Ontwerpt 70% van Máxima’s kleding

Koningin Máxima haar voorliefde voor het Brusselse modehuis Natan heeft ze nooit onder stoelen of banken geschoven. Volgens de modespecial van het blad Vorsten zou Máxima’s garderobe voor maar liefst 70 procent afkomstig zijn van Natan. Meer zelfs dan de Belgische koningin Mathilde die ‘slechts’ 60 procent van haar kledij bij de bekende couturier inslaat. Hierbij is er gekeken naar de kleding die in het openbaar is gedragen sinds de troonwisseling in 2013. Wij van Glamourland waren nieuwsgierig naar de succesvolle couturier achter het koninklijke merk en strikten Edouard Vermeulen voor een interview. Lees mee wat de modeontwerper ons te vertellen heeft!

 

Onlangs opende u een nieuwe boutique in een bijzonder pand in Knokke. Vanwaar de keuze voor deze locatie?
De boutique is woning in een typische Knokse stijl. Mijn hele jeugd fietste ik tussen die huizen door, het roept voor mij dan ook echt een gevoel van nostalgie op. Praktisch gezien is het pand ook erg dicht bij onze vorige winkel.

 

Echt geluk vind ik in kleine momenten.

 

Glamourland Natan boutique Knokke

Foto: Natan

 

Jouw modehuis heeft een rijke geschiedenis, waar ligt jouw geluk?
Bij mijn mooiste momenten denk ik aan de trouwjurken die ik ontwierp voor de Koningshuizen, mijn modeshow in Parijs in de Belgische ambassade en ook aan onze Maille collectie in New York. Maar echt geluk vind ik in kleinere momenten, zoals mijn succes met vrienden en familie kunnen delen.

 

Ik hou van Amsterdam, de creativiteit bruist in de stad.

 

Hoe ziet u de Nederlandse markt en hoe belangrijk zijn Nederlandse klanten voor u?
De Nederlandse markt is in volle expansie en we denken momenteel zelfs aan een eigen flagshipstore in Amsterdam, maar dat is nog niet concreet. In Antwerpen mogen we al veel Nederlandse klanten ontvangen, en we hebben natuurlijk ook heel wat multi-brand winkels.

 

Natan

Foto: Natan

 

Wat zijn uw ervaringen met Amsterdam?
Ik hou van Amsterdam, de creativiteit bruist in de stad. Ik vind het Rijksmuseum één van de mooiste musea die ik bezocht heb, met zo’n diverse collectie. Ik kuier graag door de straatjes van de stad en er is daarnaast ook enorm veel aanstormend talent wanneer we kijken naar de alsmaar groeiende lijst van namen op de Nederlandse Fashion Week.

 

Nederlanders kopen vooral truien bij ons, Belgen jurken.

 

Hoe verschillend is het Belgisch publiek van het Nederlandse?
We zien inderdaad verschillen tussen België en Nederland. Voornamelijk in de aankopen, we merken dat in Nederland onze truien de bestsellers zijn, in België zijn het de jurken.

 

Glamourland Natan Knokke

Foto: Natan

 

Benader je Nederlandse klanten anders dan Belgische?
Ik ga niet anders om met bepaalde klanten, of mensen in het algemeen. Ik ben gewoon mezelf en heb respect voor iedereen. Het is wel afhankelijk waar ik ben welke pet ik draag. In onze winkels voel ik me verantwoordelijk voor de verkoop, in het atelier kan ik mijn creativiteit loslaten, en in onze bureaus ben ik ‘CEO’.

 

Mijn band met koningin Máxima en koningin Mathilde is gebaseerd op vertrouwen.

 

Kun je iets zeggen over de stijlen van koninginnen  Máxima of Mathilde?
Nee, ik hecht veel belang aan discretie en onze koninginnen ook. Ik heb een goede relatie met beide, en de band is gebaseerd op vertrouwen.

 

Natan

Koningin Máxima droeg Natan op haar Staatsieportret – Auteursrecht: RVD, foto’s: Koos Breukel

 

Welke ontwerpers bewonder je zelf?
Ik heb bewondering voor Christian Dior, Givenchy en de ontwerpers in de jaren ’50.

 

Mijn moeder is mijn grootste fan.

 

Door wie word je bewonderd?
Mijn grootste fan is mijn moeder, en dat is wederzijds. Ook al is zij de persoon die mijn collectie het meest kritisch bekijkt, haha. Verder denk ik dat ik best wel een paar fans heb van mijn couture, als we de ‘likes’ op onze Facebook- en Instagrampagina mogen geloven.

 

Glamourland Natan Knokke

Foto: Natan

 

Wat is de toekomst van Natan?
Ik werk hard aan de toekomst van Natan. Wij hebben een plan klaar voor de toekomst, en als goede huisvader moet ik er voor zorgen dat Natan klaar is voor zijn expansie. Op korte termijn gaan we met Natan naar Londen en lanceren we voor het eerst een handtassen collectie. Laatst hebben we trouwens ook een pop-up store geopend in Brussel, deze sluit eind oktober.

 

Glamourland Edouard Vermeulen

Foto: Natan

 

Waar bent u het meeste trots op?
Ik besef dat je in het leven kan bepalen wie je bent. En je daarnaast echt in de mogelijkheid bent om je dromen te realiseren. Daarop ben ik trots!