LED there be Atelier Leonleon @ NEMO

LED couture in NEMO. Science Center NEMO had voor haar nieuwe tentoonstelling ‘Smart Technology’ de Nederlandse modeontwerper Leon Klaassen Bos van Atelier LeonLeon gevraagd om een bestuurbare NEMO LED lichtjurk te ontwerpen. Leon Klaassen Bos is gespecialiseerd in glamorous dressing.

 

Deze zeer getalenteerde designer werkte in de jaren ’90 voor modehuizen in Parijs, waaronder Yves Saint Laurent. De rijkdom aan kennis die hij vergaarde in de ateliers van de Parijse Haute Couture is terug te vinden in zijn werk. Sylvana Simons had de eer het klapstuk van NEMO LED, de lichtjurk, te tonen aan een zeer select gezelschap. Deze jurk is speciaal ontworpen voor deze tentoonstelling door Leon Klaassen Bos. Zijn futuristisch aandoende lichtgevende glamourjurk bestaat uit zijde, 2000 lampjes, een computer die de lampjes aanstuurt en de nieuwste generatie batterijen. De gebruikte lithium ijzer fosfaat batterijen van het bedrijf ELFA zijn revolutionair, omdat deze heel licht van gewicht zijn en veel meer energie afgeven dan voorheen mogelijk was, daarnaast zijn ze veilig en groen. Het dragen van de jurk met 2000 lampjes was begin dit jaar technisch nog niet mogelijk geweest, omdat er 29 kilo batterijen voor nodig zou zijn geweest. Nu wegen de batterijen slechts 5 kilo.

De tentoonstelling over ‘Smart Light’ toont actuele toepassingen en toekomstige innovaties met thema’s als licht in de gezondheidszorg, design, kunst en mode. De expositie zet LED in het spotlicht en laat zien dat we het ‘Nieuwe Lichttijdperk’ betreden. In het modegedeelte van de tentoonstelling zijn vier lichtjurken van te zien, waarvan drie van Philips: een jurk gedragen door Lady Gaga, een jurk van Fergie, de zangeres van The Black Eyed Peas en een OLED jurk met organische LEDs.

 

Sylvana Simons is te bewonderen in de lichtjurk tijdens Museumnacht op zaterdag 3 november a.s. van 20.00-20.40 uur en 21.45-22.15 uur in NEMO, waarbij zij speciaal uit Londen overgevlogen in vloeistof zwevende diamanten sieraden van Royal Asscher Diamonds, de ‘Stars of Africa’, zal dragen ter waarde van 50.000 Euro. De tentoonstelling Smart Technology over ‘Smart Light’ is vanaf eind november 2012 te zien bij NEMO in Amsterdam.