De knapste Tarzan van de jaren ’90

Van vakantie is geen sprake voor Casper van Dien. De Amerikaanse acteur mocht dan wel een week in ons koude kikkerlandje zijn: naast het bezoeken van zijn familie in Delft, liep de acteur en regisseur mee in de catwalk show voor het Italiaanse modehuis Gabbiano in Amsterdam, werd hij uitgenodigd als Hollywood guest voor het kickboxevent GLORY Amsterdam en had hij een onderonsje met Neerlands filmtrots en goede vriend Paul Verhoeven. Ondanks zijn drukke schema was er voor Glamourland nog plek om in het Wyndham Apollo Hotel Amsterdam de knapste Tarzan van de jaren ’90 te aanschouwen en een charmant woordje te wisselen.

 

Casper Glamourland

 

Charismatisch met een stralende lach, vriendelijk en kalm ogend. Wellicht ontspannen van dat familiebezoek in Delft en de Amsterdamse sightseeing? Absoluut niet! Casper van Dien lijkt de touwtjes allemaal stevig in eigen handen te hebben. Eigenlijk vanaf z’n 19e al, toen hij begon met acteren. Niet met Starship Troopers als Johnny Rico, waar de hele wereld hem van kent. “Mensen vergeten soms wel eens dat ik daarvoor ook al acteerde, maar dan in TV-series. Starship Troopers was pas zeven jaar later!”

 

Casper Glamourland

 

Het beste van het beste
Van Dien was vanaf 1990 al te zien in TV-series als Beverly Hills, 90210, Dr Quinn en Medicine Woman. Een vrije keuze, aangezien het bij hem thuis altijd gestimuleerd werd om te acteren. Een heel andere weg dan zijn vader en grootvader, die lange tijd het leger hebben gediend. In zijn ogen niet: “Net als in het leger heeft het acteren mij ontzettend veel discipline bijgebracht. Hard werken, altijd de beste versie van je proberen te zijn, streven naar perfectie. In zekere zin verschilt het leger dan weinig van acteur zijn.”

 

Casper Glamourland

 

Indrukwekkende CV
De beste versie van jezelf willen zijn. Daar streefde hij naar, vol overgave. Eerst als Johnny Rico in Paul Verhoeven’s sci-fi film Starship Troopers. Dan als knapste – volgens het internet, inmiddels bevestigd door ons! – jaren ’90 Tarzan in Tarzan and the Lost City. En hier en daar nog schitteren in diverse (horror)films als Sleepy Hollow, Dracula 3000 en Mortal Kombat: Legacy. En dat is nog maar een kleine greep uit de selectie.

 

Tarzan Casper

 

Een heel divers en indrukwekkend lijstje, toch is de rol in Starship Troopers degene waar we nog langer over doorpraten. Niet zijn start, wel zijn doorbraak, de rol waar hij als acteur het meeste aan te danken heeft en die hem het best als persoon typeert. “Ik was meer dan vereerd toen ik hoorde dat de Paul Verhoeven en Ed Neumeier (scenarioscrijver red.) mij als Johnny Rico wilden. Mensen roepen nog steeds quotes van Johnny Rico naar me als ik over straat loop. Dat maakt dit werk zo fantastisch.”

 

Casper Glamourland

 

Vader en acteur in één
Nu 20 jaar later na zijn eerste grote succes loopt er inmiddels ook wat nageslacht op de wereld, ongetwijfeld met diezelfde goede genen. Z’n grootste fans? “Ik heb mijn kinderen nooit opgedrongen films te kijken waar ik in speel, dat is iets wat ze zelf bepalen. Tuurlijk zijn er films die ze leuk vinden, maar sommigen ook niet.”

