Koninklijk vermaak! FEI Wereldruiterspelen 2014

Jawel lieve kijkbuiskinderen, de afgelopen maand stond voor Glamourland in het teken van één grandioos festijn: die van paardenspelen en primeur! Dat wij deze twee P’s wel kunnen waarderen, moge duidelijk zijn. Nu zit die bruisende tak van sport in Nederland wel snor, maar waar je afgelopen maand écht moest zijn, was Normandië. Wij kregen de grote eer om op uitnodiging van de organisatie aanwezig te zijn tijdens de wereldberoemde Alltech FEI World Equestrian Games. In het charmante Normandië dus! En ach, dat was vanaf het VIP-Deck bést te doen.

 

Alltech FEI World Equestrian Games 2014

Foto: FEI

 

De Alltech FEI World Equestrian Games zijn dé wereldkampioenschappen ruiterspelen en wordt eens in de 4 jaren georganiseerd. Voor drie van de disciplines was dit de eerste kwalificatie voor de Olympische Zomerspelen in 2016. Net als bij de Olympische Spelen zelf wisselt de locatie elke editie. Dit jaar, tijdens de zevende editie, was het Franse Normandië aan de beurt om dit grootste evenement te huisvesten. Zeggen wij van Glamourland ‘groots’ dan bedoelen we ook écht gróóts, en dan hebben we het niet alleen over het evenement zelf. De deelnemers en bezoekers van deze Wereldruiterspelen kwamen van over de hele wereld gevlogen en bovendien namen verschillende koninklijke titels en sjeiks deel aan de wedstrijden.

 

Alltech FEI World Equestrian Games 2014

Foto: FEI

 

Zo konden we deze editie van 2014 onder andere Britse royalty Zara Philips (de kleindochter van de Engelse koningin Elizabeth) en zijne hoogheid Sjeik Hamdan (de kroonprins van Dubai) in actie zien. Zelfs de medailles voor de winnende ruiters werden uitgereikt door een beeldschone prinses; prinses Haya van Jordanië herself.

 

Alltech FEI World Equestrian Games 2014

Foto: FEI

 

Terug naar het VIP-deck. Het is zondagmiddag, nog geen 14.00 uur, en de dag lacht ons tegemoet. Met een prachtig zicht op de arena genieten we volop van de paradepaardjes met vele prinsheerlijkheden. De nodige liefhebbers lopen voor onze voeten op het privédeck, aan baronnen en sjeiks ontbreekt het niet en wat zien de dames er oogverblindend uit! Jawel, society Europa en ver daarbuiten geven acte de présence. Sommigen waren net als ons ingevlogen naar Parijs waar een privé-chauffeur de gasten naar Normandië bracht, anderen kwamen per heli of jet.

 

Glamourland FEI 2014

Buitenzijde van het VIP-deck – Foto: Reflexx Reportages

 

Iedereen zit aan de champagne en ach, we nemen er nog een oestertje bij, we zijn er intussen toch. De finale van het springen is buitengewoon spannend. De 4 beste ruiters rijden één ronde op hun eigen paard en wisselen vervolgens 3 rondes met de paarden van de tegenstanders. Zo wordt duidelijk wie de beste ruiter is en wie het beste paard heeft. Oud-Olympisch kampioen Jeroen Dubbeldam had zich samen met een Fransman, Zweed en Amerikaan gekwalificeerd tot de top 4 en de spanning is om te snijden…

 

Glamourland FEI 2014

Jeroen Dubbeldam – Foto: Reflexx Reportages

 

Al snel vallen de eerste fouten maar niet bij onze Jeroen. Hij weet als enige ruiter viermaal foutloos het springparcours af te leggen en wordt wereldkampioen, hulde!! We moeten bekennen dat de Fransen sportieve verliezers zijn en bescheiden klappen maar als vertegenwoordigers van vrijwel geheel Nederland begrijp je dat bij ons van Glamourland het VIP-dak er volledig af gaat. Dat moet gevierd worden!!

 

Glamourland FEI 2014Alltech FEI World Equestrian Games™ 2014 - Normandy, France.

Foto’s: FEI

 

Omdat het al één groot feest is en we ook al aan het bubbelend goud en de meest verrukkelijke mondvermaakjes zitten is het nog enigszins dubieus hoe we deze overwinning tot uitdrukking kunnen brengen. We komen tot de conclusie dat we maar moeten proosten met de wereldkampioen zelf. Onmogelijk? Welnee! Omdat we onze trouwe lezers nooit vergeten stellen we Neerlands trots meteen nog een aantal vragen.

