Glenfiddich veilt exclusieve Spirit of Speyside botteling voor Oekraïne

Glenfiddich, ’s werelds meest onderscheiden Single Malt Scotch Whisky, zal een speciale, gelimiteerde botteling van de Spirit of Speyside veilen. De volledige opbrengst van deze veiling zal ten goede komt aan het Disasters Emergency Committee (DEC) dat de zwaar getroffen Oekraïense bevolking langdurige ondersteuning biedt.

The Glenfiddich Spirit of Speyside is een buitengewone spirit. De naam is niet alleen een verwijzing naar de drank, maar ook een eerbetoon aan de geest van de regio, de gemeenschap en alle naamloze helden die zich against the odds inzetten voor anderen. De Limited Edition Spirit of Speyside is een zeer gewild object voor whiskyliefhebbers, -verzamelaars en -beleggers wereldwijd. De Special Edition 2022 (The Cooper’s Cask) zal in een gelimiteerde uitgave van slechts 460 flessen online worden geveild van donderdag 5 mei tot dinsdag 10 mei aanstaande op Whisky Auctioneer: whiskylink.co/Glenfiddich-Auction.

Claudia Falcone, Global Brand Director van Glenfiddich: “Onze teams over de hele wereld zijn zo geschokt door de aanhoudende impact van het conflict dat we willen doen wat we kunnen om te helpen. We hebben daarom besloten de exclusieve botteling van Spirit of Speyside van dit jaar te gebruiken om zoveel mogelijk geld in te zamelen om het DEC te ondersteunen en hun onschatbare inspanningen om Oekraïense burgers en vluchtelingen te helpen op hun lange weg naar herstel in de komende maanden.”

Glenfiddichs Malt Master Brian Kinsman heeft deze speciale Spirit of Speyside Edition 2022 gecreëerd door whisky te selecteren uit drie verschillende eikenhouten vaten: nieuw Amerikaans eiken, ex-bourbon en refill Amerikaans eiken.

Brian: “Dit is een werkelijk unieke micro-blend van drie door Ian MacDonald – onze voormalige Head Cooper – in 2009 handgemaakte vaten. Ian experimenteerde met een vat uit verschillende eikensoorten – nieuw eiken, ex-bourbon en refill Amerikaans eiken, om te ontdekken hoe de vaten zouden rijpen en op welke manier de verschillende houtsoorten de smaak van de drank zouden beïnvloeden. We zijn verheugd om de resultaten uit deze speciale vaten te kunnen onthullen tijdens deze eenmalige release van 460 flessen.”

De whisky die door Brian wordt omschreven als ‘levendig met een pittige fruitigheid’ is gebotteld op vatsterkte en heeft een ABV van 60%. Elke fles van 70 cl wordt met de hand genummerd van 1 tot 460 en persoonlijk ondertekend door de Malt Master.

Joe Wilson, hoofdcurator en sterke drankspecialist bij Whisky Auctioneer: “Omdat de Glenfiddich Spirit of Speyside-botteling een zeer gewilde release is, verwachten we dat deze speciale editie uit 2022 een groot bedrag zal opleveren. Omdat ook wij het belangrijk vinden dat zoveel als mogelijk ten goede komt aan degenen die te lijden hebben onder het conflict in Oekraïne doet Whisky Auctioneer op zijn beurt afstand van het opgeld en doneren we de veilingkosten (10%) op de hamerprijs.”

Proefnotities Spirit of Speyside
Kleur: Rijk goud
Neus: Levendig met een pittige fruitigheid. Knapperige pinda en een overvloed aan vanille-eiken en rijpe, rode bessen smelten met een adembenemende levendigheid prachtig samen
Smaak: Rijk, intens en heerlijk zoet. Gekristalliseerde gember, romige rijstpudding en geroosterde pecannoten
Afdronk: Weelderige, langdurige zoetheid

Over Glenfiddich
Glenfiddich, opgericht door William Grant in de Schotse plaats Dufftown, stroomde in 1887 voor het eerst uit de distilleerketels. Door revolutionaire methoden toe te passen en Grant’s eigenzinnige houding ten opzichte van de productie van whisky, weet Glenfiddich al meer dan honderddertig jaar te excelleren. Het werd de eerste distilleerderij die single malt whisky maakte en over de hele wereld exporteerde, en uiteindelijk ook de best verkochte en meest bekroonde single malt whisky ter wereld. Hoewel Glenfiddich nu in meer dan 180 landen over de wereld wordt verkocht, is het merk een van de weinige single malt-distilleerderijen die volledig in familiebezit is gebleven en wordt het nog steeds geproduceerd in dezelfde distilleerderij die William Grant en zijn kinderen met de hand hebben gebouwd.
www.glenfiddich.com