Méér dan piekfijne wijn: Verona Wine Top

Dat wijn uiterst fijn is, is voor de meeste Glamourlanders geen verrassende wetenswaardigheid. Naast het feit dat deze drank áltijd voor je klaar staat na een vermoeiende dag, heeft wijn sinds enkele jaren de waarde aangenomen van een cultureel erfgoed. Het roept herinneringen op aan landschappen, cultuur en tradities. Dankzij druiventelers en de juiste technieken is het gebied rondom Verona in Italië naar een steeds groter plan getild. We horen het je denken: wijn is nu je beste maatje for sure.

 

Glamourland Wijn

Foto: Wine

 

Verona is door zijn talrijke bezienswaardigheden een van de grootste toeristische trekpleisters van Italië. Shakespeare’s toneelstuk ‘Romeo en Julia’ – wie kent het niet – bezorgde de stad wereldwijde bekendheid. Evenals een van de grootste Romeinse amfitheaters ter wereld, de Arena, met zijn 20.000 zitplaatsen.  Daarnaast is de verscheidenheid in hun streekproducten en gerechten net zo groot als de verscheidenheid in het landschap. Hm, streekproducten? Ga door!

 

Glamourland Verona

Foto: Amaronetours

 

Wij durven zonder twijfel te zeggen dat wijn in ieders leven een prominente rol speelt, maar deze consumptie is in Verona zelfs een belangrijk middel voor de verspreiding van de plaatselijke cultuur. De provincie is culinair bekend vanwege de asperge, radijs, extravergine olijfolie, kazen, rijst, rauwe ham, sfogliatine koekjes, nodo d’amore tortellini, sardelle di lagoansjovis, snoek, zeelt, houting…. ingrediënten die voorloper waren van een eindeloze reeks aan ontdekkingen. Zucht, één ticket naar Verona, per favore..

 

Glamourland Verona

Foto: Verona

 

Zeggen we het Hilton Amsterdam, zeggen we walhalla. Het feit dat deze locatie een prachtige plaats is voor de rasechte Bourgondiër, heeft hoogstwaarschijnlijk bijgedragen aan de samenwerking met de Italiaanse Kamer van Koophandel. De twee partijen hebben namelijk samen een 5-gangen diner georganiseerd waar je ‘u’ tegen zegt. De genodigden konden proeven van de Veronica Wine Top in combinatie met de gastronomische specialiteiten uit Verona. Aangezien wij van Glamourland eersteklas levensgenieters zijn, lieten we ons graag verrassen door deze topwijnen. De bijbehorende specialiteiten lieten we uiteraard ook niet aan ons neus voorbij gaan.

 

Alle wijnen behoorden tot de winnende kwaliteitswijnen van de wijnwedstrijd “Verona Wine Top”. Bij elke culinaire specialiteit uit Verona, van aperitief tot dessert, konden de gasten genieten van de verscheidenheid aan hoogwaardige klassieke wijnen. De bekende Amarone wijn ontbrak daarbij uiteraard niet. De sfeer schreeuwde maar drie woorden: genieten pur sang.

 

Glamourland Verona Wine Top

Foto: Verona Wine Top

 

De beste wijnen uit Valpolicella, Bardolino, Soave, Custoza en Lugana passeerden de revue. Groot Lugana liefhebber Luigi Veronelli vertelde ons: “Drink de Lugana jong, heel jong, en geniet van zijn frisheid. Drink hem na twee of drie jaar en geniet van zijn volheid. Drink hem na tien jaar en je zult versteld staan van zijn samengestelde autoriteit. Lugana wijnen, een zeldzaamheid onder de wijnen, hebben het uitzonderlijke vermogen om op te vallen. Als je een Lugana proeft, en een goede wijnproever bent, vergeet je hem nooit weer.”

 

 Glamourland Verona Wine Top

De wijn experts konden voor het diner de wijnen al even in alle rust proeven – Foto: Verona Wine Top

 

Het verhaal gaat dat zelfs Napoleon de wijnen niet kon weerstaan en op de Ponte d’Arcole zijn troepen terug riep. Hm, wat betreft het niet kunnen weerstaan van een goede wijn kunnen we ons toch lichtelijk identificeren met dit historisch figuur..

 

Glamourland Wijn

Foto: Verona

 

Falstaff deelde het al mee in de gelijknamige opera van Verdi: “Il buon vino sperde le tetre fole dello sconforto, accende l’occhio e il plensier…” Ofwel: goede wijn verdrijft de sombere verzinsels van de moedeloosheid en opent de ogen en de geest. Of zoals wij van Glamourland het zeggen: goede wijn behoeft geen krans, en is gewoon verdorie fijn.