en Perry Kish

Ariënne de Boer (Nederlandse Brandwonden Stichting) en Perry Kish, rechts Three Daughters van RISK

Vroom_Varossieau_Glamourland_Chris_van_Luxemburg_en_Anne-Marie_van_Leggelo

Chris van Luxemburg (eigenaar Sartoriale en Pakkend maatwerk) en rechts etiquette-deskundige Anne-Marie van Leggelo

Vroom_Varossieau_Glamourland_Erieke_Kuitert_François-Léon_Van_der_Velden_Frauke_Hamer_en_Rupert_Kingston_delilah_cosmetics

Erieke Kuitert, François-Léon Van der Velden, cosmeticaqueen Frauke Hamer en Rupert Kingston (delilah cosmetics)