 

Casper Glamourland

 

Moet een gek idee zijn, dat je vader een bekende filmacteur is en overal ter wereld komt. Maar z’n kinderen weten niet beter. “Die zijn er mee opgegroeid. In principe is het niet anders als dat je vader piloot of salesdirecteur van een groot bedrijf is die veel moet reizen voor zijn werk.” Dat de kinderen voor Casper ontzettend belangrijk blijven, moge duidelijk zijn. “Als ik de halve nacht wakker heb gelegen na een telefoontje van één van mijn kinderen die ergens mee zit, dan is dat zo. Hoe belangrijk de klus de volgende dag ook is. Er op dat moment kunnen zijn voor je kind, dat blijft voor mij het allerbelangrijkste.”

 

Casper Glamourland

 

De nonchalante houding met betrekking tot carrière, familie en beroemdheid siert de Amerikaanse acteur. Is hij dan helemaal nergens bang voor? Zeker wel. Vroeger toen hij begon met acteren. Eigenlijk wat iedereen heeft. “Je bent jong, je wilt de beste versie van jezelf zijn en je wilt zo goed mogelijk presteren. Dat kan niet altijd, maar het belangrijkste is er in ieder geval voor te zorgen dat je altijd je best blijft doen, en het beste uit iedere dag haalt.”

 

GL

 

Maar het beste uit je dag en uit jezelf, betekent dus ook op je best op het scherm? Hoe is dat om jezelf terug te zien? “In het begin is het surrealistisch, dan valt ook alles op wat nog verbetert moet worden. Ik kijk niet graag naar mezelf. Ik heb altijd nog wel een puntje van kritiek, of hoe iets beter kan.”

 

Casper Glamourland

 

Een wijs man die inmiddels de hele wereld over is gereisd, een hoop levenservaringen onderweg heeft opgepikt en alles al gedaan lijkt te hebben wat hij wilde. Maar Casper’s to-do list is nog lang niet ten einde. Genoeg rollen die hij nog wil spelen, zoals in een Western film bijvoorbeeld. Evenals het werken met regisseurs zoals de Canadese James Cameron van onder andere Avatar. En z’n favoriet onder al die bekende Hollywood namen waar hij mee gewerkt heeft? “Absoluut Paul Verhoeven. Het is naast een hele goede vriend ook een fantastisch persoon om mee samen te werken. Hij levert prachtig werk.” Applaus voor Nederland!

 

Foto: Bram Heimens – ASA Foto

 

Zelfde pad, nieuw jasje
Een man van alle markten thuis, zo blijkt. Want naast alle uiteenlopende rollen die hij op z’n naam mag zetten, gaat het regisseren hem de laatste tijd ook voor de wind. Zo regisseerde hij Sleeping Beauty, de horrorfilm The Patient Killer en Storage Locker 181 die in 2016 uitkomt. Een nieuwe carrière?

 

“Geen nieuwe carrière, wel ben ik een andere weg ingeslagen wat aansluit bij wat ik altijd al heb gedaan. Regisseren mag dan ander werk leveren, in feite is het precies hetzelfde als wat ik deed. Altijd in de weer met scenario’s, films en mensen. En dat is wat ik het liefste doe.”

 

Casper Glamourland

 

Op de vraag wat hij dan ook zou doen als z’n acteercarrière niet van de grond was gekomen, antwoord hij dan ook volmondig ‘regisseren’. “Ik hou van films, ik hou van de mensen die ik ontmoet tijdens het werk. Dit beroep heeft me fantastische kansen gegeven, ik zou niets anders meer willen”. Overduidelijk: het leven van de Amerikaanse Casper van Dien loopt op dit moment op ‘rolletjes’, en dat zal voorlopig nog wel even zo blijven!

 

Casper Glamourland

 

Glamourland dankt Casper van Dien, Wyndham Apollo Hotel Amsterdam en Hollywood Produksiyon voor het mogelijk maken van dit interview. Hopelijk zien we die knappe hunk nog snel eens terug op het witte doek. Me Tarzan, you Jane?

 

Foto’s: Redactie Glamourland en Tumblr