Mager in de ban

Alle 19 hoofdredacteuren van het wereldbekende modeblad Vogue hebben gezamenlijk de afspraak gemaakt niet langer modellen onder de 16 jaar te gebruiken en überhaupt geen modellen meer in te zetten waarvan vermoed wordt dat zij anorexia hebben.

Op die manier proberen de redacteuren hun steentje bij te dragen aan het verminderen van eetstoornissen wereldwijd. Vogue zal in de editie van Juni (wereldwijd) haar “healthpact” bekend maken en probeert op die manier haar lezers aan te moedigen om er een gezondere lifestyle en een positief zelfbeeld op na te houden. Daarnaast ziet Vogue dit als een “shout out” naar de mode industrie.

 

Foto: Vogue

 

Vogue heeft als toonaangevend modeblad een unieke mogelijkheid om invloed uit te oefen op haar doelgroep. Daarnaast hoopt Vogue op deze manier een verschil te maken in de mode industrie.

In het healthpact, dat in totaal zes verbeterpunten omvat, zegt het magazine dat zij wil dat er beter gelet wordt op jonge meisjes en dat er met name aandacht moet zijn voor de gezondheid van de modellen.

Ook hebben Anna Wintour (hoofdredactrice van de Amerikaanse Vogue) en haar Britse collega, Alexandra Shulman, zich publiekelijk uitgesproken tegen designers die (te) kleine samples van hun kleding leveren. Anna en Alexandra houden deze designers er mede voor verantwoordelijk dat de industrie magere modellen gebruikt. Immers, als de samples niet passen kan de kleding niet geshowd of gefotografeerd worden. Dus worden er meisjes gezocht die bijna doormidden breken, die passen de samples tenminste. Tja, het níet showen van de kleding is blijkbaar geen optie.

 

Foto: Vogue

 

Het magazine zal ook de verschillende modellenbureaus aanschrijven met daarin het verzoek om voor reportages van het tijdschrift geen minderjarige meisjes meer te sturen. Daarnaast roept zij designers op om de modellen van betere arbeidsomstandigheden te voorzien, mede door het neerzetten van gezond voedselbackstage bij de shows.

Of deze actie van Vogue effectief is, zal nog moeten blijken. Het is in ieder geval wel weer een stap in de goede richting!

 

Reporter: Marylou

Twitter: @Marylou_h