Hilton’s nieuwe kindje: Waldorf Astoria Amsterdam

Top-gastronomie? Our second name.
In menig haute cuisine hebben wij afdrukken van onze hakken nagelaten en worden we keer op keer met welgemeende honneur ontvangen. Verwend worden we namelijk graag, dat moge duidelijk zijn. Een tikkeltje gezond verwend zijn is hiervan het resultaat: en verwende mensen zijn simpelweg niet snel onder de indruk. Gelukkig was daar Hilton’s directeur Roberto Payer: een man die met de charmes van Clooney ‘haute cousine’ weer vliegensvlug op de kaart zette.

 

De chauffeur mocht ditmaal op de bank ploffen, want de bestemming lag op kruipafstand: het kersverse Waldorf Astoria hotel is gevestigd in onze eigen hoofdstad! Op 1 mei opende zij haar deuren aan our favorite place to be, de Herengracht. Het luxueuze hotel is gevestigd in zes grachtenpanden uit de 17e en 18e eeuw, waarvan elk pand hun eigen unieke verhaal vertelt. De monumentale grachtenlocatie, tussen Utrechtsestraat en Reguliersgracht, maakt deel uit van de UNESCO Werelderfgoedlijst. Klinkt niet geheel onaardig, toch? Naast de historische waarde heeft dit nieuwe hotel nog vele andere bijzonderheden. Wij van Glamourland lieten ons rondleiden door directeur Roberto Payer en zochten uit wat dit hotel zo speciaal maakt. Gewoon, voor het geval je het nog niet door had.

 

Glamourland Waldorf Astoria

Foto: Waldorf Astoria Amsterdam

 

Het elegante en statige Waldorf Astoria Amsterdam beschikt over 93 luxe kamers en suites. Bij de eerste aanblik vallen de ‘Vijf Vensters’, in de zeventiende eeuw een teken van grote rijkdom en welvaart, meteen op. De unieke entree is ontworpen door niemand minder dan Daniël Marot, architect van Koning-Stadhouder Willem III en Het Loo. Niets minder dan grandeur, dat zeggen we jullie. Het 18e eeuwse trappenhuis is één van de drie beroemdste trappenhuizen in de stad. Het is imposant door zijn hoogte en de prachtige stucbeelden en wapenschilden. Daarnaast beschikt het Waldorf Astoria over de grootste privétuin van Amsterdam. Jawel, je hoort het goed: een grote privétuin. In Amsterdam. We zouden er een paar schoeisel voor opeten.

 

Glamourland Waldorf Astoria Lobby

Foto: Waldorf Astoria Amsterdam

 

De uniformen van het personeel zijn ongekend. Niemand minder dan couturier Jan Taminiau ontwierp de outfits voor iedere employé. Geen standaard kloffies, maar prima jurkjes voor de front office. Gastvrouwen zijn keurig gehuld in broekpak en de heren in tenue de ville. En ja, zelfs de kamermeisjes zijn ervoor gestrikt. Voor de poorten van het exclusieve logement treffen we onze portier uitgedost in oogverbluffende lange mantel van kasjmier. Aan elk detail is gedacht, en daar houden we van. We beginnen ons al aardig thuis te voelen.

 

Glamourland Waldorf Astoria Jan Taminiau

Foto: Jan Taminiau

 

Al bubbelend vertelt Roberto ons: “Dit hotel is een prachtige aanwinst voor de stad. De combinatie van fraaie architectuur, de fantastische locatie en de historische achtergrond staat garant voor een werkelijk unieke ervaring voor elke gast. Ik kijk ernaar uit om samen met mijn team de ‘True Waldorf Service’ te bieden, waarbij we onze gasten steeds weten te blijven verrassen en hun verwachtingen te overtreffen.” Heerlijk, een man die het he-le-maal snapt!

 

Glamourland Waldorf Astoria Loft

Foto: Waldorf Astoria Amsterdam

 

We flaneren rustig verder en ontdekken dat het interieur van het hotel is gebaseerd op ingetogen luxe. Van het verfijnde  interieur dat refereert aan de grachten en beroemde schilderijen van Hollandse meesters, tot aan de framed views; mooie doorkijkjes en fraai ingekaderde uitzichten op de gracht en binnentuin. Alle kamers en suites hebben een eigen karakter, en zijn elegant en smaakvol ingericht in kleuren die verwijzen naar de schilderijen van Vermeer.

 

Glamourland Waldorf Astoria Brentano Suite Bedroom

Brentano Suite slaapkamer – Foto: Waldorf Astoria Amsterdam

 

De gastronomie in het hotel is van een uitzonderlijk niveau. Culinaire grootmeesters Jonnie en Thérèse Boer, eigenaren van het internationaal bekende 3-sterrenrestaurant De Librije (nummer 29 in de top 50 van ’s werelds beste restaurants) en 2-sterrenrestaurant Librije’s Zusje in Zwolle zijn verantwoordelijk voor alle restauratieve voorzieningen in het Waldorf Astoria Amsterdam. Met deze hoofdstedelijke vestiging is voor eigenaren de lang gekoesterde wens in vervulling gegaan voor uitbreiding van De wereld van De Librije. Sidney Schutte, voormalig Chef-kok van restaurant De Librije, is teruggekeerd uit Azië en heeft als Executive Chef de dagelijkse leiding. In Azië was hij Sous-chef van restaurant Amber in Hong Kong, (nummer 24 op de lijst van beste restaurants).

 

Glamourland Librije's Zusje Amsterdam

Librije’s Zusje Amsterdam – Foto: Waldorf Astoria Amsterdam

 

Ook chef Sidney Schutte vertelt: “Ik kook in de stijl van De Librije en houd enorm van Nederlandse producten, maar ik zal mijn creativiteit ook uitleven met mooie ingrediënten uit de Aziatische keuken.“

 

Bevoorrechte gasten treffen in Waldorf Astoria Amsterdam de wereldberoemde ‘Peacock Alley’ bar/lounge aan en kunnen in de voormalige bankkluis ‘The Vault’ terecht voor een cocktail. De originele Rococo ‘Maurer Room’ is voor private dining. De samenstelling van de wijnkaart van Waldorf Astoria Amsterdam is tot stand gekomen door Thérèse Boer.

 

Glamourland Waldorf Astoria Peacock

 Peacock Alley bar/lounge – Foto: Waldorf Astoria Amsterdam

 

Naast de haute cuisine en al de andere heerlijkheden biedt huize Waldorf een exclusieve Guerlain Spa aan: de World of Guerlain. Het is de vierde in de wereld en is dan ook een bijzondere aanwinst voor alle spa- en wellnessliefhebbers. De gasten kunnen zich hier onderdompelen in luxe en genieten van diverse beautybehandelingen. Deze behandelingen worden uitgevoerd door speciaal opgeleide en gekwalificeerde Guerlain-schoonheidsspecialistes. Spabezoekers kunnen tevens gebruikmaken van andere fijne faciliteiten, waaronder een sauna, stoomcabine, een verwarmd binnenzwembad en heerlijke ontspanningsruimte, met uitzicht over de tuin. Ultiem bubbelen dus!

 

Enfin, ben je Bourgondiër van beroep of een prof in genieten? Neem dan vooral een kijkje. De goden hebben onze gebeden vast gehoord toen we vroegen om een plekje hemel op aarde. En trouwens, houd voor ons ook een tafeltje vrij. A bientôt!