Interieurmake-over: van Spaans buurthuis naar club door Puro Arte Interiors

Jong talent Nikola Papic (30) van Puro Arte Interiors ontwerpt interieurs voor de nieuwe rijken. Wij hebben eerder al de eer gehad om deze rijzende Nederlandse designer te interviewen. Ditmaal hebben we hem weten te strikken na afloop van zijn nieuwste designproject in Barcelona. Hierbij heeft hij een oud buurthuis omgetoverd: overdag een restaurant, ’s avonds een bruisende club.

 
Puro Arte Interiors project Barcelona
 

Hoe zag het proces eruit?

Het gebouw was een oud Spaanse lokaal buurthuis dat erg verouderd was. Het geheel moest dan ook worden gestript tot het casco. Daarna hebben we alles geïsoleerd naar de lokale richtlijnen. Een goede isolatie was extra van belang vanwege de club-functie waarbij Dj’s tot in de late uren moeten kunnen draaien. Alle muren en plafonds zijn aan veren gehangen zodat het geluid niet kan ontsnappen. Vervolgens is de basis van de club opgebouwd uit brandwerende materialen en aangekleed met decormaterialen en op maat gemaakte elementen. Tenslotte volgden de handgemaakte meubelen en de verdere styling van de zaak.

 

Hoe ben je aan de opdracht gekomen?

Tijdens een avond uit in een van de mooiste clubs van Barcelona ben ik iemand tegengekomen met de bijnaam ‘ambassadeur van het nachtleven’. Hij liep al een tijd rond met een idee voor een restaurant-club maar was nog niet een partij tegengekomen die zijn visie op de juiste wijze wist vast te leggen. Mijn passie ligt in het ontdekken en vormgeven van interieurdromen en ik wist de juiste vertaling van zijn ideaalbeeld te brengen. Vier weken later mocht Puro Arte Interiors met het project van start.

 
Project Barcelona
 

Hoe lang duurde dit project?

Het project duurde in totaal 9 maanden, inclusief de ontwerpfase. Een maand ontwerpen, 7 maanden bouwen en tenslotte nog een maand de details afwerken.

 

Wat was de grootte van jouw team?

Het team van Puro Arte Interiors bestond hiervoor uit 14 man: naast mij als hoofddesigner waren er negen professionele bouwvakkers, een Spaanse ingenieur, een assistent ontwerper en twee transporteurs die heen en weer reden tussen Nederland en Spanje.

 

Waar heb je inspiratie opgedaan?

Voor dit project was één van mijn inspiratiebronnen een discotheek uit de jaren ‘80 in Miami. Destijds was daar ruimte om te dansen maar ook veel plaats om met groepen te kunnen zitten. Spanjaarden houden van gezelligheid en van uitgaan in gezelschappen. Zo besloten we om een club te ontwerpen die verschillende doelen dient: op hoog niveau dineren, drinken, dansen én socializen. Het rustige en bruisende vloeien in elkaar over.

 
Puro Arte Interiors
 

Wat was jouw grootste uitdaging?

De grootste uitdaging was de uitbraak van COVID-19. Er kwam een totale lockdown in Spanje. Hierdoor moesten we bij enkele belangrijke bouwprocessen in het geheim werken om niet vele maanden volledig stil te staan en de vaklieden werk te kunnen blijven bieden.

 

Hoe heb jij deze zaak weten te onderscheiden van gelijkwaardige clubs?

In vele onderdelen maar bovenal door het hoogwaardige comfort. De booths zijn zo ontworpen dat je privacy hebt maar toch in contact staat met de hele zaak. Er is ruimte voor top dj’s, een serieuze keuken met haute cuisine en de beste wijnen en champagne. Een perfecte plek om te zien en gezien te worden.

 

Waarin kunnen we jouw signatuur terugvinden?

De signatuur van Puro Arte Interiors zit in de gedetailleerde uitwerking van de gebruikte materialen en het licht. Alles moet natuurlijk, sfeervol, uitnodigend en comfortabel aanvoelen. Letterlijk elke hoek van de zaak mag gezien worden. Ik ontwerp geen ‘catfishes’ maar een nauwkeurig totaalplaatje waarbij overal aan gedacht is. Omdat ik vanaf het begin aan alles meedenk wordt het een indrukwekkend geheel. Zo heb ik het logo ontworpen en deze in het hele interieur verwerkt, maar ook de looproutes voor het personeel uitgedacht en meegenomen. Bij dit project kon ik ook moeiteloos vanuit de schoenen van meerdere betrokkenen meedenken, ik heb ervaring als chef-kok en heb daarnaast uitgaansgelegenheden van over de hele wereld uitgetest. Ik weet wat de klanten willen maar ook wat het personeel nodig heeft. Bovendien vind ik branding een belangrijk onderdeel. De huisstijl moet corresponderen met het interieur en de aangeboden producten en services. Alleen op die wijze kun je een eenstemmige boodschap overbrengen aan de klant.

 
Logo door Puro Arte
 

Welk onderdeel van het bouwproces vraagt doorgaans de meeste aandacht?

Dit zijn de wettelijke eisen aan een commercieel interieur. De manier waarop elektra wordt aangelegd, hoe geluid reageert in het pand, welke veiligheidsmaatregelen er moeten worden getroffen en de vereiste maten van de ruimten. Als dit allemaal is vastgelegd en uitgewerkt, is het nog slechts een kwestie van je fantasie gebruiken en te genieten van de totstandkoming van een kunstwerk.

 

Hoe zorg je dan ervoor dat alle aspecten van een bouwproject voldoen aan de overheidsvoorschriften?

Wat je zelf niet weet, besteed je uit. In ons geval betreft dit enkel de kennis over dergelijke lokale eisen. Hiervoor hebben we een Spaanse ingenieur ingeschakeld. Dit is overigens ook verplicht in Spanje. In samenwerking met deze ingenieur hebben we ervoor gezorgd dat alles volgens het (Spaanse) boekje verliep.

 
Interieur door Puro Arte
 

Wat is het volgende project waaraan Puro Arte Interiors werkt?

We werken onder andere aan een aantal bijzondere ontwerpen voor nachtclubs in Marbella, Ibiza en Amsterdam en een prachtig residentieel project in Dubai. Daarnaast werk ik aan een Puro Arte Interiors showroom van 1500 m2 in ons eigen prachtige Breda. Een weerspiegeling van wat mogelijk is bij een samenwerking met ons: namelijk alles. Onze sky is the limit, en dat moet zichtbaar worden.