Istanbul

Een stad die zeker de moeite waard is om te bezoeken, is Istanbul. Met haar ligging aan de Bosporus, maakt zij deel uit van Azië en Europa. Een metropool op twee continenten, met grote contrasten binnen in de stad, maakt Istanbul een zeer interessante plek.

Wel bekend bij vele toeristen is het oude gedeelte. Hier bevinden zich historische gebouwen, zoals de Hagia Sophia en de Blauwe Moskee. Maar dit is niet alles: in dit mooie centrum bevinden zich ook vele musea en de welbekende ‘Grand Bazaar’, waar voor ieder wat wils te koop is. Na het oude centrum bezocht te hebben, is het gedeelte Besiktas ook zeker een aanrader. Deze buurt, gelegen aan de Bosporus, is een van de luxere delen van Istanbul. Een mooie plek om uit te kijken over de Bosporus onder het genot van een Turkse lekkernij.

In Istanbul zijn bijzonder veel lekkernijen te koop. Zo is in veel winkels de welbekende Baklava te vinden in verschillende soorten en maten. Dit gebak, gemaakt van bladerdeeg, is erg zoet. Voor wie niet zo van zoetigheid houdt, zijn bladerdeeg gerechten als börek of sigara böregi een mooie vervanging. In deze bladerdeeggerechten zit bijvoorbeeld kaas, gehakt of spinazie. Natuurlijk staat Turkije ook bekende om zijn Kebab en Köfte (vleesballetjes), die op iedere straathoek te verkrijgen zijn.

 

Voor de shoppers onder ons is Taksim de bekendste winkelstraat. Vele winkelketens zijn hier gevestigd, tussen vele eetgelegenheden. Ook bevindt zich hier de Nederlandse ambassade. Voor de uitzonderlijke dagen waarin het regent in Istanbul, is shopping centrum Cehavir bij metrostation Sisli een goed excuus. Twee metrostops van Taksim bevindt zich hier een waar shopparadijs van verschillende verdiepingen, met onderin een heus pretpark en een bioscoop.

 

Kortom: Istanbul is zeker de moeite waard. Aangezien het een grote stad is, is het zeker een aanrader om de ANWB Reisgids of de Globus Reisgids van Istanbul te kopen zodat je zeker weet dat je niks mist!