Hoe voelt het om weer zo’n fantastische titel te mogen winnen?
“Het is alweer even geleden maar het voelt dan ook echt heerlijk!! Ik ging al langere tijd voor deze titel en heb in de wedstrijd van 2012 een grote fout gemaakt in de tweede ronde. Ik heb mezelf dat nooit vergeven – tot nu!”

Jouw paard Zenith deed het fantastisch! Hoe ervoer je het rijden op de paarden in de finale?
“Dat is natuurlijk heel speciaal. De paarden waren ongelofelijk fit nog in de finale. Ik heb enorm genoten om op de drie vreemde maar zulke goede en prachtige paarden te mogen rijden.”

De eer heb je binnen! Wat levert deze titel nog meer voor je op?
“Geluk! Ik word hier enorm gelukkig van!! Verder is hier prijzengeld te winnen dus direct levert het sowieso wat op. De indirecte gevolgen zullen we nog gaan zien!”

 

Glamourland FEI 2014 Glamourland FEI 2014

Foto’s: Reflexx Reportages

 

Deelt één van jouw kinderen ook jouw passie voor paarden?
“Ja, mijn jongste dochter was vandaag ook aanwezig en vloog door de arena op me af toen ik de wereldtitel won. Zelf is ze ook dol op paarden maar rijdt nu nog pony.”

En natuurlijk dé hamvraag: Wat is jouw succesformule?
“Ik probeer om rustig te blijven en te focussen op dat wat ik moet doen en wat het beste is voor het paard. Ik kan hem wel helemaal gek gaan maken en het mes tussen de tanden zetten maar het gaat erom dat ik dat doe dat goed voor het paard is, daar moet je bij blijven en kalm in blijven.”

Wat kunnen we binnenkort nog meer van je verwachten?
“Ik hoop weer te kunnen strijden tijdens de Olympische Spelen van 2016 in Rio, ditmaal samen met mijn paard Zenith. Ik voelde al dat dit paard écht kwaliteiten bezat. Er was nog veel werk aan de winkel, maar dat is nooit een probleem geweest. Zenith laat nu zien wat ik al die tijd al voelde! Maar eerst krijgt Zenith een kleine vakantie en kan hij herstellen. Daarna zullen we rustig doorwerken naar ons volgende doel.”

 

We kwamen op de terugweg vanaf onze kampioen nog de verslagen Fransman Daveleau tegen. Hij vertelt: “Ik ben slechts door een fractie van een seconde verslagen, en dat doet natuurlijk pijn. Ik verloor op het laatst té veel tijd, waardoor het te lang duurde voordat ik finishte. Dit realiseer je je echter altijd te laat. Daarnaast was Jeroen ook écht de beste.” Jawel, aan sportiviteit ontbreekt het gelukkig niet!

 

Alltech FEI World Equestrian Games 2014

Patrice Delaveau, Jeroen Dubbeldam en Beezie Madden – Foto: FEI

 

Ach, wat zullen we zeggen: bij twee weken gevuld met spetterende sport hoort natúúrlijk ook een indrukwekkende afsluiting. De president van de FEI, prinses Haya van Jordanië, sloot het spektakel geëmotioneerd af. De zevende editie van de FEI brak dan ook alle records. Zo deden er véél meer landen mee dan in 2010 en werd het festijn uitgebreid besproken op social media.

 

Alltech FEI World Equestrian Games™ 2014 - Normandy, France.

Foto: FEI

Prinses Haya bedankte Normandië en Frankrijk voor het organiseren van deze voortreffelijke wedstrijden. Ze weet nu dat de geliefde sport is waar hij hoort te zijn.. Wij van Glamourland zouden het niet mooier kunnen verwoorden. Alltech FEI World Equestrian Games 2014: je was fantastisch, heerlijk, wondermooi en alle overtreffende trappen daarvan. Dit is hoe genieten hoort te zijn!

 

Morgen beginnen de volgende paardenspelen georganiseerd door FEI: De Furusiyya FEI Nations Cup Jumping Final. Deze prestigieuze teamspelen vinden plaats in Barcalona waar wordt gevochten om de Furusiyya titel en meer dan 2 miljoen euro aan prijzengeld. Vandaag vierden de wereldklasse ruiters van 11 van de 14 deelnemende landen hun finaleplaats met een iconisch kiekje.

 

Glamourland Barcelona FEI

Foto: FEI

 

 

NB: Ook met de prinses van Jordanië zelf hebben wij van Glamourland een exclusief één-op-één interview gehad, deze is binnenkort te lezen in Glamourland Magazine!