Hoe word je een muze van jezelf?

Dit vroegen wij ons af op een mooie zonnige avond in mei tijdens de tentoonstelling van Judith Osborn in het Amsterdamse Park Hotel. Society Nederland verzamelde zich woensdagavond 13 mei in de lobby van het Park Hotel waar wij vriendelijk door het personeel ontvangen werden. Met een glaasje scroppino in de hand en goed gezelschap in het kielzog begaven wij ons naar de tentoonstelling ‘Illusion of availability’ van Judith Osborn in de living room van het hotel.

 

Glamourland Park Hotel

Foto: Living Room Park Hotel Amsterdam

 

Die avond opende successchrijfster Heleen van Royen de avond. Zij stond stil bij de titels van Judith; ‘The illusion of availability’ en ‘Everybody is nobody’. Wij Glamourlanders kunnen ons heus uitdrukken in het Engels, maar Heleen had het voor het gemak voor ons vertaald. “Iedereen is niemand en de illusie van de beschikbaarheid.” Mevrouw van Royen beaamde dat het in het Nederlands wat plat klinkt maar probeerde ons hiermee bij te brengen dat niets is wat het lijkt. “Kunstenaars doen niets liever dan voor de spiegel staan huilen om de barsten in hun zelfbeeld. Als ze de laatste traan hebben geplengd, pakken ze een kwast, een pen of een gitaar om te kunnen doen wat ze behoren te doen; iets kunstzinnigs”, aldus van Royen.

 

Wij van Glamourland vroegen ons af waar Judith Osborn dan precies om moet huilen, want haar schilderijen waren niks anders dan pure schoonheid. Judith schildert namelijk zelfportretten, naaktportretten dan welteverstaan. Van Royen: “Iedere kunstenaar die een beetje met een penseel kan zwaaien, zou Judith voor zijn ezel willen hebben liggen en van deze vrouw zijn muze willen maken.”

 

Heleen van Royen Glamourland

Foto: Martin van Os

 

De schilderijen van Judith laten toch nog veel aan de verbeelding over. Zo ontbreekt het hoofd bij al haar schilderijen waar de contouren van een vrouwenlichaam zich in felle kleuren tentoonstellen. Heleen van Royen sloot af met een gedicht die ze had gemaakt nadat zij, zoals ze zelf aangaf, urenlang peinzend in de spiegel had gekeken:

Denkend aan Judith, zie ik glooiende heuvels, traag door een klein zwart jurkje gaan…Denkend aan Judith, zie ik een pijpende man, trots aan haar tengere zijde staan. Denkend aan Judith, zie ik grootse werken, die leuk bij uw nieuwe bank zouden staan.

 

Wij van Glamourland konden hier goed in meekomen. Naast haar kunstwerken konden wij Judith ook bewonderen in de haute couture jurken van Paul Schulten waar zij naast haar schilderijen in poseerde. De fotoserie was gemaakt door Rianne Noordegraaf en gevierde fotograaf Govert de Roos.

 

Judith Osborn Glamourland

Foto: Martin van Os

 

Judith bepaalt haar eigen grenzen en laat het dunne contrast tussen het glamourleven en de speurtocht naar het diepst van haar wezen zien in een stoere, sexy maar toch gecontroleerde combinatie tussen verschillende soorten werken. “Met deze unieke combinatie tussen schilderwerk, foto’s en video geeft deze Gallery zone expositie een geheel nieuwe lading aan het begrip kunst”, aldus Park Hotel manager Suzanne De Zwaan.

 

Glamourland Suzanne de Zwaan

Kirsten Freichmann, François-Léon Van der Velden en Suzanne de Zwaan – Foto: Martin van Os

 

Al met al was de avond weer geslaagd. Wij hebben in ieder geval ons verlanglijstje weer mogen aanvullen met een werk van Judith Osborn. Voor boven de nieuwe bank.

 

Foto uitgelicht: Rianne Noordegraaf – Judithosborn.nl – www.riannenoordegraaf.nl