Hologram in concert

We worden aan alle kanten ingehaald door de techniek. Robots die zelf kunnen denken en zichzelf kunnen opbouwen en ontwikkelen, zwevende bedden, computerspellen die zo echt zijn dat het lijkt alsof je er live in rondloopt. Alles kan tegenwoordig!

Iets heel nieuws zijn de laatste ontwikkelingen op het gebied van hologrammen. Het westen heeft tijdens Coachella een week geleden Tupac zien optreden met Snoop Dog. In Azie – en dan met name in Japan – is het holgram al langer in opkomst. Inmiddels hebben er een aantal concerten plaatsgevonden waarbij uitsluitend hologrammen op de bühne stonden.

Je kunt je er wellicht meer bij voorstellen als je het filmpje van één van deze doorzichtige sterren hebt bekeken. Hatsune Miku, een manga tekenfilmfiguur en al geruime tijd zeer bekend in Japan, is één van de “zangeressen” die tijdens deze concerten heeft opgetreden. De concerten bestaan uit solo optredens, duetten, achtergronddanseressen, alles dat je bij een normaal concert ook zou hebben.

 

Het hologram in concert

 

Het hologram beweegt zich geheel natuurlijk en alleen van dichtbij is te zien dat het hier om een projectie gaat, doordat er dan soms wat pixels te zien zijn. Vanaf een afstand weet je werkelijk niet beter dan dat er een meisje met (in dit specifieke geval) opmerkelijk lang groen haar staat te dansen. Ze gaat soepel over het toneel, haar haren dansen, haar jurkje beweegt op de maat van de muziek. De deuntjes zijn catchy en zijn een combinatie van rock en electro metal met een vleugje pop. Je zou haast vergeten dat je naar een projectie staat te kijken. Gezien de hossende, meezingende massa voor het podium zijn wij niet de enigen die meegezogen worden in de illusie. Uiteraard blijft het een manga figuur, maar het komt verraderlijk dicht bij de werkelijkheid.

 

Haast niet van echt te onderscheiden. Foto: AI

 

Wat denken jullie? Is dit het concert van de toekomst? Zingen we straks alleen nog mee met hologrammen van overleden artiesten en dansen we op de muziek van tekenfilmkarakters? En zouden jullie naar een concert gaan waarbij de leadzanger(es) een hologram is? Dit schept uiteraard wel weer mogelijkheden voor Andre Hazes, The Notorious BIG en Amy Winehouse. ;-)

 

Reporter: Marylou

Twitter: @HealthExperts_