John Galliano, het horrorsprookje!

Je kunt een crisis overleven door je kop in het zand te steken en te wachten tot het tij keert. Dat deed modeontwerper John Galliano tot voor kort, maar het leverde hem niet veel positiefs op. Wie denkt John Galliano eigenlijk wel wie hij is? Laat Glamourland deze vraag eerst maar deels beantwoorden.

 

John (geboren in 1960 te Gibraltar) verhuist in 1966 naar London, waar hij in 1984 afstudeert aan de Central Saint Martins College of Art and Design. De eerste klappen krijgt hij te verduren aan het begin van de nineties, als hij naar Parijs verhuist en daar zonder een rooie duit zijn weg probeert te vinden. De reddende engel Anna Wintour, hoofdredactrice van Vogue, neemt hem onder haar hoede en in 1995 wordt hij aangesteld als hoofdontwerper van Givenchy. Kort daarop wordt hij in oktober 1996, in dienst van LVMH (Louis Vuitton, Moët, Hennessy), verantwoordelijk voor de couture van het huis Dior.

 

Tot zo ver lijkt het allemaal nog een sprookje: van eenzame clochard in Parijs tot hoofdontwerper bij Dior. Niet slecht, toch?

 

Glamourland

Foto: Difusion.com

 

Maar dan keert het tij voor deze catwalk queen. In februari 2011 wordt John op non-actief gezet, na beschuldigingen van mishandeling. In de weken daarna komen er amateurbeelden boven water van een beschonken John, die antisemitische opmerkingen maakt richting enkele Joodse bezoekers van een Parijse bar. Zijn subtiele woorden waren: “I love Hitler!” en “Your mother, your forefathers would be f—ing gassed and f—ing dead!”.

 

Dat vergt natuurlijk de nodige uitleg en na twee jaar zoeken naar de juiste woorden, lijkt John die eindelijk gevonden te hebben. In het juli-nummer van Vanity Fair geeft hij inzicht in zijn gedachtegoed. Hopelijk krijgen we antwoorden op vragen zoals: “Heb je je lidmaatschap van de fanclub van Adolf H. al opgegeven?” of “Ben je nog kwaad op Johnny Walker die je woorden in de mond heeft gelegd?”. Mogelijk krijgen we zelfs nog leuke wandeltips voor Arizona, de plek waar hij op dit moment afkickt en die hij dus inmiddels op zijn duimpje kent. Iemand een gids nodig?

 

De bovenstaande outfit die hij had gekozen voor de herfstshow 2013 van Oscar de la Renta, riep ook nogal wat vragen op. Hij verscheen in een traditioneel joods pak, compleet met pijpenkrullen en een zwarte hoed. Volgens Serena French, modereporter van The Post, was het een vorm van boetedoening en zeker niet bedoeld om te shockeren. De driedaagse Masterclass die John vervolgens zou geven op de prestigieuze Design Academy Parsons in New York, werd eerder deze maand al afgelast. Er was een meningsverschil, die hem de designdas om heeft gedaan.

 

De 2000 protestbrieven van studenten die tegen zijn komst waren, speelde daarbij natuurlijk geen enkele rol. Echter bij de definitie van een ‘openhartig’ gesprek kreeg meneer Galliano het even erg benauwd en zag hij van zijn gastcollege af. Zijn volgende poging tot rehabilitatie is in voorbereiding.

 

Talkshow presentator Charlie Rose, die hij hiervoor heeft benaderd, heeft al wat ervaring met het interviewen van omstreden beroemdheden. De Syrische president al-Assad is er daar eentje van. De publicist van Galliano, Liz Rozenberg, ontkent dat er al concrete plannen zijn voor een interview en ook bij de redactie van de talkshow van Rose zegt men dat er nog niets vastligt. Kortom, er zijn dus op zijn minst nog wel wat onduidelijkheden over het verloop van dit horrorverhaal.

 

Misschien is het beter als de man zijn ruimtepak weer aantrekt en zich richt op een nieuw avontuur: de bevolking van Mars misschien? Wij van Glamourland zijn alvast erg benieuwd hoe dit gaat aflopen en houden jullie natuurlijk op de hoogte. To be continued!