Modewereld rouwt na overlijden Frans Molenaar

Mode ontwerper Frans Molenaar is afgelopen vrijdag overleden. Een ongelukkige val eerder vorige maand is de top couturier alsnog fataal geworden. Vlak voor de kerstdagen sloeg het noodlot voor de 74-jarige Molenaar toe. Bij een val van de trap in zijn huis in Amsterdam brak hij aan paar ribben en zijn middenvoetsbeentje. Hij heeft noodgedwongen de feestdagen door moeten brengen in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis.

 

Glamourland

Foto: ANP Presslink

 

De dood van Frans Molenaar, vrijdag zo rond de middag kwam op een moment dat de wereld met de billen samengeknepen de ontwikkelingen volgde rond de terreurdaden in Parijs. Zijn P.A. Mirjam Bax verklaarde tegenover de Telegraaf “Hij was er ernstiger aan toe dan we met de buitenwereld hebben gecommuniceerd”, zelf bleef hij positief. “Ik ben echt nog niet van plan om er tussenuit te knijpen, hoor”, zou Frans een dag voor zijn overlijden nog tegen zijn vrienden hebben gezegd.

 

In mei van dit jaar zou hij 75 jaar zijn geworden. In het voorjaar zou hij ook zijn honderdste collectie presenteren waar voorbereidingen al voor werden getroffen. Frans Molenaar was een van de bekendste Nederlandse modeontwerpers. Hij ontwierp naast kleding ook glaswerk, gordijnen, fietsen, brillen en zelfs stoelen. In 2003 mocht hij de Max Heijmans ring in ontvangst nemen, een oeuvreprijs die eens per 2 jaar wordt toegekend. In 1995 werd Molenaar  onderscheiden als ridder in de orde van Oranje-Nassau.

 

Glamourland Frans Molenaar

Foto: Frans Molenaar website

 

De eerste reacties vanuit de modewereld druppelen ook langzaam binnen. Zo reageert stylist Maik de Boer op Twitter “Frans Molenaar zette de Nederlandse couture op de kaart en gaf dit een gezicht. Wat hebben we veel gelachen lieve Frans! Ik ga je missen RIP.” Mode ontwerper Janice noemt vandaag ‘Een zwarte dag voor de Nederlandse mode’ en Fred van Leer twittert ook over het overlijden van Molenaar: “Wat een triest nieuws…stil van.”

 

Wij van Glamourland hebben genoten van alle 99 shows van de Nederlandse top couturier, het overlijden van Molenaar betekend een einde van een tijdperk. Frans zal gemist worden.