Luxe- en werkpaarden op de Furusiyya Nations Cup te Rotterdam

Ondanks dat de zomer nog niet echt aangebroken lijkt, zijn er al weer vele mooie buitenfeestjes gaande. Zo trotseerde prinses Beatrix de Hollandse kou om te vertoeven bij een wel heel heugelijk paardenfestijn: de voorrondes van de Furusiyya FEI Nations Cup te Rotterdam; show jumping op het hoogste niveau. Wij van Glamourland gingen met haar mee en waren op uitnodiging van de Fédération Equestre Internationale aanwezig op hun VIP deck met fijne versnaperingen. Jawel, ook in Rotterdam weet men een goed partijtje te organiseren.

 

Furusiyya FEI Nations Cup Jumping, Rotterdam, Netherlands - 19 Jun 2015

Foto: FEI/Gerrit van Keulen

 

Niet geheel onbekend, is het CHIO Rotterdam het enige Nederlandse hippische topsportevenement met vijf sterren dat zich kan scharen bij de internationale top in de wereld. En daar houden wij van. Dit Neerlandse paradepaardje vond voor de 67ste keer plaats in de feeërieke omgeving van het Rotterdamse Kralingse Bos.

 

Bij onze aankomst over de rode loper dook als een waar sprookje tussen de bomen van het bos een prachtig ‘Stroodorp’ op, met vele stands en een grote arena. Wanen we ons echt in Rotterdam?! Het weer was regenachtig maar in combinatie met de hoge bomen hing er een bijzondere, mystieke sfeer over het terrein. Ruiters reden zenuwachtig rond, bevreesd voor wat komen zou.

 

Furusiyya FEI Nations Cup Jumping, Rotterdam, Netherlands - 19 Jun 2015

Gerco Schröder – Foto: FEI/Gerrit van Keulen

 

Geen brood gebakken boven het houtvuur, dat in deze sprookjesomgeving niet zou misstaan, maar sushi was wat onze magen verwelkomde. Als je nu denkt “Ach, wat jammer, daar gaat het sprookje”, wij van Glamourland waren maar al te blij met deze moderne culinaire verzorging. Een goed glas hedendaagse bubbels met spannende Aziatische lekkernij is zo verkeerd nog niet, toch?

 

Enfin, vanaf het VIP-deck was het uitzicht niet ondragelijk. En ach zie daar, prinses Beatrix schuift ook aan. De prinses is een groot liefhebber van paardensport en pakte al snel haar blocknote, waar ze vervolgens tijdens de gehele wedstrijd driftig in bleef schrijven.

 

Beatrix Glamourland - Reflexx Reportages

Beatrix trots op het Nederlandse team – Foto: Reflexx Reportages

 

Wat een narigheid. Ondanks de aanmoedigingen van de vele langs de zijlijn vertoevende levensgenieters, verliep de wedstrijd ditmaal voor Nederland niet heel voorspoedig. Het Nederlandse team bestaande uit Jeroen Dubbeldam, Maikel van der Vleuten, Leopold van Asten en Gerco Schröder behaalde een vijfde plaats. Het parcours bevatte hindernissen van het hoogste niveau en niet alle samenwerkingen tussen de ruiters en hun paradepaarden verliepen even vlekkeloos. Chapeau voor Gerco Schröder met zijn Glock’s Cognac Champblanc, zij reden één van de in totaal 4 foutloze rondes. Zou het aan de naam van de trouwe viervoeter liggen? Wij vonden het in ieder geval reden genoeg voor nog een fles bruisend gezelligheid.

 

Na de nodige dosis spanning tijdens de wedstrijd waren het de Britten die overwonnen. Congrats! Het team, bestaande uit Ben Maher, Joe Clee, Jessica Mendoza en Michael Whittaker, namen het prijzengeld van €64.000 in ontvangst. Frankrijk deed het ook niet verkeerd en werd tweede, goed voor €40.000. Het Zweedse team werd derde en nam €32.000 mee naar huis. Nederland wist als vijfde nog zo’n €16.000 naar binnen te springen.

 

winnaars

Het Britse team, één voor allen, allen voor één ;-) Foto: Reflexx Reportages

 

Voor de Engelse bondscoach Di Lamperd was het de tweede wedstrijd voor kwalificatiepunten dit seizoen en ook de tweede keer dat ze met haar team de volle punten binnenhaalde. “Ik vind het geweldig om hier in Rotterdam te zijn en en fantastisch om ook nog te winnen.” Ondanks de twee foutloze rondes vond Joe Clee het parcours niet eenvoudig: “Utamaro d’Ecaussines was uitstekend in vorm en deed enorm z’n best vandaag.”

 

Rob Ehrens, die we natuurlijk kennen als de Nederlandse bondscoach, selecteerde voor de FEI Furusiyya Nations Cup in Rotterdam zijn sterkste team met als doel de winst in het Kralingse Bos. De missie leidde echter niet tot het gewenste resultaat. “Rotterdam is ons concours niet. Het is hier altijd wat”, aldus een teleurgestelde Ehrens, die de laatste jaren een topklassering in de thuiswedstrijd ontbeerde.

 

Furusiyya FEI Nations Cup Jumping, Rotterdam, Netherlands - 19 Jun 2015

Bondscoach Rob Ehrens – Foto: FEI/Gerrit van Keulen

 

Eind september vindt de finale plaats van de Furusiyya FEI Nations Cup in het cultuur- en zonovergoten Barcelona. Voor paardminnend Nederland en ware Bourgondiërs is het dé uitstek pur sang. Kijk op www.feinationscup.org voor meer informatie. Wij van Glamourland omarmen dit spektakel op topniveau en zullen als verwende luxepaarden dit paradepaardje van de evenementen dan ook zeker niet overslaan.