Moco museum onthult grootste werk Banksy

Het is zover! Moco (Modern/Contemporary) Museum heeft haar allernieuwste aanwinst onthuld. De indrukwekkende pantserwagen is met veel bewondering door de eerste kunstcritici ontvangen. De ‘SWAT Van’, die een verblijfplaats heeft gevonden in de tuin van Moco en uitsluitend te bereiken is via de gangen van het museum, is overduidelijk één van de meest ambitieuze werken van street-art legende Banksy.

 

Kim & Lionel Logchies

Moco Museum directeuren Kim en Lionel Logchies

 

Bij de zogenaamde ‘SWAT Van’ komen Banksy’s talenten meer dan ooit naar voren. Het schouwspel op ene kant van de pantserwagen geeft het ademloze moment vlak voor een streek van een speelse kwajongen weer. De andere kant toont, zowel fysiek als figuurlijk de rauwe agressie en het vandalisme van overlappende verfstreken. Banksy’s bravoure, verbeelding, technische bekwaamheid, zijn vertrouwen en durf om de waarheid te spreken over macht komen allemaal terug binnen het indrukwekkende werk.

 

SWAT VAN

SWAT VAN

 

De dreiging die de afgebeelde scene op de truck laat zien in combinatie met de pantserwagen zelf, is letterlijk voelbaar. Zijn combinatie van zwarte humor en een boodschap waar menig adverteerder een moord voor zou doen, is een klassieke Banksy-reactie op de maatschappij.

 

GUEST IMPRESSION

Selwyn Senatori, Fred van Eijk and Roger Brunings

 

Zijn speelsheid is de fluwelen handschoen rondom de ijzeren vuist van het ‘sociale geweten’ in de straten van Bristol, die tot een hoogtepunt kwam tijdens zijn Barely Legal show in Los Angeles in 2006. Deze tentoonstelling was de eerste show van de kunstenaar aan de andere kant van de Atlantische oceaan. Ondanks dat deze eerste keer klein was opgezet en werd opgevoerd in een onbemind deel van het centrum van Skid Row, waren wachtrijen lang en bestond de imponerende gastenlijst tijdens de  openingsavond uit A-listers als Brad Pitt, Angelina Jolie, Cameron Diaz en Dennis Hopper.

 

GUEST IMPRESSION 6

Bastiaan van Schaik & Fred van Eijk

 

Het huidige werk werd na de tentoonstelling direct opgenomen in de collectie van Lord Edward Spencer Churchill-Rothschild, waar het sindsdien verbleef. Ondanks de aard van het stuk is de conditie uitstekend. Dit is een werk dat door Banksy’s eigen akkoord voor het eerst in een ‘vernield warenhuis extravaganza’ werd vertoond, maar desondanks elke museale collectie in de wereld meer dan waard is. Chapeau!

 

Foto’s: Niels de Vries