Hilarisch: Sportkleding vroeger en nu

Gek, gekker, gekst. Zo zou ik mijn ervaringen met sportmode in de VS beschrijven. Van mijn ontmoeting met Zinedine Zidane op Rodeo Drive tot de skipakken van Chanel in de winkel midden in de zomer of de witte sneakers onder maatpakken in de brede straten van New York. Inspiratie genoeg om een boek over sportmode te schrijven, dus dat heb ik dan ook maar gedaan. The Giants of Sportswear vertelt het verhaal van de belangrijkste sporten, de grootste sportmerken en de toonaangevende ontwerpers van sportmode.

 

The Giants of Sportswear Glamourland

 

Drie jaar lang bemachtigde ik grote namen binnen de sportmode en strikte ik hen voor een interview. Ronkende namen als Karl Lagerfeld, Ralph Lauren, Tommy Hilfiger, Philipp Plein, Patrizia Pepe passeren de revue in het boek. De groten binnen de sportmode laat ik aan het woord over het samensmelten van haute couture, casual wear en sportmode.

 

Je kledij signeren en de kracht van het logo en merk zijn eigen bij haute couture en sportmode. Volgens Karl Lagerfeld is sport een grote inspiratiebron voor de mode. Lagerfeld: “Wat mode sport kan geven? Beter gemaakte kleding en een betere snit. Je moet het soort kleren maken die vrouwen nodig hebben. Mode gaat niet alleen over maatpakken en avondjurken. Iedereen die gaat skiën moet passende kledij dragen. Vandaag de dag moeten sportkleren comfortabel en modieus zijn. Ze worden zowel in de stad met een jeans gedragen als op het platteland in de kou of regen. Dit is DE sport attitude.”

 

Glamourland_Giants_of_Sportswear (3)

 

Voor Stella McCartney bestaat haar bijdrage aan de sportmode uit het feit dat ze sportmode voor vrouwen sexy en modieus gemaakt heeft. Voor het begin van haar carrière in 2002 draaide het volgens de Engelse modeontwerpster vooral om trendy sportmode voor mannen. De nood aan mooie sportkledij voor vrouwen was voor haar een uitdaging en een gat in de markt.

 

Mode gaat om recyclen, sportmode gaat om uitvinden. Dat besef ik ook als ik Harold Mackeene aan het woord laat. Deze Franse createur van swimwear heeft innovatie op het voorplan gebracht door het gebruik van nanotechnologie in de waterafstotende shorts van Mackeene of magneten als sluiting.

 

Glamourland_Mackeene

Foto: Harold Mackeene

 

Andere interessante (her)uitvindingen zijn sneakers, T-shirts of golftassen. Speciaal voor dit boek testte ik vele sportschoenen uit. Mijn conclusie? Nike biedt de beste sportschoenen aan, Hogan heeft de beste design sportschoen en Adidas Stan Smith maakte de meest succesvolle comeback binnen de sneakers. Nike kent alles van customising: dit betekent dat je jouw sportitem in de juiste maat, kleur en vorm krijgt. Over persoonlijke smaak gesproken. Lang vervlogen zijn de tijden dat we in slobberige trainingspakken met saaie sportschoenen gingen hardlopen.

 

Sportmode is trendy: er zijn de trendy merken zoals Givenchy of Nunu die vrij nieuw zijn binnen de sportmode. Daarnaast zijn er de klassiekers zoals Chanel, Adidas of Paul and Shark die elk binnen hun sportgebied en daarbuiten scoren en ook trendsetters blijken. Geef mij maar de klassiekers!

 

Glamourland

Foto: Chanel

 

De vraag is of de hype rond sportmode van lange duur zal zijn en ik denk het wel! Anders had ik geen boek gewijd aan dit thema. Het boek is een bijbel over sportmode en is meer dan een overzichtswerk van de grote merken.

 

Sportmode heeft een rijke geschiedenis en gaat terug tot de jaren 1920 toen vrouwen en mannen comfortabele kledij zochten om in te sporten. De Hasseltse ontwerper Stijn Helsen: “Vroeger droeg men linnen kleren om te golfen, tennissen en te vliegvissen, maar nu zien we het omgekeerde en dragen de sterren sportmode om uit te gaan.” Nu is mode bekend als de meer flashy vorm van mode. Denk aan de glitterrok van Tom Ford met daarop de nummers die Beyoncé kleedde voor haar vorige World Tour. Voor de eerste Belgische blogster Emma Gelaude is het duidelijk: “Er is een crossover tussen sportmode en haute couture.”

 

Glamourland_Giants_of_Sportswear

Patrizia Pepe

 

Onze generaties X en Y kregen sport en sportmode ingelepeld met de fitnessvideo van Jane Fonda, de sportieve kleding in de video’s van Run DMC en Technotronic. Nike en Adidas streden om de harten van de sportende massa die graag opvallend ging lopen of fitnessen. Nostalgisch kijk ik terug naar de hoogdagen van Nike toen Michael Jordan de superster was die Nike groot maakte. In die tijd speelde ik nog professioneel basketbal en droomde ik ervan een reus binnen de basketbalwereld te worden. De titel The Giants of Sportswear verwijst naar de reuzen binnen de sportmode als Nike, Adidas, Puma en Tommy Hilfiger en is een knipoog naar de New York Giants, mijn favoriete American Football team.

 

Glamourland_Giants_of_Sportswear

 

Het boek is in het Engels geschreven en mikt op een internationaal publiek, maar is ook voor Nederlandstaligen heel toegankelijk. Ik ontdekte mijn liefde voor mode en voor de Engelse taal in Londen waar ik jaren als journaliste gewerkt heb en waar ik mode opsnoof in de grote modetempels van de Britse hoofdstad: Selfridges, Harrods en Harvey Nichols. Tevens de perfecte locatie voor window shopping.

 

Mijn boodschap is duidelijk: wil je sporten in stijl, kies dan voor het winnende team van sport en mode!

 

Foto’s: The Giants of Sportswear