Glenfiddich lanceert drie zeldzame whisky’s: Time Reimagined

Glenfiddich, ’s werelds meest bekroonde Single Malt Scotch Whisky, onthult ‘Time Reimagined’, een collectie van 50, 40 en 30 jaar oude whisky’s die het verleden met het heden verbinden. Deze bijzondere collectie van exclusieve single malt whisky’s belichaamt de tijd en kenmerkt de distilleerstijl van Glenfiddich. Elke whisky wordt aangeboden in een unieke designverpakking.

De Time Reimagined collectie bestaat uit drie uitzonderlijke single malt whisky’s die elk een specifiek moment in tijd omvatten. Deze whisky’s hebben gedurende verschillende decennia gerijpt en ontwikkelden daarbij een ongeëvenaarde intensiteit en diepgang van smaak. De zeldzaamste in deze gewilde collectie is de 50 Year Old; een weergave van Simultaneous Time, waarin de parallelle en complexe factoren worden onderzocht die deze verfijnde vloeistof hebben beïnvloed. De 40 Year Old symboliseert Cumulative Time en is een verwijzing naar de verzameling smaaklagen in de drank, die mogelijk werden gemaakt door het ‘remnant vatting-proces’ dat voor het eerst door Glenfiddich werd toegepast. De 30 Year Old belichaamt Suspended Time, het moment waarop de Malt Master de ontwikkeling van de whisky stillegt.

Sinds 1960 hebben slechts drie Malt Masters met veel geduld toegezien op de productie van deze uitzonderlijke en waardevolle vaten. Meerdere decennia later hebben deze single malts het toppunt van hun rijpheid bereikt en zijn ze klaar om te worden vrijgegeven.

De opvallende verpakking voor de whisky’s is een visuele deconstructie en brengt op spectaculaire wijze de tijdsgebonden kenmerken tot leven. Het design vormt het perfecte contrast met deze whisky’s, die gedurende verschillende decennia rustig hebben gerijpt en zich hebben ontwikkeld in Speyside, Schotland.

50 Year Old

De Glenfiddich 50 Year Old bestaat uit whisky’s uit drie verschillende Amerikaans eiken vaten, allemaal gerijpt in hetzelfde depot voordat ze samen zijn gebracht en gedurende twee jaar in een Amerikaans eiken vat zijn gefinisht. Er bestaan slechts 220 flessen van deze kostbare vloeistof, waardoor deze een gewild verzamelobject is. Veel factoren zijn van invloed op de rijping van whisky in het vat, waaronder klimatologische condities als luchtdruk, temperatuur en vochtigheid. Hete zomers versnellen het rijpingsproces en koude winters vertragen het, wat de smaak sterk beïnvloedt. Deze klimatologische condities zijn gelinkt aan de specifieke tijd en dag en kunnen nooit worden gereproduceerd. De verpakking is een artistieke weergave van de factoren die deze buitengewone whisky hebben gecreëerd. Manuel Jiménez García, een computationeel architect, decodeerde de meteorologische data in een algoritme en genereerde een fysieke ontwerptaal om de vorm te bouwen die elke seconde van elke dag, van elke maand van die vijftig jaar tot leven bracht.

Glenfiddich Time Series – 50 Year Old

40 Year Old

De Glenfiddich 40 Year Old is een gedurfde, eigenzinnige representatie van ‘remnant vatting’, een baanbrekend proces waarbij de restanten van de vorige productie telkens worden overgebracht naar de vaten van de daaropvolgende productie. Glenfiddich is de enige distilleerderij die het remnant vatting-proces gebruikt. Deze verzameling van smaken door de tijd voegt complexiteit toe. Zoals de 40 Year Old is samengesteld uit meerdere lagen van smaken die steeds transformeren, brengt het ontwerp van de buitenste verpakking dit element tot leven met een eigenzinnige interpretatie van een geologische metamorfose. De decanteerfles wordt bewaard in een sculpturaal ontwerp vervaardigd uit jesmonite, een materiaal met individuele eigenschappen waardoor elk exemplaar uniek is. In dit innovatieve, steenachtige materiaal zijn uitsparingen aangebracht waardoor de met elkaar vervlochten aderen zichtbaar worden.

Glenfiddich Time Series – 40 Year Old

30 Year Old

De Glenfiddich 30 Year Old toont het moment waarop Brian Kinsman, de Malt Master van Glenfiddich, de rijping van de whisky onderbreekt om deze te bottelen. Zo wordt de whisky precies op dat moment in tijd vastgezet, een perfecte expressie, bewaard voor de eeuwigheid. Het ontwerp van de verpakking verwijst naar dit specifieke moment door middel van bewegende lijnen, die stuk voor stuk bevroren lijken in de tijd en elegante vensters vormen die de decanteerfles binnenin onthullen. Het ultieme moment van de rijping wordt vastgelegd, waarbij de dynamische lijnen en complexe structuur de illusie wekken dat de fles in alle vrijheid in de lucht zweeft, vastgehouden door de tijd.

Glenfiddich Time Series – 30 Year Old

Brian Kinsman, de Malt Master van Glenfiddich, vertelt: “In de whiskyproductie praten we vaak over onze rol als Malt Master, en het is onze verantwoordelijkheid om de delicate balans te vinden tussen de smaak van de whisky en de intensiteit van het eikenhouten vat. Maar we erkennen niet altijd dat elk vat, elke fles, volstrekt uniek is omwille van de rijpingstijd. Zowel de natuur als de tijd spelen een grote rol in de smaak van whisky, en Time Reimagined van Glenfiddich is een eerbetoon aan dit proces en aan de voortreffelijke drank die het helpt te creëren.”

Claudia Falcone, Global Brand Director van Glenfiddich, vertelt: “William Grant, de revolutionaire oprichter van Glenfiddich, koesterde de ambitie om de beste whisky in de vallei te maken. Deze twee expressies zijn de perfecte uiting hiervan. De Time Reimagined Collectie belichaamt die vooruitstrevende mentaliteit en legt een vergankelijk moment in de tijd vast, waardoor het verleden met het heden wordt verbonden. De kwaliteit van deze whisky’s vormde de inspiratie voor de opvallende verpakkingen, die op de geschiedenis van deze single malts weergeven en een eerbetoon zijn aan de onvoorspelbare aard van de tijd zelf.”

Glenfiddich 30 Year Old is te koop bij een aantal betere, onafhankelijke slijterijen voor een adviesprijs van €1.170. De Glenfiddich 40 Year Old wordt enkel verkocht bij Sofitel Legend the Grand Amsterdam. De Glenfiddich 50 YO is zo gelimiteerd dat deze in Nederland niet verkrijgbaar is.